FOTO, VIDEO: Počelo postavljanje pomoćne konstrukcije za most u produžetku Bulevara Evrope

Na sremskoj obali počela je izgradnja pomoćne mostovske konstrukcije koja će služiti za gradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope.
FOTO, VIDEO: Počelo postavljanje pomoćne konstrukcije za most u produžetku Bulevara Evrope
Foto: 021.rs
Postavljeno je dvadesetak metara konstrukcije u Dunav. To će biti takozvani pomoćni most, preko kojeg će se dovlačiti delovi za novi most u Novom Sadu.
Na gradilištu nema mnogo radnika kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i uglavnom su angažovani na postavljanju pomoćnog mosta.
Ovi radovi na obali Sremske Kamenice počeli su gotovo godinu dana od ograđivanja prostora i uređenja gradilišta. Više desetina stabala je i dalje označeno crvenom bojom, ali nisu posečena iako je to, verovatno, plan kako bi se radilo na pomoćnoj konstrukciji.
 
Dok se radovi izvode na sremskoj strani, na bačkoj, odnosno na Šodrošu, zasad nema ovakvih radova, niti mašina. Na ovom prostoru se i dalje nalaze aktivisti iz Šodroš survivor kampa koji se protive uništavanju šume i izgradnji mosta na ovoj lokaciji. 
 
Građevinske dozvole za novi most još uvek nema, ali su "Koridori Srbije" dobili dozvolu za izgradnju pomoćnih konstrukcija.
 
 
Most iznad Šodroša, u produžetku Bulevara Evrope, trebalo bi da bude dug 880 metara i ima vijadukt od 1.387 metara. Predviđeno je da most ima tri pilona visine od 30 metara, te da ima izgrađene pešačke i biciklističke staze. 
 
 
Vlasti su sklopile ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji mosta čija vrednost iznosi 175,5 miliona evra, ali sam projekat još nije u potpunosti predstavljen javnosti. 
Pre nekoliko nedelja u Gradskoj kući je organizovana svečana prezentacija projekata za izgradnju mostova u Novom Sadu. Tada je ministar građevinarstva Goran Vesić rekao da ovaj most neće biti korišćen za teretni saobraćaj. 
 
Tom prilikom je rečeno da je gotov idejni projekat i da sada sledi izrada projekata za građevinsku dozvolu u okviru koje treba da bude i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. 
  • Vasan

    08.02.2023 00:30
    Save_Sodros
    Dali se ovi sto podrzavaju izgradnju nekakvog mosta kroz Sodros i lupaju minuse uopste pitaju sta ce biti ukoliko se izmeni ili urbanizuje taj deo grada sta ce biti sa tim zivotinjama i biljkama prirodom i svemu sto je u njemu dali mislite da ce tu zaista biti most i dali se moze graditi nekakvo burzujsko naselje na vodi zapitajte se vi sto kazete DA mostu dali je ovo dobra ideja most koji grade Kinezi sigurno ga ne grade za vas, grade ga zato sto je on u njihovom vlasnistvu kao i zeleznice Srbije zasto radove ne rade domace firme pa da se dicite , ne Kinezima treba za njihov posao nikako za neme koridore iliti tranzite osvestite se i sacuvajte ono sto je vase reagujte pre nego sto bude kasno i nemojte da dozvolite da manipulisu vama vec 11 godina vladaju i samo sto ste mogli od nih da dobijete jesu krize i inflacije i bedu nista dobro , zapitajte se dali ste na dobrom putu vi sto podrzavate izgradnju ovog rugla i unistenje prirode.
  • 9

    04.02.2023 01:24
    Da li je istina
    da je 100000 zemara zaposJelo Frušku?
    Kade je tami ubosni tako liJepo što se bolan
    ne vrnete u rodnu grudu? Mostova na Sani ,
    Rzavu , Milječanci kolko o'š .
    Jal ste okrvavili ruke jal obraz .
    Častan čovJek bi se vratiJo na ognjište ,a ne tami
    đe je doša pravio i podsticao nered i nerazum .
  • Trole

    03.02.2023 21:26
    Nisam protiv mostova, ali ovaj je totalni promašaj. Prvo su govorili da će to biti obilaznica koja će se spojiti sa tunelom kroz Frušku goru, a onda kažu da preko njega neće biti dozvoljen teretni saobraćaj. Dakle, u pravu su oni koji tvrde da je to most za potrebe Galensa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti