U dugovima zbog države: Novosadska porodica primer kako je nemoguće ispuniti uslove za prvi stan

Uredba koja je trebalo da pomogne porodicama da dođu do svoje prve nekretnine od samog početka primene stvara više problema od koristi.
U dugovima zbog države: Novosadska porodica primer kako je nemoguće ispuniti uslove za prvi stan
Foto: Pixabay

Stan je dobilo svega nekolicina porodica - najviše je onih kojima stan treba, ali ne ispunjavaju uslove, a ima i onih koji su izgubili vreme, živce i novac, a od stana nema ništa.

Tanja Sekulić iz Novog Sada i njen suprug imaju bebu koja će uskoro da proslavi prvi rođendan, a u tom trenutku će ova porodica izgubiti pravo učešća na konkursu, piše Bebac.

Za stan se bore od rođenja bebe, kompletnu dokumentaciju predali su u avgustu i od tada se vrte u administrativni krug države koja ih je na kraju ostavila na cedilu - sa dugom od oko 3.500 evra. 
 
"Tri meseca se vrtimo u krug, komisija trazi da se upiše predbeležba objekta u izgradnji što bi trebalo da ide po automatizmu, ali ne ide. Investitor nas je čekao tri meseca i juče nam je dao rok od sedam dana da zaključimo kupoprodajni ugovor", kaže Tanja Sekulić za ovaj roditeljski portal.
 
Pre nego što su se upustili u ovu priču, otišli su u Gradsku upravu za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu kako bi se raspitali o tome kako sve funkcioniše i šta tačno da rade. 
 
"Dobili smo fasciklu sa spiskom potrebne dokumentacije i gotove izjave, samo da ih potpišemo. Od službenog lica dobili smo informaciju da mi treba da uplatimo učešće pa nam država refundira taj novac", priča ona.
 
Gradski službenik navodi jednu, a Ministarstvo drugu priču
 
Uprkos tome što je Tanju i njenog supruga informacija službenika iznenadila, verujući mu, prihvatili su informacije i na osnovu te informacije pozajmili novac od rodbine i prijatelja kako bi uplatili učešće za kupovinu stana. 
 
Nešto kasnije, dobijaju drugačije informacije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o tome da država ne refundira novac već da nakon što uplate novac na račun, porodica mora da ga iskoristi namenski tj. da plati prodavcu/investitoru i preda im dokaz o uplati.
 
Prema navodima ove Novosađanke, komisija traži jedan papir koji oni nikako ne mogu da dobiju. 
 
"Traži se upis predbeležbe objekta u izgradnji, što bi trebalo da ide po automatizmu. Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove bi trebalo da preko e - šaltera prosledi zahtev za upis predbeležbe i svu dokumentaciju. U Urbanizmu u Novom Sadu tvrde da nemaju pristup e - šalteru, a u Republičkom geodetskom zavodu, služba za katastar nepokretnosti kažu da je jedini vid komunikacije preko e - šaltera. To sve već traje tri meseca, a mi imamo rok do utorka", navodi Tanja Sekulić, koja se medijima obratila nakon što je bezuspešno pokušala da reši problem i birokratiju sa državnim institucijama.
 
Rešenja nema, nema ni stana, a ostaju dugovi
 
"Obratila sam se i zaštitniku građana i vrši se ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada. Obratila sam se i putem mejla Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić, Vladi Republike Srbije ali bezuspešno. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zovem svakodnevno i uporno ponavljaju da se na mom predmetu radi svakodnevno", priča ona za Bebac.
 
Roditelji sa dva mala deteta - jedno od tri godine i bebom od 10 meseci, ostaće u dugu od oko 3.500 evra jer državne intitucije ne rade svoj posao, a komisija traži nešto što oni ne mogu da dobiju. 
 
Dok se roditelji šalju sa jednog na drugi šalter, a zbog neuređenog sistema i veoma komplikovane procedure za dobijanje pomoći za kupovinu nekretnine, agencija za nekretnine, investitor, procenitelji i svi ostali naplatili su uredno svoj deo jer ne žele da čekaju odgovor države. 
 
"Agenciju za nekretnine smo platili 2.000 evra, investitor u slučaju prekida predugovora zadržava oko 1.400 evra, platili smo 100 evra procenitelja, dva puta javnog beležnika, takse... plus sav stres koji proživljavamo za sav ovaj period, a na kraju ostajemo podstanari", navodi Tanja Sekulić.
  • Vox populi

    24.11.2022 19:39
    Građani imaju milion individualnih problema, a svi imamo samo jedan zajednički, dok to ne shvatimo neće biti bolje.
  • a

    24.11.2022 15:20
    onda država d'uradi nešto
    Ako vam je u redu da agenciji za nekretnine platite 236.000 dinara, bez ikakvog računa, za to što su vam ,,našli'' stan, onda ništa.
  • /

    24.11.2022 14:48
    /
    e ako ti cirilicni limance radis sa ljudima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.