FOTO: Ovako je "bezbednije" - uklonili pešački na Novom naselju, građani nastavili da ga koriste

Postoje dobre, loše i besmislene odluke. Ukidanje pešačkog prelaza na Bulevaru kneza Miloša iz bezbednosnih razloga urađeno je možda sa dobrom namerom, ali je, na neki način, i besmisleno.
FOTO: Ovako je "bezbednije" - uklonili pešački na Novom naselju, građani nastavili da ga koriste
Foto: 021.rs

Besmisleno je iz razloga što odluka ne prati potrebe građana, njihovo prirodno kretanje od bulevara ka šetalištu, dečijim igralištima, sportskim terenima, vrtićima i školi. 

Možda je i to razlog što građani gotovo mesec dana nakon uklanjanja pešačkog prelaza i dalje koriste ovaj deo bulevara za prelazak na drugu stranu. 

Za vozače nema vertikalne signalizacije, a tek tragovi na putu ukazuju da je tu donedavno bio pešački prelaz, pa usporavaju i zastaju ispred onih koji prelaze put.
 
"Koristim i dalje ovaj prelaz, navikla sam i logično je da se ovde nalazi. Vozači usporavaju kad vide ljude na putu, ali ranije, sa pešačkim i signalizacijom, bilo je bezbednije, vozači bi jednostavno videli da je pešački, pa bi zastali, usporili. Ne razumem da li sad treba da prelazimo ulicu samo gde postoje semafori ili smo postali nesposobni da koristimo i običan pešački prelaz?", pita se jedna stanovnica ovog dela grada.
 
Sredinom jula su u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije za 021.rs da je pešački prelaz ukinut iz bezbednosnih razloga i to u skladu sa projektom za tehničko regulisanje saobraćaja na državnim putevima na teritoriji grada. Kako su naveli, prema istraživanjima o bezbednosti pešaka, veliki broj nezgoda dešava se upravo na pešačkim prelazima sa dve ili više saobraćajnih traka po smeru, što je slučaj i na Bulevaru kneza Miloša, koji predstavlja tranzitni put za teški teretni saobraćaj.
 
 
 Prelaz kojeg nema
 
Radi veće bezbednosti postavljen je semafor na Bulevaru kneza Miloša, kod skretanja za Seljačkih buna i Mileve Marić. Iako je jedan pešački prelaz tik uz semafor uklonjen, građani su nastavili da koriste i taj deo, sada potpuno neobeležen. U Gradskoj upravi apeluju na građane da koriste prelaze sa semaforima, navodeći da ka "navedenim pravcima gravitira najveći broj dece, s obzirom na to da predstavljaju put do osnovnih škola 'Prva vojvođanska brigada' i 'Miloš Crnjanski'".
 
Međutim, isto tako, kretanje velikog broja ljudi ide i ka tome da koriste upravo uklonjeni pešački prelaz. Ovaj (ne)postojeći prelaz povezivao je pešake sa šetalištem "Havaji" u Šarengradu i takozvanu "Jamajku". 
Ono što je sada nebezbedno, do pre nekoliko godina bilo je bezbedno. Novosađanin Vladimir Kravić obraćao se u dva navrata Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kako bi se na prelazu oborio ivičnjak. Molba iz 2018. godine urodila je plodom, a rečeno mu je da je njegov zahtev opravdan, te da će ivičnjaci biti oboreni "kako bi se zadovoljili uslovi pristupačnosti i omogućilo lakše i bezbednije kretanje osobama sa invaliditetom, kao i majkama sa dečijim kolicima".
 
"Dakle, nekoliko godina nakon obaranja ivičnjaka, prema proceni iste te stručne službe Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, donet je nalog da se ovaj pešački prelaz potpuno ukloni. Razumem da na tranzitnom putu možda ne bi trebalo da bude tzv. ležećih policajaca, ali da se ukloni prelaz koji više od 30 godina svakodnevno koristi nekoliko hiljada građana, voleo bih da mi neki saobraćajni inženjer objasni i opravda, sa stanovišta svoje struke", napisao je Kravić u objavi na Fejsbuku.
 
On je najavio i mogućnost organizovanja komšiluka kako bi se skrenula pažnja na ovaj problem, što bi moglo da se dogodi početkom školske godine.
 
U međuvremenu, vozila prolaze, pešaci prelaze, odluke se donose.
  • NS

    17.08.2022 23:03
    Ovako je bezbednije
    Pa gde su momci u plavom, mogli bi malo i pešaci da pune državni budžet. Samo nama vozačima sede za vratom!
  • Rhmz

    17.08.2022 16:03
    I šta će im pešački prelaz.
    Čast izuzecima, Novosađani prelaze put gde i kako im se hoće, vuku se kao prosuta creva i na crveno svetlo i van pešačkog, i još okrenu glavu na drugu stranu, valjda da ne vide ko ih je udario.
  • DžigiBauk

    16.08.2022 23:16
    NaLimanu su bezbedni
    Diskriminacija pojedinih delova grada postaje polako nepodnosljiva. Na bul. Cara Lazara (tri trake) nicu pesacki prelazi obelezeni semaforima , crvenim bojama , lezecim policajcima , takodje na bul. Narodnog fronta i na ovom novom nazovi Putem u Evropu ...
    Ljudima sa novog naselja i slicnih naselja ostaje da zagrle drvece koje im jos nisu posekli i da uce decu da pretrcavaju ulicu ...
    PROMENE NA OVIM PROSTORIMA NIKADA NISU NA BOLJE ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti