"Investitorske" izmene urbanističkih planova za Podbaru, Grbavicu i Veternik - evo o čemu je reč

Gradska uprava stavila je na rani javni uvid izmene delova regulacionih planova za Veternik, Grbavicu i Podbaru. Ove izmene planova plaćaju investitori.
"Investitorske" izmene urbanističkih planova za Podbaru, Grbavicu i Veternik - evo o čemu je reč
Foto: 021.rs
U sva tri slučaja izmene se rade za samo po jednu parcelu, čime će se omogućiti da investitori na tim lokacijama grade ono što su zamislili.
Izmena planova koji pokrivaju čitave gradske kvartove zarad promene na jednoj ili više parcela postala je praksa lokalne vlasti u proteklih nekoliko godina.
 
Iako nema ništa nezakonitog u tome, a troškove uglavnom snose i sami naručioci izmena, ovakva praksa postala je meta kritika stručne javnosti koja smatra da se na ovaj način sprovodi politika "investitorskog urbanizma".
Podbara - viši spratovi
 
Na ranom javnom uvidu su izmene Plana generalne regulacije zone rekonstrukcije u nasleđenim ambijentalnim celinama u Novom Sadu - lokalitet severoistično od Ulice Filipa Višnjića. Reč je o prostoru od 1,69 hektara u Filipa Višnjića, neposredno uz kompleks Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Izmene plana se rade po predlogu "Ami company" iz Veternika.
 
Prostor je predviđen za poslovanje sa višeporodičnim stanovanje, glavnu razdelnu stanicu toplifikacionog sistema grada, trafo stanicu "Podbara", javne i saobraćajne površine. 
 
GUP dozvoljavala na ovoj lokaciji opštegradski centar, a prema sadašnjem Planu generalne regulacije, dozvoljena je gradnja zgrada od dva sprata sa potkrovljen do četiri sprata sa potkrovljem. Trenutno se na ovom prostoru nalazi više prizemnih objekata, od kojih su neki napušteni i u lošem stanju. 
 
Predloženim izmenama energetski i komunalni sadržaji se zadržavaju, a ostatak se rekonstruiše u opštegradski centar. Povećava se dozvoljena spratnost zgrada, koje će sada moći da imaju od šest do osam spratova, sa podzemnim nivoima za garažu.
 
 
Veternik
 
Na uvidu je i plan koji se odnosi na Veternik, odnosno na prostor od 925 kvadratnih metara u Ulici Marije K. Jovanović. Lokacija je trenutno neizgrađeno građevinsko zemljište, zelena površina sa niskim rastinjem u zaleđu porodičnih kuća. 
 
Izmene plana je zatražilo privatno lice. Prema postojećem urbanističkom planu dozvoljena je izgradnja jednospratnica sa potkrovljem i u ovom slučaju se spratnost ne menja. Izmenama se definiše nova regulacija ulice, a otvara se mogućnost pristupa parceli u širini ulice, odnosno njenog poprečnog preseka s obzirom na položaj parcele. Kako su naveli urbanisti, novo saobraćajno rešenje će dozvoliti pristup delu parcele da se omogući njena podela.
 
 
Grbavica
 
Na ranom javnom uvidu je i izmena Plana detaljne regulacije blokova oko Ulice Danila Kiša - lokalitet u Ljermontovoj 4. Reč je o jednoj od dve zgrade samačkih hotela, a naručilac je "Brkanlić inženjerin". Izmenama plana se predviđa izgradnja potkrovlja na sadašnjoj trospratnici. 
 
Ove izmene nisu novina imajući u vidu to da je u septembru bio predložen isti koncept izmena plana, ne samo za Ljermontovu 4, već i za obližnju zgradu na broju 2. Tada je isti investitor predlagao istovetne izmene, ali ovog puta nedostaju podaci o zgradi sa adresom u Ljermontovoj 2. 
 
 
Podsetimo i da je u prethodnom periodu bilo građevinskih radova na nadogradnji Ljermontove 4 koje je građevinska inspekcija zaustavila, ali o tome nema nijedne reči u planovima.
Planovi na ranom javnom uvidu mogu se pogledati u JP "Urbanizam", kao i u lokalnim mesnim zajednicama. Osim toga, dostupni su i na sajtu "Urbanizma" i Grada Novog Sada.
 
Prigovori i sugestije za sva tri plana se šalju do 9. maja, Upravi za urbanizam i građevinske poslove, na mejl adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
  • jova

    12.03.2024 13:20
    paznja
    iizgraditi ulucu s. selenica u veterniku ili ce biti bune ,dOSta je bili bahacenja zakon postovati aloooooooo
  • Miljko

    25.04.2023 21:49
    @,Dario
    Cuti budalo!
  • SalajkaNS

    25.04.2023 18:16
    Jedino na Salajci ( severno od Partizanske) nije dozvoljene veća spratnost-priz, 2 sprata i uvučen 3, dok procenat poslovnog prostora je takav da sem prizemlja zahvata i prvi sprat. Svaka čast na izradjenom PDR dela Salajke severno od Partizanske! A na Podbari može u nebesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti