Milionski planovi za Novi Sad u 2023. godini: Parkovi, vrt sećanja, zelenilo iznad garaža...

Prema planovima objavljenim na platformi "Tvoj grad", Novi Sad će iduće godine potrošiti više od 32 miliona evra na projekte u vezi sa prostornim uređenjem.
Milionski planovi za Novi Sad u 2023. godini: Parkovi, vrt sećanja, zelenilo iznad garaža...
Foto: 021.rs

Među predloženim višegodišnjim kapitalnim projektima za 2023. godinu našli su se i oni koji se odnose na projektnu dokumentaciju za parkove, uređenje mikrolokacija, nabavku mobilijara i slično.

Najviše novca, 2.385.060.000 dinara, izdvojiće se za uređenje Almaškog kraja. Planom uređenja obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, rekonstrukcija i izgradnja saobraćajnih površina, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i javnog osvetljenja. 

Kako je nedavno najavljeno, obnova Almaškog kraja trebalo bi da počne sledećeg proleća, i to u saradnji Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. U samo izradu projekta već je uloženo skoro 100 miliona dinara.
 
Druga faza uređenja dela Gradskog jezgra Novog Sada najavljena na platformi Tvoj grad, podrazumeva parterno uređenje iznad garaže u Ulici Modene. Ovaj projekat, prema procenama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, koštaće više od 760 miliona dinara.
 
Inače, radovi na garaži započeti su u maju ove godine, a predviđeno je da će trajati oko dve godine. Tek nakon završetka pristupiće se parternom i hortikulturnomn uređenju prostora.
 
Gradska uprava za građevinsko zemljište za kapitalni projekat predložila je i parterno uređenje iznad garaže koja se gradi pored Banovine. Za ovo je planirano da se izdvoji 250 miliona dinara. Grad je već uložio 8,4 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije parternog uređenja ovog prostora. Projektantska kuća MHM-projekt koja je dobila ovaj posao ima još dva meseca da isporuči dokumentaciju, koja treba da predstavi plan zelenih površina, urbanog mobilijara, javnog osvetljenja, i slično. 
 
Jedan od predloga Gradske uprave za zaštitu životne sredine je izrada projekta rekonstrukcije, uređenja i opremanja Univerzitetskog parka, vredan 11,5 miliona. Ovaj park u žiži javnosti je još od objavljivanja Plana detaljne regulacije i najave izgradnje muzeja posvećenog novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, čime bi se parkovskoj površini oduzeo veliki deo zelenila. 
 
Planiran je i park kod Spensa, tačnije duž Bulevara cara Lazara od parkinga, pa do kolskog pristupa tržnom centru Promenada. Gradska uprava za zaštitu životne sredine predložila je da u kapitalne projekte uđe i projektna dokumentacija za ovaj park, vredna deset miliona dinara. U opisu predloga navode da bi ova porvršina trebalo da bude zelena oaza na rubu sportsko-rekreativnih i poslovnih sadržaja sa jedne strane, odnosno stambenih blokova sa druge strane.
 
"Planira se savremeni koncept parka koji bi ovom delu dao poseban vizuelni pečat, zaustavio posetioce i pružio odmor nakon obilaska nekog od obližnjih sadržaja. Planiraće se osam pristupa tj. ulaza (četiri sa Bulevara cara Lazara, dva iz pravca parkinga i dva od Promenade). Ulazima iz više pravaca ostvariće se fluidnost i pristupačnost svim delovima parka", piše na platformi Tvoj grad.
 
Prema predlogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, Grbavica bi trebalo da dobije uređen prostor oko Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene u Krilovoj ulici. Predviđeno je popločavanje platoa ispred hrama i opremanje skvera oko istog. Takođe, ukoliko ovaj predlog prođe, gradiće se i trotoar oko objekta i javno dekorativno osvetljenje. Grad je spreman za ovo da izdvoji 18 miliona dinara. 
 
Jedan od predloga je i izgradnja vrta sećanja na Gradskom groblju. Reč je o prostornom uređenju sa mestima predviđenim za odlaganje urni, uz adekvatno hortikulturno uređenje. Projektovana celina, vrednosti 15 miliona dinara, će sadržati prilaze od betona i behatona, "zid plača" za kačenje granitnih pločica na kojima su utisnuti podaci o pokojniku, kao i klupe i druge elemente. 
 
UGZI predlaže nabavku i ugradnju urbanog mobilijara, odnosno hiljadu korpi za otpatke i hiljadu klupa, na području grada, za šta je procenjeno da će biti neophodno ulaganje 195,8 miliona. 
Čak 125 miliona Grad planira da izdvoji za uređenje, još uvek nedefinisanih, mikrolokacija u okviru blokovskih površina nastalih 1980-ih godina. 
 
Nisu određene ni lokacije za gradnju dečijih igrališta, ali je Gradska uprava za građevinsko zemljište i urbanizam procenila da je za ove potrebe neophodno 25 miliona.
 
Platforma "Tvoj grad" lansirana je prošle godine i na njoj građani mogu da glasaju za predložene projekte, ali ne i protiv njih. 
 
Za 2023. godinu predloženo je 93 projekta, čiji su predlagači gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici  javnih sredstava. Broj prikupljenih glasova uticaće na konačnu odluku o kapitalnim projektima. Ostale projekte možete da pogledate OVDE.
  • Svetolik

    05.12.2022 19:55
    Samo se protivim davanju novca čistoći koja ne radi ništa!
  • Alen NS

    05.12.2022 16:34
    Hocemo obecani
    Park ba mestu sadasnjeg Parking servisa!! Na Podbari ima jedno i po drvo!
  • Sinisa

    05.12.2022 16:20
    Autobus
    Imali nekih naznaka ili namera da se produzi linija 69 u ulicu Sonje Marinkovic na Cardaku Sremska Kamenica gde je naseljenost poprilicna nebi bila promasena investicija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti