"DES" se bori sa manjkom posla

Preduzeće "DES" koje zapošljava osobe sa invaliditetom, jedno je od retkih preduzeća te vrste koje se održalo na ovim prostorima.
Preduzeće "DES" koje zapošljava osobe sa invaliditetom, jedno je od retkih preduzeća te vrste koje se održalo na ovim prostorima.

Međutim, iako se plate zaposlenima isplaćuju redovno, one su izuzetno male, oko 20.000 dinara jer posla nema dovoljno, kaže direktor te firme Radojica Džarić. "Dokle god je takvo stanje u privredi, dok traje recesija, ne može ni nama biti bolje, pogotovo što je većina sektora oslonjena na građevnarstvo koje ne radi uopšte. To nam umnogome otežava poslovanje u preduzeću", ističe Džarić.

On je iz tog razloga pozvao gradsku vlast da u većoj meri angažuje "DES", jer je preko odredaba Zakona o javnim nabavkama, olakšano poslovanje javnih preduzeća u smislu mogućnosti pregovaračkog postupka, bez objavljivanja javnog poziva. "Radimo od kancelarijskog nameštaja, knjigovezačkih poslova, usluga digitalne ili sito štampe, do farbarsko molerskih radova. Grad može da nas preporuči i direktorima škola jer izrađujemo i školski nameštaj", nabraja Džarić dodajući da je ta firma opremila ulionice u ŠOSO "Milan Petrović".

U "DES" - u trenutno radi više od 200 ljudi, od kojih je polovina sa invaliditetom. Iako im je, zbog  Zakona o zapošljavanju, onemogućeno da angažuju stručne kadrove za komercijalne ili pravne poslove, u preduzeću se vrlo uspešno razvijaju metaloprerada, drvoprerada, obrada tekstila i izrada reklamnog materijala. "DES" odnedavno ima i dozvolu Ministarstva za obrazovanje da obučava osobe sa invaliditetom za šest zanatskih delatnosti - stolare, metalostrugare, varioce, knjigovesce, galvanizere i krojače.  

Zaposlene u "DES"- u danas su posetili gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović. Oni su dali uveravanja da će čelnike svih javnih i javno-komunalnih preduzeća upoznati sa poslovanjem i asortimanom koji nudi firma "DES" i na koji način mogu da ostvare saradnju. (D.B)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti