Većina Novosađana ne zna ko je gradonačelnik, Vučević bolji od Jove Dejanovića

Većina Novosađana ne zna kako se zove aktuelni gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pokazuje istraživanje javnog mnjenja Nove srpske političke misli (NSPM).
Većina Novosađana ne zna ko je gradonačelnik, Vučević bolji od Jove Dejanovića
Foto: 021.rs

Telefonsko istraživanje NSPM na uzorku od 950 Novosađana, sprovedeno krajem januara i početkom februara, pokazuje kakvo je raspoloženje građana kada su u pitanju stranke na lokalu, važne političke teme, ali otkriva i još neke zanimljive stvari.

Na pitanje da li znate kako se zove sadašnji gradonačelnik Novog Sada, čak 70,4 odsto ispitanika je bilo bez odgovora ili je reklo da ne zna da je prvi čovek grada Milan Đurić. Ostatak, 29,6 odsto ispitanih, znao je odgovor na ovo pitanje.

Ovakva situacija ne čudi mnogo, imajući u vidu da je Đurić na poziciji prvog čoveka grada zamenio političara koji je tu funkciju obavljao najduže u istoriji Novog Sada. Osim toga, nije Đurić ni prvi gradonačelnik za kojeg se na početku njegovog mandata ne zna. 
 
Novosađanima je bilo potrebno neko vreme da upamte i ime Đurićevog prethodnika - Miloša Vučevića. Prema istraživanju "Ninamedije" iz 2014. godine, čak 57 odsto stanovnika Novog Sada nije znalo ime prvog čoveka grada.
 
Milan Đurić dužnost gradonačelnika preuzeo je krajem oktobra i od tada njegov tim radi na tome da bude prepoznat među građanima. Tako je Đurić aktivan na društvenim mrežama, prisutan je u medijima, posećuje Novosađane u svojim domovima, neretko se oglašava saopštenjima. 
 
Đurića početna anonimnost ne mora da zabrine mnogo, dokaz tome je upravo Vučević. 
 
Na pitanje ko je, prema njihovom mišljenju, bio najbolji gradonačelnik Novog Sada, najveći broj ispitanih, 44 odsto, nije imao stav na tu temu. Oni koji su imali stav, Vučevića su izdvojili ispred čuvenog gradonačelnika iz prošlog veka - Jovana Dejanovića.
 
Prema istraživanju NSPM, 28,6 odsto ispitanih Novosađana je reklo da je najbolji gradonačelnik bio Miloš Vučević, dok se 13 odsto njih opredelilo za Jovu Dejanovića. 
 
Na trećem mestu, sa 8,3 odsto glasova, našao se Borislav Novaković, dok je daleko iza, sa 2,4 odsto, Maja Gojković. Za nekog drugog gradonačelnika, kao što su Dušan Ilijević, Stevan Vrbaški ili Igor Pavličić, odlučilo se 3,7 odsto ispitanih.
Nakon što se opozicija vratila u klupe republičkog parlamenta, već na samom startu došlo je do prepirki između dvojice bivših gradonačelnika - Vučevića i Novakovića. Bilo je tu raznih optužbi, ali su ova dvojica političara bili i upečatljiviji od ostalih poslanika iz Novog Sada. Ipak, najveći broj ispitanih se nije opredelio ni za jednog političara.
 
Novosađanima je postavljeno pitanje ko je od poslanika i političara iz Novog Sada na njih ostavio najbolji utisak, a čak 70 odsto njih nije imalo stav o tome. Potom je 16 odsto ispitanih reklo da je najbolji utisak ostavio Miloš Vučević, a 5,1 odsto je navelo Boru Novakovića. Nakon njih, građani su se manjem broju odlučivali za Dušana Bajatovića i Maju Gojković, dok je 4,1 odsto ispitanih navelo nekog drugog poslanika iz Novog Sada. 
 
Podsetimo, najveći broj Novosađana je rekao da ne bi glasao na lokalnim izborima ukoliko bi se održali sutra. Prema istraživanju NSPM, najveću podršku (28,1%) ima Srpska napredna stranka, dok je 8,4 odsto ispitanih navelo da bi glasalo za nekoga od opozicionih opcija, ali ne znaju za koga. Tek nakon toga dolazi konkretna opoziciona politička partija - Narodna stranka. 
  • Pezos

    10.03.2023 17:26
    Neuporedivo
    Uporedivati gradonačelnike iz ranijeg perioda sa ovimnposle 2000-re prosto nije u redu i izvodljivo. Uslovi koje su ispunjavali raniji gradonacelnici ovi posle 2000-tih nebi mogli ni da konkurisu. Danasnje uslove koji treba da ispune gradonacelnici ovi od pre dvehiljadite nebi ni po koju cenu pristali na iste da bi bili gradonacelnici.
    Prosto neuporedivo.
  • novosadjanin

    10.03.2023 08:59
    Zašto na sajtu grada, gde se nalazi lista gradonačelnika, nema podataka o Stevanu Vrbaškom?
    http://www.novisad.rs/dosadash-i-gradonachelnitsi-1
  • андра

    10.03.2023 07:57
    pantelija
    ko je njih poznavao ni pakao mu neće teško pasti. Voleo bih da su bili u nekom drugom gradu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti