FOTO, VIDEO: Ratari ipak idu u Beograd na pregovore, traktori ostaju ispred Banovine

Poljoprivrednici su odlučili da u četvrtak odu na sastanak u Vladu Srbije, nakon što im je odgovoreno da premijerka ne može da dođe u Novi Sad.
FOTO, VIDEO: Ratari ipak idu u Beograd na pregovore, traktori ostaju ispred Banovine
Foto: 021.rs

Sastanak je zakazan za 9 časova, a zatim će, kako je najavljeno, biti donete uredbe koje se odnose na zahteve ratara.

Blokada ulica u centru Novog Sada je uklonjena, ali traktori ostaju ispred Banovine.

Mileta Slankamenac, jedan od poljoprivrednika koji vodi pregovore, ponovo je naglasio njihove zahteve, u vezi sa cenama goriva i suncokreta, kao i određenih uslova vezanih za kredite i druge stvari.

Kako je dodao, premija za mleko je "rešena" i od sada će biti 15 dinara, a dalje će se insistirati na proglašenju elementarne nepogode.

Ratari koji od utorka protestuju ispred Banovine u sredu ujutru su započeli blokade više saobraćajnica u centru. U međuvremenu, poljoprivrednicima u Novom Sadu su se priključili i traktoristi iz Zmajeva, a u sredu uveče stiglo je još njih desetak iz Subotice.

U drugom krugu pregovora obećano im je ukidanje zabrane izvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda. Međutim, kako navode, ostala obećanja o kojima se u utorak razgovaralo nisu ispunjena.

 

Prvi put su odgovori iz Ministarstva poljoprivrede stigli jutros, ali nisu ono što su oni očekivali, rekao je za 021.rs poljoprivrednik Mileta Slankamenac.

"Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima. Naši zahtevi su jasni, tri su prioritetna - ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, 100 litara goriva po hektaru bez akciza i subvencionisanje veštačkog đubriva... Ali oni stalno čeprkaju iz neke priče neke gluposti i prave nas budalama", naveo je Slankamenac.
 
 

Ove privremene blokade bile su vid upozorenja vlastima kojima su dali rok do 9 časova jutros da reaguju na zahteve, odnosno da ratarima daju juče usmeno pruže obećanja napismeno.

 

Jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić jutros je rekao za 021.rs da su blokade proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, "jer su očigledno sve neozbiljno počeli da shvataju".

"Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo", ističe Grujić.
 
Inače, poljoprivrednici su proveli noć ispred Banovine, gde se trenutno nalazi četrdesetak traktora. Tokom noći došlo je još nekoliko traktora iz više delova Vojvodine.
 
Tokom jučerašnjeg skupa najavili su da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je juče došao da pregovara sa okupljenim poljoprivrednicima u Novom Sadu, obećao im je niz mera, koje uključuju i sastanak sa Anom Brnabić, olakšice za gorivo i mere za saniranje posledica suše. 
 
 
Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. 
 

 

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Komentari 204

  • Vasa

    13.08.2022 17:23
    No coment
    Ovi vredni ljudi imali su i moju podršku, ali kad sam čuo od prijatelja iz Novog Sada da neki od ratara nose majice sa znakom "Z", sve je utihnulo u meni. Neka se oglase javno vođe tog protesta, neka kažu šta to pretstavlja, zbog čega oni zapravo organizuju blokade, da li je to ustvari skup podrške Rusiji i njihovom uništavanju svega živog u Ukrajini, pa i vrednih kolega poljoprivrednika i njihovih traktora?!
  • Zatecen

    12.08.2022 02:25
    @Gavrilo
    Obicno dobijem rak mozga kada citam komentare ovde,

    Ali ideja o slanju botova na drustveno koristan rad umesto stranacki koristnog rada je stvarno pravi recept da svet instant postane bolje mesto!

    Bravo Gavrilo!
  • Nemac

    11.08.2022 10:58
    kako ne moze izvoz?!
    Ne razumem kako drzava da zabrani izvoz?! Pa ja radim i moje je kome cu prodati, kako moze drzava da mi odredjuje i zabrani kome cu ja da prodam i koliko cu ja da zaradim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti