Vatrogasci u očajnom stanju

Novi Sad trenutno ima 90 vatrogasaca, a trebalo bi da ima 400.
Novi Sad trenutno ima 90 vatrogasaca, a trebalo bi da ima 400. Predsednik sindikata vatrogasaca Srbije, Duško Ninkov, kaže da je situacija u celoj Srbiji kritična zbog manjka vatrogasaca i opreme koja je u proseku stara 25 godina.

"Ako uzmemo u obzir da je u 2010. godini u Srbiji bilo 24.504 intervencija, spašeno je 1.751 osoba, a povređeno 24 vatrogasca, to je dovoljan pokazatelj koliko je naš posao ozbiljan. Prema propisima na 1.000 stanovnika treba da dođe jedan vatrogasac, što znači da bi naša zemlja trebalo da ima 7.000, a ima samo 2.950", kaže Ninkov.

Ninkov kaže da neki požari mogu da se ugase kofom vode, i tako se nekad radilo, ali to ne bi trebalo da bude praksa u 21. veku. On dodaje da se dešava da u jednoj smeni rade dva ili čak jedan vatrogasac. To dovodi do psihofizičke preopterećenosti ljudi, ali i ugrožava same građane. Novi Sad ima samo jednu vatrogasnu stanicu, što je tek četvrtina od potrebnog, i zbog čega često treba dosta vremena da vatrogasna ekipa stigne u neko okolno mesto. Ninkov kaže da će nastati velik problem ako se negde u gradu u isto vreme dese dva velika požara, jer je broj vatrogasaca presudan, a nema ih dovoljno.

Ninkov ističe da oni ne traže veće plate, već osnovni materijal za rad, navodeći da su i vatrogasna odela stara više od deset godina, što je prema svim evropskim standardima nedopustivo.  "U razvijenijim zemljama vozila se menjaju na svakih deset godina. Mi smo srećni kad dobijemo vozilo staro 15 godina, jer je to naspram naših novo. Ali veći broj njih je i dalje starije od 25 godina, i iako funkcionišu, nepouzdana su, a ne možemo da se oslanjamo na sreću", navodi Ninkov.

On ističe da su svesni da je oprema skupa (samo jedno vozilo košta oko 150.000 evra), i ne očekuje da se sve odmah zameni novim, ali da se napravi plan za naredne četiri godine koliko će se kupovati i zapošljavati, i naravno da se vlasti toga pridržavaju. Za prethodnu godinu planirano je da se zaposli 300 vatrogasaca, a zaposleno je samo 29,  i obećane su nove uniforme, ali se to stalno odlaže.

Sindikat je uputio pismo predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću sa zahtevom da se u budžetu za 2012. godinu obezbede značajnija sredstva za finansiranje vatrogasne službe. Ninkov je još istakao da su u krajnjem slučaju vatrogasci spremni da protestuju.
  • Tiberius

    05.11.2011 16:58
    @dzimi
    potrebna ti je samo veza u policiji i da prodjes psihofizicke testove. a da to ne prodjes moras biti debili ili invalid. jedino mi nije jasno zasto bi bilo ko hteo da radi njihov posao kada su mizerno placeni.
  • Džimi

    05.11.2011 11:57
    @NS Za posao vatrogasca ti treba veza u policiji i višak evra u novčaniku.
  • JAZZ

    05.11.2011 08:34
    Pa zar nije bila dovoljna opomena požar i izgubljeni životu u hotelu Putnik ?
    Šta još treba da se desi da bi se odvojila neka sredstva ?
    Koliko se novca baci na izbore i kampanje ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.