FOTO: Obnovljena najstarija kuća u Novom Sadu - gradili je jezuiti, pogledajte kako sada izgleda

Završena je obnova najstarije kuće u Novom Sadu, takozvane Špilerove kuće.
FOTO: Obnovljena najstarija kuća u Novom Sadu - gradili je jezuiti, pogledajte kako sada izgleda
Foto: 021.rs
Radovi u Vladimira Gortana 8, u Petrovaradinu, trajali su duže od godinu dana i koštali su 28,8 miliona dinara.
Kuća je obnovljena u sklopu višegodišnjeg projekta obnove starih zdanja u pograđu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada.
Radovi su podrazumevali zamenu oštećenih i degradiranih elemenata fasade, restauraciju malterske plastike, fasadne stolarije i bravarije, kao i obnovu trotoara od cigle starog formata. Potpuno je popravljen tavanski prostor i krov.
 
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, koji su naručili i nadgledali radove, kažu da je sada ostalo da se urade manji poslovi na stolariji, koji podrazumevaju ručni rad i to će biti urađeno u narednom periodu. 
 
 
Obnovi Špilerove kuće, koja je od 2013. godine spomenik kulture, prethodili su pregovori sa vlasnikom preduzeća "Kafa dobro jutro" d.o.o, koja je u vlasništvu Lazara Uskokovića. 
 
On je tražio, što mu je potom i odobreno, da u dvorištu, van granice zone zaštite, sagradi stambenu zgradu koja će imati prilaz iz druge ulice. Mada su usvojene izmene regulacionog plana, zidanje stambene zgrade još nije počelo. 
Špilerova kuća jedna je od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini, a izgrađena je u periodu od 1693. do 1773. godine. Današnji naziv nastao je po vlasniku iz prve polovine 20. veka, ali je istorija ovog objekta mnogo duža. 
 
O bogatoj istoriji govori to da su kuću, kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika, izgradili jezuiti, koji su u Petrovaradinu boravili od 1693. pa sve dok ovaj katolički red nije zabranjen, 1773. godine. Nacrti za gradnji nisu pronađeni, ali se pretpostavlja da je objekat služio kao letnjikovac ili, po novijim istraživanjima, kao školska zgrada.
  • Strikan

    28.04.2023 07:43
    Sigurno nije moglo drugačije
    Ta žuta cev (za gas?) na fasadi je poseban biser i doprinos očuvanju... nečega, verovatno gluposti i neukusa.
  • Čika

    28.04.2023 07:30
    Opet pare
    Za te novce su mogli napraviti još jednu crkvu (naravno SP), baš nam nedostaju...
  • Pera

    26.04.2023 09:02
    Pera
    Stara kuca ko kuca nista posebno! Obzirom koliko su para potrosilk mogli su napraviti kuce za ugrozene porodice kojih ima jako mnogo! Sto napisa jedan i sta sada?! Svi to placama a licno nebih da moj deo otetog novca bude bacan na ovakve objekte!!! Ako imaju svog novca nek ga trose na ove "projekte" imamo mi kao drustvo gorucih problema! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti