U Novom Sadu otvorena kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka

Prva regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka otvorena je u Novom Sadu.
U Novom Sadu otvorena kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka
Foto: 021.rs

Ova je prva kancelarija Poverenika koja se otvara van sedišta u Beogradu, a u planu je otvaranje još dve, u Nišu i Kragujevcu.

Cilj je da se građanima iz ovih delova države omogući da lakše ostvare svoja prava utvrđena Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. 

Kako je poverenik Milan Marinović ranije rekao za 021.rs, "to će biti kontakt tačke gde će građani, organi vlasti, mediji, i drugi moći da se obraćaju za pitanja koja ih interesuju i da ne moraju da gledaju ka Beogradu svaki put".
 
"Usvajanjem izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Poverenik je dobio mogućnost da otvori kancelarije i izvan svog sedišta kako bi svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Danas otvaramo u Novom Sadu prvu regionalnu kancelariju Poverenika", rekao je Poverenik Milan Marinović na svečanom otvaranju. 
 
On je istakao da su do sada građani Beograda bili donekle privilegovani u mogućnosti ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti Poverenika zato što su mogli lično da predaju podneske Povereniku i da se brže i lakše informišu o svojim pravima. Sada će otvaranjem kancelarije u Novom Sadu i građani Vojvodine imati tu mogućnost.
 
"Želim da napomenem da ćemo uskoro uz pomoć čelnih ljudi iz regionalnih centara Niša i Kragujevca, otvoriti i najavljene druge dve kancelarije. Time će pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti biti jednako dostupno svim građanima u celoj Srbiji", poručio je Marinović.
 
Kancelarija Poverenika u Novom Sadu nalazi se u Ulici vojvode Šupljikca 21.
 
Kancelariju u Novom Sadu poverenik je dobio na korišćenje od Grada bez naknade. 
  • .

    30.12.2022 14:53
    Novom Sadu i Vojvodini ne treba ispostava beogradske ustanove, nego naša ustanova, kao što smo nekad imali, kao što je nekad funkcionisalo, a pri tom, tada niko nije ni pomišljao na bilo kakvu sececiju.
  • Uroš

    30.12.2022 14:14
    Udomljavanje
    Eto, može lično da se preda zahtev. Glupog li obrazloženja.
    Naravno da neko ko traži informacije ili zaštitu podataka "barata" i sa drugim sredstvima komunikacije, ptt, tel, mail,net...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti