Brojne tužbe protiv Novog Sada zbog ujeda pasa, prosečna odšteta od 40.000 do 80.000 dinara

Više od 2.500 predmeta protiv Grada Novog Sada vođeno je prošle godine zbog ujeda pasa na području Novog Sada.
Brojne tužbe protiv Novog Sada zbog ujeda pasa, prosečna odšteta od 40.000 do 80.000 dinara
Foto: 021.rs

Kako se navodi u Izveštaju o radu Pravobranilaštva za 2022. godinu, od ukupno 2.555 predmeta, u 530 je Pravobranilaštvo na osnovu punomoćja zastupalo JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad".

Za ove predmete je karakteristično to što je u svim slučajevima Grad tužena strana, sam ili solidarno sa javnim komunalnim preduzećima. 

U odnosu na 2021. godinu, kada je bilo 2.249, broj ovih predmeta je povećan. 
 
Kako je utvrđeno pravilnikom za mirno rešavanje sporova, oštećeni građani se za naknadu štete nastale nakon ujeda obraćaju Pravobranilaštvu, nakon čega činjenice utvrđuje Komisija koja predlaže visinu iznosa naknade.
 
Tokom prošle godine, Komisiji je upućeno 1.285 zahteva za mirno rešavanje sporova, a zaključena su ukupno 982 sporazuma o vansudskom poravnanju, dok se neki oštećeni nisu saglasili sa naknadom.
 
Za devet zahteva Komisija je ustanovila da navedene povrede nisu nastale kao posledica ugriza životinje. 
 
Prosečna visina naknade koja je isplaćena građanima koji jesu oštećeni ujedom životinje kreće se od 40.000 do 80.000 dinara. 
Inače, kako je ranije Državna revizorska institucija navela u izveštaju, u Novom Sadu se retko kažnjava neodgovorno vlasništvo. Problem napuštenih životinja se ne rešava sistemski kao što bi trebalo, a posledice su ugroženo zdravlje ljudi, ugrožena dobrobit životinja, i povećani troškovi za isplatu naknada. 
  • Pera

    06.04.2023 17:25
    Zoo higijena
    Zoo higijena je dobrim delom krivac jer vraca pse na ulicu iako su prijavljeni napadi. Koji su navodno bezopasni.
  • Smrdija

    06.04.2023 14:05
    Izreka
    Mene nema za šta pas da ujede u ovom zlatnom dobu.
  • laž

    06.04.2023 13:25
    Imajući u vidu šta većina vas ljudi radi psima, mačkama i ostalim životinjama bacajući petarde i vatromete, nije ni čudo što vas ujedaju. Meni priđu kada ih pozovem, odvedem ih do prve prodavnice, kupim im hranu, pomazim ih, popričam sa njima da ih malo utešim i nikada me nisu dirali za 60 godina.
    Verovatno umeju da osete ko je čovek među ljudima, a ko ljudski otpad i ološ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti