Planira se još zgrada u Petrovaradinu, pogledajte i gde

Na rani javni uvid stavljene su četiri odvojene predložene izmene urbanističkog plana Petrovaradina.
Tri plana se odnose na stambene zone u delovima Petrovaradina, a jedna na poslovnu zonu kod Sadova.
Plan detaljne regulacije centra Petrovaradina se odnosi na ugao Reljkovićeve i Preradovićeve sa delom okolnih ulica i obuhvata površinu od oko 8,6 hektara. Na ovoj lokaciji su već izgrađene zgrade od četiri do šest spratova sa potkrovljem, a postoji i deo sa porodičnim kućama. 
Urbanisti sada predlažu dalje zidanje novih stambenih zgrada do visine od šest spratova sa potkrovljem na mestu kuća i to uz Preradovićevu ulicu. Prema okvirnoj podeli sa izmenama, zelene površine će u ovom delu Petrovaradina ubuduće činiti jedan odsto površine, zgrade 27, kuće 36 odsto, a toliko će zauzimati i saobraćajnice. 
 
 
Drugi plan se odnosi na deo Petrovaradina između Preradovićeve i Račkog, uz Rokov potok, tj. dela bloka VIII. Ovde se radi o površini od 4,4 hektara gde su trenutno sagrađene kuće, pri čemu je pod zaštitom nekoliko objekata u Preradovićevoj.
 
Izmenama plana zadržavaju se porodične kuće, a na samom uglu Račkog i Preradovićeve, pre pijace, prostor se predviđa kao "opštegradski centar" visine dva sprata sa potkrovljem. Urbanisti navode da će se sada omogućiti uređenje "opštegradskog centra", preispitati status zaštićenih objekata i planirati uređenje javnih zelenih površina, Rokovog potoka i saobraćajnica.
 
 
Treći plan na ranom javnom uvidu se odnosi na parcelu od 5.623 kvadratna metra Karagači, na uglu ulica Nova 2 i Nova 3. Urbanisti predlažu da se tu sagradi stambeno poslovni objekat sa suterenom, prizemljem i dva sprata.
 
 
 
Takođe, pred građanima je i plan dela Sadova uz Rokov potok, nasip i prugu, gde se pretežno nalaze poslovni objekti. Plan pokriva prostor od osam hektara i kako navode urbanisti, u većoj meri je pogođen bespravnom gradnjom, što poslovnih objekata (radionica, magacina), što porodičnih objekata. 
 
Predloženim planom se predviđa uređenje poslovne zone sa objektima do dva sprata, kao i zona oko potoka sa nasipom i zaštitnim zelenilom. Poslovanje će zauzeti više od 46 odsto prostora, zaštitno zelenilo skoro 27, nasip i Rokov potok preko 20 odsto i ostalo će biti saobraćajnice.
 
 
Sva četiri plana se mogu pogledati u Mesnoj zajednici Petrovaradin, Čajkovskog 1 i Urbanizmu na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu Grada i sajtu Urbanizma.
Plan za Sadove i dela bloka VIII je na javnom uvidu do 29. marta, a planovi za deo Karagače i ugla Preradovićeve i Reljkovićeve do 3. aprila. 
 
Prigovori i sugestije se šalju Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove na mail planiranje@uprava.novisad.rs. 
  • Petar

    23.03.2023 10:04
    Pezos na vodi
    Pezos na vodi nice oko Rokovog potoka :)
  • Goran

    23.03.2023 04:33
    Urbanistički blok jugoistočno od crkve u koncepciji planskog rešenja nije obeležen/numerisan, kao da ne postoji ili kao da pripada nekom drugom konceptu, kao da ga se zaboravilo obeležiti...
  • Greta

    22.03.2023 22:29
    1%
    1% zelenih površina ? Koliko drveća će rušiti investitori? Na koju vodovodnu i kanalizacionu mrežu će se zgrade priključiti? Da li na ovu postojeću, već sad nedovoljnu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti