Sednica Komisije za planove odlučuje o novinama u delovima Salajke, Avijacije, Radne zone, Podbare

Ranije odložena sednica Komisija za planove na kojoj je trebalo da se razmatra nekoliko planova, zakazana je za 25. avgust, saznaje 021.rs.
Sednica Komisije za planove odlučuje o novinama u delovima Salajke, Avijacije, Radne zone, Podbare
Foto: 021.rs
Dnevni red sednice je skoro istovetan otkazanoj sednici, kada je trebalo da se raspravlja o planovima Salajke, Avijatičarskog naselja i Industrijske zone, a sada je pridodata tačka u vezi sa izmenama plana dela Podbare, koji se tiče "Galensovog" stambenog kompleksa na uglu Marka Miljanova i Filipa Višnjića.
Nije poznato zbog čega je prethodna sednica otkazana, ali to nije prvi put da se nešto slično događaja. Komisiji je u junu obnovljen mandat, što je naišlo na protivljenje Društva arhitekata Novog Sada, građanskih i ekoloških organizacija, koje su sporile stručnost članova komisije. Uz to su iznete sumnje na sukob interesa, posebno zbog ponašanja tokom donošenja Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine.
 
Iz poziva se vidi da se radi o šestoj sednici u ovom sazivu, što bi značilo da je Komisija održala pet zatvorenih sednica i da javnost nije obaveštena šta se na njima odlučivalo.
Što se samih tačaka dnevno reda tiče, pred komisijom su planovi koji nisu privukli veću pažnju javnosti, osim donekle Plana detaljne regulacije dela Salajke južno od Partizanske ulice. Ovaj plan dozvoljava dodatnu gradnju u visinu, jer je gotovo svuda dodata po još jedna etaža, s tim da je najveća novina predlog da se na uglu Temerinske i Partizanske izgradi desetospratnica.
 
Osim toga, u ovom planu se izašlo u susret primedbama građana da se odustane od gradnje višespratne stambeno-poslovne zgrade na mestu diskoteke "Kontrast" i da umesto toga bude izgrađen park u znak sećanja na nastradale u požaru.
 
Ovaj plan je na javnom uvidu bio do pre dve nedelje, a retkost je to što je Komisija prilično brzo razmotrila primedbe, jer je uglavnom za to potrebno duže vreme. Više o planu na OVOM LINKU.
 
Drugi plan se odnosi na Avijatičarsko naselje i uglavnom se radi o manjim izmenama. U ovom delu grada se dozvoljava rekonstrukcija i uređenje već sagrađenih vila i kuća. 
 
Treći plan se odnosi na radnu zonu Sever I i Sever II površine od 910 hektara uz kanal DTD, ali i dela objekata koji se naslanjaju na industrijsku zonu, kao što je zona stanovanja oko Almaškog groblja i sportskog kompleksa sa stadionom koji koristi FK Novi Sad i gde je sedište JKP "Put". Plan donosi pojedine novine, a jedna od njih je i ta da se u okviru rekonstrukcije stadiona i njegove okoline dozvoli i izgradnja poslovne zgrade od šest spratova.
 
Ostale izmene su neznatne i odnose se na usklađivanja sa gradnjom brze pruge ka Subotici i Ranžirne stanice, te drugim poslovnim objektima koji su planirani na ovom prostoru. Uz to se navodi da je potrebno izraditi i niže urbanističke dokumente, planove detaljne regulacije za skoro sve komplekse na tom prostoru.
Poslednji plan, koji ranije nije bio na dnevnom redu i sad je stavljen, odnosi se na deo Podbare i to na lokaciju na uglu Marka Miljanova i Filipa Višnjića. Ovde se na osnovu zahteva investitora, kompanije Galens, propisuju uslovi za zidanje stambenog kompleksa zgrada od osam spratova na mestu nekadašnjeg Elektroporcelana. 
 
Sednica Komisije za planove se održava u četvrtak, 25. avgusta, u Plavoj sali Skupštine grada od 9 časova. 
  • Janko

    22.08.2022 18:25
    Zarad istine, Odluka da se na stadionu Novog Sada gradi poslovna zgrada,P+6, doneta je na Skupštini Novog Sada, 25.11.2011. godine. A znamo ko je tada bio na vlasti.
    Možete proveriti uvidom u SL Grada Novog Sada, broj 45, od 28.11.2011. godine.
  • Podbarcanin

    22.08.2022 13:07
    o,daaaa
    Resite vec jednom ulicu Save Vukovica na Podbari.Dokle je Almaski kraj a, dokle nije i dajte spratnost za Marka Nesica. Da se uradi celina a, ne ovako....Ovde zgrade,ovde dvorisni stanovi puni vlage ,memele i sage. jel neko u toj grupi je iz struke. Dodjite,prosetajte,vidite,uverite se.
  • sasa

    22.08.2022 12:46
    najeb*smo
    Kakvi paceri
    "Investitori " su sagradili spat više i sada se menja GUP
    Pa napltite im kazne , ser#nje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti