Zarada u NS veća od 86.000 dinara: Šta vam ostaje kada je uporedite sa stopom inflacije? (ANKETA)

Prosečna novosadska plata iznosi 86.310 dinara neto i, u poređenju sa prethodnim mesečnim presekom, niža je za više od 1.000 dinara.
Zarada u NS veća od 86.000 dinara: Šta vam ostaje kada je uporedite sa stopom inflacije?  (ANKETA)
Foto: Pixabay

Novi zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku upravo su objavljeni i, sudeći prema njima, prosečna plata u Novom Sadu veća je za 13.000 dinara od republičkog proseka.

Poslednji podaci za jul 2022. godine pokazuju da je u Srbiji prosečan mesečni prihod zaposlenog 73.114 dinara i ima blagi pad u odnosu na jun. Podaci za Grad Novi Sad, kao i svakog meseca, odudaraju u odnosu na celu Vojvodinu.

Na nivou Pokrajine prosečna mesečna zarada je 69.501 dinar i mahom je podiže prosek iz Novog Sada. Tako je prosečna zarada u Odžacima 57.590 dinara bez poreza i doprinosa, u Srbobranu iznosi 55.821 dinar, u Bačkoj Topoli je 58.998 dinara, a u Sremskoj Mitrovici je 65.660 dinara neto.
 
Najniže zarade na teritoriji Vojvodine imaju zaposleni u Malom Iđošu i to 54.586 dinara neto. I dok se čini da je najniža vojvođanska plata nerealna u odnosu na prosečnu ili na zaradu u većim mestima, istina je drugačija.
 
Poznato je da statistika ne odražava pravu situaciju i da prosečnu platu formiraju oni koji imaju zarade - veće od proseka. Zato postoji iznos koji je mnogo realniji i zapravo je bliži najnižoj plati u Vojvodini, a to je medijalna zarada.
 
Medijalnu zaradu takođe obrađuje Republički zavod za statistiku i predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. I iznos medijalne zarade je opao i sada iznosi 56.000 dinara neto.
A kako se kreću cene?
 
Zarade stagniraju, a cene rastu. Prema statistici, potrošačke cene su porasle za 9,7 odsto u prvih osam meseci i to mahom zbog rasta cena goriva, mesa, povrća, hleba, mlečnih proizvoda i ogreva.
 
Najviše je poskupelo svinjsko meso, krompir, kupus, paradajz, pšenično brašno, sir, jogurt i jaja.
 
Recite nam - da li uspevate da pokrijete sve troškove i nabavku osnovnih namirnica od svoje plate?
 
  • Nataša

    27.09.2022 23:14
    Sarma
    Nekom meso, a nekom kupus...e to je prosečna zarada. Netačna statistika.
  • Dudule

    27.09.2022 12:30
    Papir trpi sve
    Pisi brisi racunaj pa do tog proseka 90 posto uposlljenih kao i penzionera nikako da stigne.svi ko papagaji samo ponavljaju ovoliko onoliko povecanje al od januara ako dotle prezive .mali cele nedelje samo ponavlja taj procenat a ne vidi izgleda podivljale cene ,ali to njega ne pogadja a nema predstavu sta penzioner moze sa 12 000
  • Statistika

    27.09.2022 10:26
    @statistika@ Ne, Lenka nije napisala istinu već je napisala svoje pogrešno mišljenje koje nije potkrepila nikakvim dokazima niti statistikom. To što vašem uhu to što je Lenka napisala godi ne znači da je napisano istina. Verujem da je razlog zašto imate niska primanja to što ste neobrazovani, što nimalo nije čudno jer svuda u svetu neobrazovani građani jedva krpe kraj sa krajem. Zbog ovoga i ne znate šta je medijalna plata te ste umislili da je ona zbir podeljen sa brojem zaposlenih odnosno umislili ste da su prosečna plata i medijalna plata jedno isto. Međutim veoma ste u pravu da, ne matematiku jer ne umete da razlikujete ni matematiku od statistike, već baš statistiku "ruši" siva ekonomija, a što ste prigodno preskočili da pročitate naglašeno u mojem tekstu. Prosečna plata i jeste upravo još veća od ove objavljene zbog prisutne sive ekonomije, ne samo onih koji posluju potpuno van sistema već i ovih koji se ubrajaju u statistiku dok zvanično primaju minimalnu odnosno nižu platu a ostatak dobijaju na ruke. Ovo opet ne pomaže lično vama i vašim niskim primanjima jer obzirom da ste pokazali razočaravajuće neznanje o pojmovima koje bi morao poznavati svako stariji od 18 godina, mislim da ste postigli puno samim time što imate bilo kakvo zaposlenje bez obrazovanja i kvalifikacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti