FOTO: Zelenilo sa studentima noću zaliva površine po Novom Sadu

JKP "Gradsko zelenilo" saopštilo je da su se studenti koji žive u domovima Studentskog centra pridružili njihovim radnicima u zalivanju drveća, trave i cveća tokom sušnog perioda.

Prva zajednička akcija bila je u četvrtak, 18. avgusta od 21 čas, na Bulevaru Mihajla Pupina i kod Pokrajnske vlade, odnosno Skupštine Vojvodine. 

U ovom preduzeću navode da njihove ekipe rade pojačano zalivanje na svim lokacijama. 
 
"Radnici od marta zalivaju mlado drveće u celom gradu u tri smene. Tokom jednog dana obezbedimo vodu za oko 1.200 sadnica, a 14 radnika sa tri autocisterne i tri traktorske cisterne zalije sadnice drveća, ukrasno šiblje i cveće na 50 lokacija. Studenti su se javili da pomognu 'Zelenilu' u održavanju zelenih površina i mi sa zadovoljstvom pozdravljamo njihovu dobru volju. Pored drveća, cveća i šiblja, narednih dana ćemo zalivati i travnate površine gde ne postoje sistemi za navodnjavanje. Ovo je nastavak saradnje sa Studentskim centrom Novi Sad i studentima. Letos smo organizovali uređenje zelenila u Kampusu, a zajednička akcija studenata i 'Zelenila' na zalivanju trave, dveća i cveća trajaće do kraja sušnog perioda", kaže direktor Zelenila Miloš Egić. 
U saopštenju Zelenilo citira i pomoćnika direktora Danijelu Andrić koja kaže da se tokom jedne nedelje zalije oko 8.000 stabala, a tokom procesa zalivanja svako drvo dobije oko 50 litara vode. Ona je rekla i da se radi folijarna prihrana kako mladih sadnica, tako i odraslih drvoreda na teritoriji celog grada, osim u Limanskom, Futoškom i Dunavskom parku i Bulevaru Evrope gde postoje zalivni sistemi. 
 
"Od 8. do 14. avgusta sa 759 hiljada litara vode zalili smo 7.919 sadnica, i veliki broj stabljika živice i cveća. Zbog velike suše, odlučili smo da pojačamo zalivanje svih zelenih površina, mladih sadnica, odraslog drveća, ali i travnjaka. Od ponedeljka će nam se pridružiti još više studenata. A nastavićemo i sa folijarnom prihranom koja drveću obezbeđuje dodatne mineralne i materije", kaže Danijela Andrić. 
 
 
Studenti u saopštenju Zelenila kažu da su lako doneli odluku da volonterski pomognu radnicima ovog preduzeća. 
 
"Novi Sad ima odično organizovano održavanje zelenih površina, ali smo svedoci da celog leta uopšte nije bilo kiše. Noću kad izlazimo u grad viđali smo radnike 'Zelenila' kako iz cisterni zalivaju drveće, pa smo se dogovorili da se organizujemo i ponudimo se da im pomognemo. Trenutno nemamo obaveza na fakultetima i smatrali smo da je dobro da učestvujemo u održavanju zelenila. Bez obzira što je letnji raspust, očekujemo da od ponedeljka u akciji učestvuje oko 30 studenata", kaže student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević. 
 
Ovonedeljna akcija zalivanja obuhvatiće Trg Carice Milice, ulice: Maksima Gorkog, Radničku i Dunavsku, prostor između zatvora i Muzeja, cvetne gredice na Bulevaru Oslobođenja, okretnicu kod Štranda, Kampus, Tehnološki centar, Fruškogorsku ulicu, Petrovaradinsku tvrđavu, kružni tok kod Žeželjevog mosta, Prote Mihaldžića, Molinarijev park, park kod škole, Sentandrejski put i Sentandrejski park; Bulevar 3, Bakić, Kisačku, Bulevar Jaše Tomića, Bulevar kralja Petra prvog, Park Bistrica 2, Seljačkih buna, Braće Dronjak, Kaće Dejanović, Partizanskih baza, Slobodana Jovanovića, Jovana Dučića, Raše Radujkova, Bulevar kneza Miloša, Branislava Borote, Stojana Jankovića; Futog - zgrade za raseljena lica i Futoški put, deo Bulevara Vojvode Stepe.
  • Salamander

    21.08.2022 11:45
    Bulevar Evrope
    Zar nisu na proleće kopali ceo Bulevar (ili barem deo) da bi stavili automatsko zalivanje? Nisam celo leto videla da zalivaju,sem prema Kasarni,i to nekih recimo 200m. Šta je sa automatskim zalivanjem?
  • Vlada

    20.08.2022 13:31
    Čisto da se za, sinoć su u Limanskom parku prskalice radile DOK je padala kiša - znači iste one prskalice koje nisu mogli da upale za mesec i po dana letnje jare.
  • /

    19.08.2022 16:10
    /
    @dragan
    u beogradu jos uvek zalivaju ulice cak ti majstori isprskaju i kola za sitnu kintu.

    sa druge strane sumnjam da su ovo studenti radili tek tako.
    znamo da su gori od roditelja po slihtanju za clanske karte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti