Poskupljuje odnošenje smeća u Novom Sadu: Četvoročlana porodica će mesečno plaćati gotovo 730 dinara

Usluge JKP "Čistoća" poskupeće za 12 odsto u Novom Sadu, saznaje 021.rs.
Poskupljuje odnošenje smeća u Novom Sadu: Četvoročlana porodica će mesečno plaćati gotovo 730 dinara
Foto: 021.rs

Ovo je drugo poskupljenje komunalnih usluga koje Novosađane očekuje od septembra, jer je za isti procenat porasla i cena vode. 

Gradsko veće je primilo predlog "Čistoće" za korekciju cene odnošenja smeća za domaćinstva i privredu. Nakon što prođe zakonski rok za javno objavljivanje odluke i potom to potvrde Veće i Nadzorni odbor, novi cenovnik će stupiti na snagu.

Prema predloženom cenovniku, po članu domaćinstva će se smeće plaćati 182,22 dinara sa PDV-om, umesto sadašnjih 162,69 dinara sa PDV-om. Ovo znači da će prosečna četvoročlana porodica mesečno odnošenje smeća plaćati 728,8 dinara, što je za 78,12 dinara više nego sada. 
 
"Čistoća" je objasnila i da je ovaj mesečni iznos za prosečno domaćinstvo u skladu sa važečom metodologijom po kojoj se pristupačnost prosečnog računa izračunava u visini do 1,5 odsto prosečne mesečne neto zarade. U ovom preduzeću su naveli da je prosečna neto zarada u Novom Sadu, u aprilu, iznosila 85.910 dinara, što znači da je granica 1.288,65 dinara. 
 
Rast cene usluge odnošenja smeća za 12 procenata se odnosi i na nekoliko kategorija privatnih preduzetnika i privatnih lica.
 
Tako će I grupa preduzetnika od septembra plaćati 739,2 dinara, umesto 660 dinara, u II grupi će cena mesečnog odnošenja smeća biti 1.601,6 dinara umesto 1.430 dinara, u III grupi 2.392,5 dinara umesto 2.136,2 dinara. Prema novom cenovniku u IV grupi cena će biti 2.772 umesto 2.475 dinara, a u V grupi 3.185,6 umesto 2.844 dinara. Cene su date sa PDV-om.
 
Takođe, povećao se i iznos koji plaćaju poslovni potrošači po kvadratu površine, koja je do sada bila 12,95 dinara sa PDV po kvadratu, a sada će biti 14,5 dinara sa PDV-om.
Još uvek aktuelni cenovnik usluga "Čistoća" utvrđen je 2013. godine. U preduzeću navode da su u proteklom periodu porasli troškovi, posebno ističući energente i gorivo, te da sa sadašnjim prihodima ne bi pokrili rashode. 
 
Ovo je drugo poskupljenje komunalija u samo nekoliko dana, jer je JKP "Vodovod i kanalizacija", posle 11 godina, "podiglo" cenu vodu. Sada će cena po kubiku vode za građane iznositi 99,93 dinara sa PDV-om, dok je u blok tarifi cena povećana na 182,51 dinar. Cena kubika vode za privredu je sa 209,4 dinara porasla na 234,5 dinara. 
 
Ukažimo i na to da je pomenuta mogućnost povećanja cene grejanja. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će "Toplana" verovatno tražiti da cena usluga poraste, ali da nije siguran da će gradska vlast to prihvatiti. 
  • комшиница

    26.08.2022 16:02
    Код мене у комшилуку одрасле дубоко средовечне мушкарчине како то код нас обично бива скупљају се на ћошку једне зграде. Загадили су и наружили изглед парчета земље на ком стоје чеповима од пива док пијанче. Има једно 500 чепова Лава и Јелена побацаних на земљи. А на 2 метра од њих корпа за отпатке!!! Неколико корака даље од те корпе још једна корпа.

    Нико ни од чистача улица никада не купи тај отпад.
    Прљају и један веома редак, уређен део простора на ком има неколико клупа и дрвећа, жбуња и травњак који се одржавају. Наравно и ту се окупљају пију и запрљавају.
    Ја бих им забранила да тамо седе!

    Последица неваспитања и просечне свести човека из нашег народа. Стока смо и то се никада неће промени.
    Даље од моје зграде има једно место где се окупља једна друга група локалних мушкарчина да пију, простаче и арлаучу. Ту су некада биле неке јадне клупе и намештај коју су довукли са отпада... Недавно, тај део је потпуно преуређен да личи на нешто. Избетонирали су и поставили клупе. Било је лепо на око укупно неколико дана док те мушкарчине нису и то запрљали и наружили. Као да су крмци а не људи, грађани.
  • аман

    26.08.2022 15:16
    Ја само желим да знам КО у овом граду односи лешеве животиња? Све већ плаћамо. Али зашто не раде све што треба да раде они које ми уредно исплаћујемо?
    Тачно поред капије средње школе Милева Марић Ајнштајн и са друге стране улице цело лето заударају лешеви мртвих гаврана. Ту улицу заобилазим у широком луку због несносног смрада. Зашто те лешеве гаврана нису покупили радници градског зеленила?
  • Rodja

    26.08.2022 14:13
    Istina! Zato je danas vanredno stanje u firmi. Tek će se pisati o dešavanjima i o kradjama velikih razmera. Na ovome neće ostati. Svaki lopov će da odgovara. Treba predati tužilaštvu sve slike i snimke učinjenih radnika,ukradenih delova,guma…pa da se i proveri privatna firma koja prima na svoj račun novac za odnošenje smeća i prodate kante kao i kontejnere . Dolijali ste bando!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti