Novosađani, od danas su veći računi: Viša cena struje, vode...

Novosađani od danas, 1. septembra, pojedine komunalne usluge plaćaju skuplje.
Novosađani, od danas su veći računi: Viša cena struje, vode...
Foto: 021.rs
Struja, voda, odnošenje otpada, ishrana dece u boravku i užina u školama dolaziće na naplatu u većinom iznosima - pojedine stavke čak i dvostruko skuplje u odnosu na sada.
Odluke o poskupljenjima donete su na lokalnom i na državnom nivou, u slučaju poskupljenja struje, u iščekivanju veće finansijske i energetske krize od jeseni. 
Kad je reč o poskupljenju vode u gradu, ono od 1. septembra iznosi u proseku 220 dinara za četvoročlanu porodicu sa prosečnom potrošnjom. 
 
Do poskupljenja dolazi nakon 11 godina fiksirane cene isporuke vode. U "Vodovodu i kanalizaciji" otkrivaju da je u međuvremenu inflacija dostigla čak 43 odsto, a njihovi rashodi 17 odsto veći od prihoda.
 
Poskupljuje i odnošenje smeća. Usluge "Čistoće" će od ove jeseni biti 12 odsto skuplje, što znači da će na mesečnom nivou prosečna četvoročlana porodica plaćati oko 78 dinara više nego sada, odnosno oko 730 dinara. Umesto dosadašnjih 162,69 dinara sa PDV, odnošenje otpada se po članu domaćinstva naplaćuje 182,22 dinara sa PDV.
 
Od 1. septembra Novosađani će imati duplo veće troškove za ishranu mališana u boravku i za užinu u školama. Prema novom cenovniku, u boravku troškovi ishrane iznosiće 5.320 dinara umesto 2.660 dinara mesečno, dok je užina 2.060 dinara mesečno umesto dosadašnjih 1.030 dinara. 
 
Na republičkom nivou su građani imali priliku da prate "tihe" najave povećanja cene struje, koja se predstavlja kao najjeftinija u regionu. Poskupljenje od 8,3 odsto znači uvećane mesečne račune za struju za prosečno domaćinstvo u iznosu od oko 150 dinara, što znači da će prosečan račun za struju iznositi 3.650 dinara.
 
Ono što će građani indirektno osetiti kao povećanje cena je - održavanje novosadskih puteva. Korekciju je tražilo JKP "Put", koje svoje usluge naplaćuje iz budžeta Grada, a poznato je da su Novosađani oni koji, izvršavanjem svojih obaveza, pune budžet. 
 
Ipak, javnost ne zna za koliko poskupljuju usluge radnika "Puta" jer su nadležni odlučili da tu informaciju sakriju. Na pitanje naše redakcije zbog čega nije objavljen iznos korekcije cene, u Gradskoj kući su poručili da nisu u obavezi to da učine.
 
Inače, Novosađani već mesec sada skuplje plaćaju gas. Zbog povećanja nabavne cene prirodnog gasa iz uvoza, krajnji kupci od 1. avgusta imaju uvećane račune i to za devet odsto, još u julu je saopštio "Novi Sad Gas".
 
Šta još uvek nije poskupelo?
 
U ovom trenutku nije poznato da li će grejanje u Novom Sadu biti skuplje. Gradonačelnik Novog Sada (u odlasku) Miloš Vučević nedavno je za 021.rs rekao da će Novosadska toplana sigurno tražiti korekciju na viši iznos, ali da nije siguran da će Gradsko veće to prihvatiti.
 
"Mislimo da 'Toplana' još uvek ima snage da drži ovu cenu, ali razumljivo je da će se ljudi obratiti i moraju da se obrate, zato što je povećanje cena na tržištu, a kupuju berzansku robu, kupuju gas. To ne zavisi od njih. Ja verujem da ćemo uspeti da zadržimo ovu cenu grejanja i ove grejne sezone", rekao je Vučević.
 
Moguće je i da će poskupeti zakup lokala u gradu. Grad Novi Sad je angažovao preduzetnika za izradu studije o početnoj ceni zakupnine poslovnog prostora, što nagoveštava da bi ta početna cena mogla da bude viša u odnosu na danas.
Šta nas svakodnevno "rastura"?
 
Ono što najviše osećamo je uticaj aktuelne inflacije. Cene gotovo svih prehrambenih proizvoda, sredstava za higijenu, bebi opreme i drugih potrepština vrtoglavo skaču i to u trenutku pregovora o novoj visini minimalne zarade u Srbiji. Skuplje su i specijalizovane usluge i proizvodi, kao i cena kvadrata, za koju se ranije (naivno) očekivalo da je dostigla svoj vrhunac.
  • Odžaci

    03.09.2022 22:54
    Dimničarina je pljačka
  • Tanja

    03.09.2022 14:39
    Broj clanova
    Što računate za četvoročlanu porodicu,dajte informacije za jednog člana,pa nisu svi četvoročlane porodice?
  • igor_t

    02.09.2022 22:48
    "lala banat
    31.08.2022 • 16:57
    uh
    Izlazimo na ulice protiv onih u duginim bojama a ovo mirno prolazi , kakav smo to narod."

    e moj Lalo iz Banata, pa zato i postoji cela igrarija oko duginih boja, da bi se skretala paznja sa ovakvih problema.

    A vi sto pisete: glasali ste eto vam
    bolje pisite: glasali smo eto NAM.
    Svima ce nam biti skuplje, nije samo krezuba sirotinja kriva, da su oni drugi glasali bolje bi nam bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti