Suđenje novosadskoj aktivistkinji po tužbi suvlasnice "Galensa": Saslušana dva svedoka

Na novom ročištu po tužbi suvlasnice "Galensa" Sanje Petrić protiv aktivistkinje Dragane Arsić saslušana su dva svedoka, a povučen je predlog za saslušanje Nebojše Petrića.
Suđenje novosadskoj aktivistkinji po tužbi suvlasnice "Galensa": Saslušana dva svedoka
Foto: 021.rs
Suvlasnica "Galensa" tuži Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" za naknadu nematerijalne štete za povredu ugleda i časti i nanete teške duševne boli, a traži naknadu od 800.000 dinara.
 
Na današnjem ročištu svedočili su generalni direktor firme "Promist" Milija Pavlović i aktivista Dane Pribić.
Milija Pavlović je, kao i na jučerašnjem suđenju koje je pokrenuo Nebojša Petrić protiv aktivistkinje takođe za povredu ugleda i časti i nanetu tešku duševnu bol, rekao da je ova situacija uticala na to da se porodica Petrić počela plašiti za svoju bezbednost, da su dodatno morali da objašnjavaju situaciju svojim saradnicima i klijentima, a tvrdi da je sve to uticalo i na zdravlje bračnog para Petrić.
"Dragana Arsić je skoro uvek pominjala firme Petrića, iako je Sanja Petrić na Kestenu kupac i investitor isključivo kao fizičko lice. U svakoj mogućoj prilici nisu ispustili mogućnost da prozovu firme 'Promist', čiji sam ja generalni direktor, kao i 'Galens' koje nemaju nikakve veze sa privrednim imanjem na Kestenu. Kao i Dragana Arsić, tu priliku su koristili i pripadnici njene privatne organizacije, ali i njen advokat koji je na jednom forumu u jednoj rečenici izrekao tri laži koje su vrlo lako proverljive", izjavio je.
 
Direktor "Promista" je ovu tvrdnju izrekao i tokom jučerašnjeg svedočenja, a danas je obrazložio da je advokat Mihailo Pavlović rekao da je firma "Galens" radila ograđivanje imanja Petrića na lokalitetu Kesten.
 
"Niti je to 'Galens' ograđivao, niti je ograđen Nacionalni park, niti je ograđena ta površina koju je advokat spominjao i sve je to lako proverljivo", dodao je Milija Pavlović.
 
Sud je odbacio dodatno pitanje punomoćnika Dragane Arsić da li ove dve firme čiji su vlasnici Petrići izvode radove na Kestenu kao pitanje koje se ne tiče ovog predmeta, a odbrana je u zapisniku naglasila kako ima dokaze u vidu fotografija da su mašine firme "Promist" vršile radove sredinom 2020. godine. 
 
Potom je svedočio aktivista Dane Pribić koji je bio učesnik protesta na Kestenu prošle godine i koji je opisao šta se dešavalo tog dana, kao i zbog čega je prisustvovao događaju, a naglasio je da nema ništa lično protiv Sanje i Nebojše Petrića.
 
Naredno ročište je zakazano za 13. januar i na njemu bi trebalo da budu saslušana preostala tri svedoka koje je predložila tužena strana.
Podsetimo, suvlasnici kompanije "Galens", Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine podneli su niz tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva od ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".
 
Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.
  • Voja

    29.11.2022 13:31
    Aktivizam
    Uvek na strani zaštitnika šuma, ali nikada na strani salonskih aktivista.Arsić nikada nije napravila realnu akciju na polju pošumljavanja, čišćenja divljih deponija, zaštite životinja, već samo traži pažnu medija.Čak i ovaj proces koristi da od sebe napravi žrtvu.
  • Lala

    26.11.2022 14:43
    Odgovor aktivisti sa Futoške
    Aktivista sa Futoške neka ne prisvaja tudje, neka ne svojata tudje, neka živi od svog rada i onoga što su mu njegovi preci ostavili, a za ove druge za koje se zalaže bolje bi bilo da im poručida poštuju zakone, običaje i kulturu sredine u koju su došli, i da ne uništavaju tudje, već ono što su njima njihovi ostavili u nasledstvo.
  • Aktivista sa Futoške

    25.11.2022 20:35
    Podrška g-đi Arsić!
    Ovo je zemlja za nas
    Ovo je zemlja za sve naše ljude
    Ovo je kuća za nas
    Ovo je kuća za svu našu decu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti