FOTO Vlast i opozicija o rekordnom budžetu Vojvodine: Gde se troši i zašto

Rebalans budžeta APV glavna je tema diskusije poslanika vlasti i opozicije u Skupštini APV. Dok jedni tvrde da je rebalans odraz slabosti, drugi se hvale odlukama koje, kažu, dokazuju snagu Vojvodine.
FOTO Vlast i opozicija o rekordnom budžetu Vojvodine: Gde se troši i zašto
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs najavio, drugi po redu rebalans budžeta APV stiže u nepogodno ekonomsko vreme koje preti da postane još gore. 

Predloženim rebalansom koji je sačinila Pokrajinska vlada, budžet se povećava za oko šest milijardi dinara u odnosu na prethodni presek i iznosi 95,1 milijardi dinara, a do korekcija u vojvođanskoj kasi je došlo iz više razloga. Njih smo detaljno analizirali OVDE, ali je fokus na: većoj naplati poreza, prenošenju neutrošenog novca i odluci da se Pokrajina ipak sada dugoročno ne zadužuje kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 450 miliona dinara.
Za razliku od prethodnog perioda, rebalans budžeta je poslanicima Skupštine Vojvodine predstavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. 
 
"Verujem da je i vama i celokupnoj javnosti jasno da je ovim rebalansom nastavljen trend da svaki naredni budžet, osim onog za 2020. godinu koji je u toj najtežoj godini zbog kovida bio niži od planiranog, bude veći od planiranog. Ovaj budžet je za 32 milijardi ili za više od 50 odsto veći od vrednosti budžeta u 2016. godini, kad smo zajedno preuzeli odgovornost za vođenje javnih poslova. Najvažnija je činjenica da imamo trend rasta budžeta, to je merilo realnih okolnosti, kretanja i rezultat povećanja poreskih prihoda, što je plod rasta vojvođanske privrede i upošljavanja", rekao je Mirović, uz naglašavanje da se budžetske stavke uvek planiraju konzervativno i oprezno.
 
 
On je naglasio da će prioritet ovim rebalansom biti ulaganje u investicioni razvoj, a da je pokazatelj poštovanja prioriteta upravo rashodna strana nakon rebalansa jer će većina planiranih uvećanja imati kapitalni (razvojni) karakter. Manji deo uvećanja ide u "sigurnosne mehanizme", odnosno u povećanje budžetskih rezervi, u atmosferi i globalnoj krizi koju Mirović opisuje kao neizvesnu.
 
Rekao je da je Pokrajinska vlada odlučila da, nakon završetka Kamenice 2 i u toku radova na izgradnji Kamenice 3, krenu radovi na sanaciji Kamenice 1, za šta je opredeljeno 700 miliona dinara. Osim toga, 446 miliona dinara izdvaja se za nabavku novog aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine, u sistemu koji trenutno raspolaže sa šest aparata u ovu svrhu.
 
"Lista čekanja je svedena ja nedelju ili dve, a najviše četiri od šest nedelja. Sistem radi u tri smene. Podsetiću vas da su pacijenti iz Vojvodine 2012. godine autobusom odlazili u Kladovo da se zrače jer nismo imali nijedan linearni akcelerator. Sada ćemo zameniti najstariji akcelerator u sistemu, koji je na samom izdisaju", poručio je za govornicom Mirović.
 
On je rekao da aktuelna administracija nema "nijedan nezavršeni projekat nasleđen od prethodne administracije, osim Narodnog pozorišta u Subotici", za koji kaže da je dugogodišnji projekat koji će novim izdvajanjem iznosa od 274 miliona dinara biti završen.
 
"Zbog suše smo imali puno zahteva za rekonstrukciju sistema vodosnabdevanja, te ćemo u šest lokalnih smaouprava intervenisati sa sa 143 miliona dinara - reč je mahom o bunarima koje ćemo zajedno s lokalnim samouprava revitalizovati, a u Novom Sadu ćemo sa Gradom Novim Sadom pokrenuti proceduru izgradnje nove fabrike vode u zaleđu Petrovaradinske ade. Izdvojili smo 40 miliona za projektnu dokumentaciju", naveo je predsednik Pokrajinske vlade.
 
 
Pre nekoliko godina, rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine tražilo je velike novčane iznose kako bi se preselilo u novu zgradu na Mišeluku i kupilo novu opremu. Mirović tada nije bio raspoložen da izdvaja dodatni novac za RTV, naročito uzimajući u obzir da je Pokrajina finansirala izgradnju samog objekta.
 
"Nisu bili laki pregovori sa RTV, sećate se onog iznosa od 1,2 milijardi dinara koji im je pre dve-tri godine bio potreban za opremanje i preseljenje dela koji se i dalje nalazi u Maksima Gorkog. Uspeli smo da nađemo meru s novim rukovodstvom i s iznosom od 534 miliona dinara verujem da će svi zaposleni uspeti da se presele i da će od jeseni raditi u novoj zgradi. Ova zgrada u Maksima Gorkog je potpuno neuslovna", poručio je Mirović.
 
Predlog rebalansa naišao je na kritike opozicije u Skupštini APV. Poslanici Srpske radikalne stranke poručili su da ga neće podržati svojim glasovima, a poslanica Marina Nedeljković kaže da su autori rebalansa "uskočili sami sebi u stomak".
 
"Da nešto nije u redu govorili smo mesecima unazad - ako se prisetimo kraja 2021. godine, kad je doneta odluka o budžetu za ovu godinu, predstavnici vlasti govorili su kako je ovo jedan od najboljih budžeta, kako je skoro pa savršen, da će svaka stavka naći primenu u praksi, a već 40 dana kasnije smo imali prvi rebalans i gospoda na vlasti je demantovala sopstvene navode. Tad ste imali priliku da vidite da se Pokrajinska vlada obratila EBRD da podigne kredit od 450 miliona dinara za energetsku sanaciju, a još tada smo govorili da je ovo apsolutno glupo i potpuno nerealno činiti u trenutku kada kamata na tržištu može da fluktuira, kad je geopolitička situacija u zemlji i svetu vrlo diskutabilna i nije bilo primereno govoriti ni o kreditima ni o kamatama", poručila je Nedeljković uoči sednice.
 
 
Ona je podsetila na tendenciju Pokrajinske vlade da većinu svojih poslova finansira iz tekuće budžetske rezerve, što smatra pogrešnim.
 
"Na prvom rebalansu odlučili su da 700 miliona ubace u tekuću budžetsku rezervu, i danas se hvale da su stavili još 500 miliona u tekuću, a 300 miliona u stalnu rezervu. Da li je zaista normalno i logično da se ono što se tokom godine radi finansira iz tekuće budžetske rezerve? Više od tri milijardi dinara su ukupno stavili u tekuću budžetsku rezervu i skoro je celokupnu potrošili", rekla je Marina Nedeljković iz poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine.
 
Svoje kritike izneli su i poslanici LSV. Tako je Poslanik Saša Šućurović rekao da se vladajuća koalicija u Pokrajini hvali ulaganjem u poljoprivredu, odnosnuo u kanalsku mrežu, a ne misli na otklanjanje posledica suše. 
 
Ovaj poslanik je podneo inicijativu za sazivanje posebne sednice Skupštine APV koaja će biti posvećena upravo ovoj temi. Njegova inicijativa je odbijena jer, kako je rekao predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, ta inicijativa nije ispunila formalno-pravne uslove po poslovniku da bi bila razmatrana.
 
"Znamo mi da nije bila po poslovniku jer mi nemamo potrebnu jednu petinu poslanika - ali smo očekivali podršku od drugih poslanika kako bi ova tema bila na dnevnom redu i kako bismo zajedno s Pokrajinskom vladom inicirali rešavanje problema. Treba pomoći poljoprivrednicima kako bi imali sredstava i zapravo dočekali da ta kanalska mreža funkcioniše. Dobar je projekat odvajati novac za vodu za piće za šest lokalnih smaouprava, ali ne treba da se radi tako već je rešenje izgradnja regionalnh vodovoda. Prema prostornom planu Republike Srbije, na teritoriji Vojvodine treba da se uradi pet regionalnih vodovoda da bi svi građani imali zdravu pijaću vodu, a mi na tim planovima ne radimo apsolutno ništa", poručio je Šućurović.
 
 
On je skrenuo pažnju na podatak da je 2008. godine budžet Vojvodine bio u istom iznosu kao budžet Grada Beograda, te da je u ovom trenutku budžet Beograda više nego duplo veći od budžeta APV.
 
"To nam govori koliko se Vojvodina manje razvija od Beograda. Da bismo to sprečili, treba da se izborimo za ono što Vojvodini pripada, a to je zakon o finansiranju Vojvodine", rekao je ovaj poslanik.
 
Objašnjenje rebalansa uoči sednice je s novinarima podelio poslanik SNS Nenad Borović. Kako je rekao, rebalans je rezultat dobro i odgovorno vođene ekonomske i budžetske politike, a povećanje budžetskih rezervi za ukupno 14 odsto ne prouzrokuje nikakve negativne posledice po stanje javnog duga APV, koji se smanjuje u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. 
 
 
Na pitanje 021.rs da li će odluka Pokrajinske vlade da ne povuče prvu tranšu kredita u zaduženju za energetsku sanaciju javnih objekata imati neke posledice u budućnosti, Borović je rekao da se o tim uslovima upravo pregovara.
 
"Ugovori još uvek nisu potpisani upravo zbog situacije na globalnom tržištu kad su u pitanju tokovi novca i varijabilne kamate, zato se ovaj projekat prolongira. Sam kredit nije odložen, već samo prolongiran za šest meseci, mada lično mislim da nikakvih posledica ne može biti. Evropska centralna banka povećava svoje referentne kamatne stope pa se malo mora voditi računa i o tome jer je jedna stvar bila pre šest meseci ili za prvi rebalans, a sasvim drugačije je sada", rekao je Borović.

Šta je još danas na dnevnom redu saznajte na OVOM LINKU.

  • Nik

    30.08.2022 20:08
    Osnovno pravilo ponašanja države koja gradi zdravu privredu je da smanji poreze kada prihodi budžeta porastu. Pretpostavka je da je prilikom planiranja već predviđeno sve što treba da se finansira iz budžeta, tako da višak prihoda znači samo da je privredi uzeto više nego što treba. A privrednici će najracionalnije upotrebiti taj novac ako ostane u njihovim firmama, za dalje jačanje privrede.
  • Istina

    30.08.2022 16:05
    Zaposlen sam u Banovini. Ovakve korupcije nikada nije bilo. Strasno sta rade Mirovicevi kadrovi.
  • Mile

    30.08.2022 15:01
    Rebalans u njihovom dzepu
    Pa ova jadna Vojvodina radi da se gradi i zivi Beograd, rebalans sve ste oteli i odneli za BG a sto je ostalo to ovi nasi ponjapaju, pa VI gospodo iz Vojvodine cutite do Vam nedogor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti