Novosadski aktivisti isprozivali opoziciju zbog protesta ispred Banovine, ne podržavaju ih

Četiri inicijative novosadskih aktivista, koje su angažovane i u "Šodroš Survivor kampu", saopštile su da ne podržavaju protest opozicionih partija "Odbranimo Banovinu".
Novosadski aktivisti isprozivali opoziciju zbog protesta ispred Banovine, ne podržavaju ih
Foto: 021.rs

Više opozicionih partija, među kojima su Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret i Zajedno, organizuju u subotu, 3. decembra, protest "Odbranimo Banovinu", zbog oštećenja koje su se javila u ovom objektu pod zaštitom, a zbog izgradnje podzemne garaže.

Međutim, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa Dunavac - Šodroš, Eko straža Novi Sad i Inicijativa Sačuvajmo Liman od betona, koji su u prethodnom periodu inicirali više protesta u gradu i čiji su aktivisti bili privođeni, saopštili su da ne podržavaju ovaj protest, direktno prozivajući Aleksandra Jovanovića iz Akcije progresivne Vojvodine.

Kako navode, razlog za to je što se među organizatorima nalaze i oni "koji su u dva mandata sa Srpskom naprednom strankom bili u koaliciji u gradskoj vlasti, pa su tek u trećem sazivu tiho izašli, oslanjajući se na kratku pamet građana". 
 
"Osim zaslužne za odluke pogubne po grad i građane, ove pojedince ne percipiramo kao one koji će preuzeti odgovornost za promene, daleko bilo kao nekog ko će te promene ravnopravno sa građanima izneti. Naše poverenje nikada neće zadobiti dojučerašnji naprednjački saveznici", navodi se u saopštenju.
 
Oni su pozvali Jovanovića iz APV da suorganizatorima protesta, ali i Novosađanima, kako je glasao na sednici lokalnog parlamenta, u junu 2020. godine, po pitanju davanja saglasnost na konačni nacrt Ugovora o koncesiji za garažu kod Banovine, dok je bio odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
"Da li je još uvek zaposlen u JP 'Urbanizam Novi Sad', kao rukovodilac? Da li je uzeo slobodan dan ili je na godišnjem odmoru, budući da u radno vreme učestvuje na konferenciji za medije povodom najavljenog protesta?", pitaju ekološki aktivisti, koji zahtevaju od Jovanovića da se javno izjasni da li je glasao "za" ugovor.
 
Aktivisti navode i da je teško poverovati da pojedini predstavnici stranaka suorganizatora "nisu u punoj meri upoznati sa aktivnostima Jovanovića".
 
"Čudi da se kao jedan od organizatora pojavljuje i Demokratska stranka na čelu sa Veljkom Krstonošićem, koji je bio odbornik u pomenutom sazivu, doduše uglavnom u bojkotu. Ako je on zaboravio, pozivamo ga da se priseti svih usvojenih planova za koje je glasala LSV u vladajućoj koaliciji, ne mareći za primedbe i uprkos protestima i protivljenju građana. Podsetićemo opoziciju i na skorija dešavanja - zahvaljujući krojenju planova u Urbanizmu, gde Jovanović šefuje, građanima su iz privatnog obezbeđenja jahali na vratu, privođeni su, udarani, prećeno im je, a sada se maltretiraju i iscrpljuju iskonstruisanim procesima", navodi se u saopštenju. 
Poručuju i da se na Šodrošu kampuje šest meseci, te da je "lepo sa distance i iz fotelje javnih preduzeća protestovati i podržavati. Ostanite u tišini tamo, bar vam je toplije nego u kampu".
 
Smatraju da se "svaki glas i primedba pamte, kao i poništavanje istih glasanje odbornika u Skupštini Grada". 
 
"Vlast je podložna kritikama, a kritikovati ju je lako. Svakog dana nam za to povoda daje. Za opoziciju i tzv. opoziciju važi isti tretman. Promena ruha nikog ne abolira", zaključuju aktivisti. 
  • Marko

    05.12.2022 10:57
    Aktivisti nemaju podršku
    Mislim da su aktivisti sami dokazali da nemaju dovoljnu podršku gradjana za sprečavanje Novog Sada na vodi i rušenja Šordoša, kao i za druge projekte protiv koji se bore. Naprosto gradjani Novog Sada žele sve to i to su jasno pokazali neodazivanjem na bilo kakav protesni skup. Prema tome što se mene tiče, iako sam protiv izgradnje na šordošu, gradjani koji za izgradnju su u većini i prihvatam to.
  • Velja Markov

    03.12.2022 15:50
    Prvo razmislite pa onda…
    Kao zakleti protivnik svih oblika Radikalne stranke, ultra desničara i komunista, jaaaako lepo vas molim da pre nego organizujete ovako nešto makršta prvo pitate stanovnike tog dela grada da li im treba garaža i parkinzi! ONI SU NAM NEOPHODNI! Ako zabrane gradnju ove garaže organizovaćemo se i parkirati naša vozila ispred Sadamove kuće ili u dvorištima drugih funkcionera LSV-a i ko je već sve tamo bio ( sigurno niko iz našeg kraja grada)! Bolje se bavite sobom i svojim moralom jer ste bili deset godina prilepak SNS-u u gradskoj skupštini!
  • Goq

    03.12.2022 09:05
    @Langoš @Dule
    Znam da planiraju da osnuju stranku i učestvuju na sledećim izborima. Dule, zaboravio si da napišeš da znaju i kako se ulazi u koaliciju sa SNS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti