FOTO, VIDEO: 150 dana kampa aktivista na Šodrošu, mašine nesmetano rade

Prošlo je pet meseci od osnivanja "Šodroš survivor kampa", a u njemu su i dalje pojedini aktivisti. Mašine i radnici bez ikakvih problema rade na pripremnim radovima za izgradnju mosta.
FOTO, VIDEO: 150 dana kampa aktivista na Šodrošu, mašine nesmetano rade
Foto: 021.rs
Ekipa 021.rs je na 150. dan od osnivanja kampa, koji su napravili aktivisti u želji da spreče radove na Šodrošu i sačuvaju ovu zelenu oazu, zatekla gotovo prazan prostor.
 
Radnici "Milenijum tima" već treću nedelju rade na "razminiranju" Kameničke ade. 

Sudeći po stanju na terenu, nije bilo veće seče drveća, a dobar deo prostora je ostao bez trave. Trenutno se ubadaju šipovi od nekoliko metara u zemlju, uz samu obalu ade.

Radnici još nisu počeli sa radovima na Ribarskom ostrvu, pored ograde gradilišta stražari policija, dok je u šumi postavljena barem jedna tabla sa oznakom "mine". U blizini je i kombi sa radnicima privatnog obezbeđenja, a desetak kamera je postavljeno na drveće.
 
U ograđenom delu se već desetak dana nalazi parkirani kamion, kao i bager sa oznakama kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je angažovana na gradnji mosta sa vijaduktom u produžetku Bulevara Evrope. 
 
 
Proteklih dana su na pristupnim saobraćajnicama postavljeni saobraćajni znaci koji upozoravaju vozače da je brzina kretanja ograničena na 20 kilometara na čas, jer je u pitanju zona radova. 
 
Na Šodrošu je proteklih nedelja bilo veoma burno, ali se situacija nakon protesta 23. oktobra primirila. Bilo je nekoliko manjih akcija aktivista iz kampa, koji je prisustvala nekolicina ljudi.
 
Tako su jedne nedelje pevali pred policijskim kordonom, potom su se maskirali za Noć veštica, nakon čega je organizovan književni događaj. 
 
 
Aktivisti su kamp osnovali 11. juna, nakon što su se na Ribarskom ostrvu pojavili nepoznati radnici i počeli da seku drveće. U narednim mesecima su stražarili, smatrajući da se sve radi nelegalno.
Nakon što su oterali radnike "Milenijum tima", nadležne institucije su pokazale dozvole za pripremne radove. Sve je kulminiralo 18. oktobra, kada su se pojavili radnici kineske kompanije CRBC, nakon čega je došlo do okršaja između policije i aktivista. 
 
Posle toga održani su i protesti, ali to nije prekinulo radove. 
  • Vlada

    10.11.2022 11:46
    Za 5 meseci buke obavili 2% posla i to pod pratnjom žandarmerije... I još ima naivčina koji iskreno misle da će od ovog mosta nešto biti.
  • Idealist

    10.11.2022 11:22
    Predlazem ..aktivistima..da se prebace do
    .doline lopova..pa da tamo protestvuju a kad zavrse da nastave do ..karin-komerca..da vide šta je pravo unistavanje zivotne sredine
  • CK

    10.11.2022 10:11
    Grci
    E, da se malo ugledamo na Grke. Ne, nam treba da dogori do nokata da bi se pokrenuli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.