FOTO: Muke stanara u centru Novog Sada sa restoranom i nelegalnom gradnjom na krovu

Stanari u Njegoševoj 12 požalili su se redakciji portala 021.rs da im probleme u zgradi prave vlasnici restorana "Barrique" koji se nalazi u prizemlju.
FOTO: Muke stanara u centru Novog Sada sa restoranom i nelegalnom gradnjom na krovu
Foto: 021.rs
Problemi su kulminirali 14. septembra kada je došlo do požara u zgradi. Navodno je uzrok restoranska ventilacija. 
 
Iz Sektora za vanredne situacije nismo dobili potvrdu ili odgovor na pitanje zbog čega je došlo do požara.
Vlasnici restorana kažu da razumeju stanare, ali da isto tako imaju urednu dozvolu za rad.
 
Inače, vlasnik jednog od stanova je ujedno i vlasnik restorana, a nedavno je u potkrovlju odlučio da napravi terasu sa obe strane i tako poveća sebi kvadraturu. On kaže da je u toku legalizacija, dok u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove navode da su doneli rešenje o uklanjanju radova.
Stanarima sporna i kuhinja i ventilacija
 
Kako za 021.rs kaže jedan od stanara, kuhinja u ovom objektu nije planski postavljena već je nadograđena od garažnih parking mesta koje se vode na drugo lice.
 
"U garaži postoje parking mesta koja se ne vode ni na jednog vlasnika, a od tih mesta je on tražio od investitora da se napravi magacin i to se vodi kao zajedničke prostorije. Ta mesta, iako se vode na investitora, on jeste otkupio i ona jesu njegova. Međutim, on je od toga napravio sebi kuhinju za restoran", kaže ovaj stanar.
 
Upravi za urbanizam je podnet zahtev krajem prošle godine. U javno dostupnoj dokumentaciji piše da se ovaj zahtev odbija, između ostalog, zato što je potrebno dostaviti Ugovor o ustupanju zajedničkih delova zgrade, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.
 
  
 
Stanar tvrdi i da je ventilacija kuhinje prikačena na garažnu koja je deo centralne ventilacije zgrade.
 
"Sve je to kulminiralo taj dan kada je izbio požar, zgrada se zapalila i vatra je uhvatila fasadu. Da vatrogasci nisu brzo došli i ugasili, to bi se proširilo na celu zgradu".
 
Jedna stanarka se žali da su joj "spavaća soba i kupatilo dinstani", a da vikendom ima osećaj da joj je "neko sedeo u kupatilu i pušio celu noć". Stanari kažu i da su 2016. godine slali dopis Sektoru za vanredne situacije u kojem su prijavili probleme, ali da niko nije reagovao.
 
Vlasnici: Pravno-formalna registracija u toku
 
Jedan od vlasnika restorana Ivan Novakov za 021.rs ne odgovara u potpunosti na pitanje da li je ventilacija pravilno povezana na centralnu.
 
"Ova vetilacija je u funkciji, a pravno-formalna registracija je u toku", navodi on.
 
Drugi vlasnik Dušan Obradović dodaje da razume zašto se stanari bune, ali da oni imaju dozvolu za rad i da su investitori od samog početka znali šta će biti na tom mestu.
 
"Mi smo prvi otvorili lokal u zgradi, a stanari su se naknadno uselili. Sada im sve smeta, i buka i mirisi i radnici, a stanove su kupili u centru", kaže Obradović.
 
Iz Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, kao i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova nismo dobili odgovore na pitanja o ispravnosti ventilacije restorana, kao i o bezbednosti zgrade ukoliko je priključena na centralnu ventilaciju. 
 
Inženjerka zaštite od požara: Ventilacija restorana mora da bude odvojena od centralne
 
Kako za 021 kaže inženjerka zaštite od požara Ljubica Krnjajić, ventilacije restorana moraju da budu odvojene od centralne. 
 
"Restoran mora da ima aspirator i parovuk, koji isto tako moraju redovno da se čiste i održavaju. Isparenja od masnoće se talože na te cevi, a one kad se zamaste mogu i da se zapale. Mi u ugostiteljskim objektima često imamo požare uzrokovane upravo zato što se o toj instalacija ne vodi računa", dodaje ona.
 
Krnjajić smatra da inspekcije ne rade svoj posao i da uglavnom ne preduzimaju nikakve mere kako bi se ovakvi problemi sprečili.
 
"Mi imamo inspekcije koje se za svaki problem koji nastane proglase nenadležnim. Oni da žele, našli bi svoje mesto u zakonima, zato su i formirani. Međutim, izgleda da su ugostitelji jači, pa čak i kada se nešto desi", dodaje ona.
Potkrovlje kog ne bi trebalo da bude
 
Kako kaže jedan od stanara, vlasnik lokala, koji je ujedno i stanar, pre nekoliko godina počeo je da izvodi radove na krovu kako bi sebi napravio terasu. 
 
"On je sebi krenuo da pravi terasu sa jedne i druge strane potkrovlja. Nikoga nije pitao da li može da krene da pravi sebi potkrovlje, čak ni komšiju sa istog sprata čiji je deo potkrovlja preuzeo. Gledali smo u katastar i koliko mi znamo, nikakav zahtev za građevinsku dozvolu za izgradnju ovog krova nije tražio", dodaje on.
 
Dodaje i da su se oni žalili građevinskoj inspekciji 2016. godine kada je krenuo da radi jednu stranu krova. Inspekcija je tada izašla na teren i donela rešenje da se bilo kakve radnje na krovu zaustave i da se on vrati u prvobitno stanje.
 
"To se nije desilo. Radovi su nastavljeni, a kada smo otkrili da je počeo i drugu stranu krova da buši opet smo prijavili inspekciji marta ove godine, kada je ponovo izdato rešenje da se gradnja zaustavi", kaže ovaj stanar.
 
Ivan Novakov, vlasnik stana i suvlasnik restorana, kaže da se izvode radovi za koje nije pribavio potrebnu dokumentaciju.
 
"Zbog toga je pokrenut postupak za odobrenje i legalizaciju koji vode nadležni organi. Vlasnik stana i poslovnih objekata sam postao na osnovu pravnog posla, ugovora koji sam zaključio sa investitorom", kaže Novakov.
 
Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove za 021.rs su odgovorili da su nakon inspekcijskog nadzora građevinske inspekcije, ustanovili da se na krovu izvode "bespravni radovi".
 
"Ovaj organ je doneo rešenje o uklanjanju radova i vraćanju u prvobitno stanje krova na kosinu postojećeg krova zgrade, a postupak je u toku", odgovorili su iz Sektora građevinske inspekcije.
  • Znam

    01.01.2024 01:09
    Radila sam tamo. Ivan je u inostranstvu. Cela zgrada je sagrađena na njegovoj dedovini. Za uzvrat uzeo je lokal i nekoliko stanova. Jači je od Srbije i ne možete mu ništa. Ja ga cenim, divan je čovek. Ivane pozdrav od Mire.
  • Stole

    01.10.2022 12:08
    Babe i zabe
    @Dozlogrdilo svima
    "Obratiti se InoBačkoj, fam."

    Kakve veze oni imaju sa pozarom,ventilacijom i nelegalnom gradnjom na krovu.
  • Bojan

    30.09.2022 11:36
    @Sve je beton

    Bez brige, mosta neće biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti