Spomenik "Apoteoza Srpske Vojvodine" biće ispred Železničke stanice, koštaće milione

Raspisan je konkurs za idejno rešenje spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine", koji će biti postavljen na zelenoj površini ("potkovici") ispred Železničke stanice.
Oglasom Uprave za građevinsko zemljište i investicije od učesnika konkursa se očekuje da ponude idejno rešenje skulpture i postamenta, kao i površine oko spomenika.

Od ranije je poznato da spomenik treba da čine tri figure važnih istorijskih ličnosti srpskog naroda u Vojvodini, a to su general Đorđe Stratimirović, general-major Stevan Šupljikac i patrijarh Josif Rajačić.

Visina i volumen spomenika nisu unapred određeni, ali je uslov da spomenik sa postamentom ne može da bude visine manje od deset metara.
 
Procenjena vrednost izrade spomenika je 25 miliona dinara, bez uračunatog poreza. 
 
 
Za učesnike konkursa predviđene su nagrade - prvonagrađeni dobiće tri miliona, za drugu nagradu izdvaja se milion i po, a za treću milion.

Rok za dostavljanje idejnog rešenja je 20. decembar, nakon čega će žiri izabrati najbolje rešenje. 

Komentari 102

  • Polako

    25.10.2022 17:15
    pisem istinu!
    NS
    25.10.2022 • 10:28
    spomenik@, kako je besmislica pisati o hijerarhiji cinova i kazati istinu da je Djordje Stratimirovic bio podredjeni kao i svi ostali slavnom hrvatskom banu Josipu Jelacicu Buzimskom, najslavnijem Petrovaradincu od njegova osnutka krajem 17 og vijeka. Franjo Jelacic, cijenjeni general Habsburske Monarhije koji se istakao kao vojskovodja u Napoleonskim ratovima, a rijec je o ocu Josipa Jelacica bio je komandant Petrovaradinske tvrdjave, di se i rodio njegov i sin Ane Portner, Josip Jelacic Buzimski 16.10.1801 godine u plavoj kuci. Prvi stanovnici Petrovaradina, kada se gradila crkva sv. Jurja su bili Hrvati koji su sa katolickim svecenstvom dosli iz srednje Bosne u danasnji Petrovaradin. To su dakle, starosjedioci Petrovaradina, Hrvati ako vam nesto nije jasno. Crkva u kojoj je krsten ban Jelacic podno Varadinske tvrdjave je ujedno i najstariji vjerski objekat na podrucju Novog Sada, i zamisli, nije pravoslavna crkva srpskog naroda, vec katolicka crkva hrvatskog naroda. Mora da ces se pocet preznojavati kada procitas ove cinjenice. Crkva ugradjena u zidine iz kojih je nastao najpoznatiji objekat po kojem je poznat NS je katolicka crkva hrvatskog naroda koju je financirao biskup Karlo Kolonic. Ajme, ajme, kako ces sad zaspati :( sta se tice bulaznjenja o trosenju novca za obnovu Plave kuce, to je sitnis koliko HR drzava financira kulturne ustanove i Tjednik Novosti za Srbe u RH, a to je svake godine visestruko vise novca od ovih 600.000 e za kucu BJ.
  • Jaso

    25.10.2022 11:16
    koska
    Koska je bacena vidi se iz komentara. Dok se dve strane otimaju oni isti decenijama rade svoj biznis. Vojvodina " sve vise" nije Srpska a ni Vojvodjanska a ponajmanje narodna sve je vise Ruska ( Nis...) Kineska ( Zidjin...) Emiratska (Pkb i ostale njive i vinogradi) a o drugima da i ne spominjem. Tako da je vreme da se podigne spomenik za pokojnika. A vi se nadmudrujte i delite
  • NS

    25.10.2022 10:28
    spomenik
    @I Djordje je sjajan
    Ništa Vi ne znate o 1848. i koliko je i kakve veze s Srpskim pokretom imao ban Jelačić. To što je rođen u Petrovaradinu je puka slučajnost, nije živeo nikada na prostorima današnje Vojvodine, a koliko je i da li je pomagao Srbima 1848. piše u knjigama koje Vi očigledno niste ni videli! Ono o hijerarhiji činova Vam je potpuna besmislica, bolje da ste to izostavili, samo pokazuje nepoznavanje svega o čemu ste pisali! Što se tiče Jelačića, Novi Sad je i previše sredstava uložio u otkup i obnovu kuće gde se on samo rodio! Obavestite se koliko je srpskih kuća obnovljeno npr, u Petrinji posle onog zemljotresa. U Petrinji je rođen vojvoda Stevaa Šupljikac, pa je moguće da je među starim kućama bila i njegova rodna kuća. Obnovu Srpskog doma u Vukovaru finansirala je u potpunosti Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti