Uskoro novi kontejneri za primarnu separaciju, "Čistoća" objašnjava gde će otpad završavati

Novosadska "Čistoća" planira da postavi kontejnere za primarnu separaciju otpada kako bi novi Reciklažni centar bio potpuno u funkciji.
Uskoro novi kontejneri za primarnu separaciju, "Čistoća" objašnjava gde će otpad završavati
Foto: 021.rs

Zato će se uskoro kupovati novi podzemni kontejneri za separaciju, konkretno PET ambalaže.

Predlog ove investicije "Čistoće" uskoro će se naći pred odbornicima Skupštine grada. Prema predlogu, za realizovanje ovog posla potrebno je 20 miliona dinara.

Kako za 021.rs objašnjavaju u "Čistoći", pod primarnom separacijom podrazumeva se odvajanje otpada na mestu nastanka, odnosno u domaćinstvu, a konkretan posao ovog preduzeća odnosiće se na separaciju PET ambalaže i ambalažnog otpada.
 
To znači da će uskoro biti postavljeni posebni podzemni kontejneri.
 
"Za svaki postavljen podzemni kontejner potrebna je posebna dozvola. Kada dobijemo potrebne dozvole za lokacije, obavestićemo javnost o tačnim lokacijama gde su postavljeni kontejneri, a broj istih će nam biti poznat po završetku postupka javne nabavke. Građani koji stanuju u širem centru grada su već naviknuti na postojanje kontejnera za ambalažni otpad i savesno ih koriste. Isto očekujemo i ubuduće - odvajanje u domaćinstvu i odlaganje u kontejnere opredeljene za prikupljanje ambalažnog otpada i PET ambalaže", navode u preduzeću.
 
 
Na pitanje 021.rs da li će separacija imati smisla, odnosno da li će odvojeni otpad završavati na kraju "na istoj gomili", u preduzeću kažu da to neće biti slučaj.
 
"Ambalažni otpad iz za to namenjenih kontejnera se usmerava na trake sa separaciju, gde se vrši razvrstavanje po vrsti materijala. Na veliko zadovoljstvo svih nas, a imajući u vidu završetak izgradnje Reciklažnog centra, prijem i sekundarna selekcija će se nesmetano odvijati u daleko većem obimu, a postavljanje dodatnih kontejnera za ambalažu je preduslov za angažovanje punog kapaciteta Reciklažnog centra, povećanje i poboljšanje mogućnosti za izdvajanje reciklažnog otpada i značajan napredak u očuvanju životne sredine", preciziraju u "Čistoći" za naš portal.
 
Ovo preduzeće je i ranije pokušavalo da uvede primarnu separaciju otpada u većem obimu, ali ti pokušaji nisu imali uspeha u praksi. 
Novi Sad će u budućnosti imati regionalnu deponiju, sa više reciklažnih dvorišta i kompleksnim sistemom koji će primati i obrađivati otpad i iz okolnih opština, ali je to dugoročan posao čiji završetak još uvek nije na vidiku.
 
Otvaranje regionalnog centra za preradu otpada preduslov je za zatvaranje postojeće gradske deponije, odnosno smetlišta, koje je davno preraslo svoje kapacitete.
  • S.

    10.02.2023 17:38
    @Miki, i napisano je jasno za sta je namenjeno i nema zabune. Pise PET, znaci da je za PET.
    NIJE za ostalu plastiku pa i ne pise "za plastiku". Da jeste, pisalo bi.
  • Nikola NS

    10.02.2023 09:46
    Bezobrazluk
    Živim u centur NS i redovno geldam kako dođe kamion čistoće i sve kontejnere isprazni - i ambalažni i komunalni otpad. I jasno mije da nas neko opasno laže kako se reciklira i tra lala - ma sve ide na situ gomilu.
    Kakvo pokretanje reciklažnog centra dajte istražite to pošto su naravno evropski novci dati on napravljen i odjednom ne radi.
    Pa tom reciklažom se moglo sakupiti toliko para da se bukvalno reši skoro svaki problem sa smećem u gradu. Na primer da kupi pravi kamion za sakupljanje staklenog otpada a ne ovako da ih voze u otvorneim kamionima i zveckaju po celom gradu, ili da se stave mreže preko kanti za smeće koje ne dozvoljavaju pticama da sabajle sav otpad izvade napolje (npr Belvil ima identične kante ali i mreže preko).
  • Duki

    10.02.2023 07:13
    @Miki
    Ako piše za PET ambalaža onda ubacuješ samo PET ambalažu, a ne sav plastični otpad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti