"Matijević" donirao 10 inkubatora za Betaniju

Novosadskom porodilištu danas je uručeno 10 inkubatora u sklopu akcije "Bitka za bebe" Fonda B92.
Novosadskom porodilištu danas je uručeno 10 inkubatora u sklopu akcije "Bitka za bebe" Fonda B92.

Odeljenje za neonatologiju raspolagalo je sa 20 takvih aparata, uglavnom starije generacije, pa će ova donacija u velikoj meri pomoći rad te ustanove, ocenjuje načelnica Ljiljana Dobrić.
"Novorođene bebe jesu male i nežne, ali su veoma veliki borci za život i veliki su borci da prebrode bolesna stanja. Ako ulažemo u bebe, ulažemo u budućnost", istakla je doktorka Dobrić.

U Betaniji se godišnje rodi više od 6.500 beba, a od tog broja svaka osma provede neko vreme u inkubatoru, zbog prevremenog rođenja ili zdravstvenog stanja. Doktorka Dobrić napominje da se, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, u inkubatore smeštaju bebe koje teže od 500 grama pa naviše. "Obaveza porodilišta je da svakom vitalnom novorođenčetu da šansu za život", navodi načelnica Odeljenja za neonatologiju.

Zahvaljujući kampanji, zdravstvenim ustanovama u Pokrajini dodeljeno je ukupno 36 inkubatora, a kupovinu deset za Novosadsko porodilište podržala je Industrija mesa "Matijević", koja je postala najveći donator ove akcije. Direktor IM "Matijević" Milan Jozanov izjavio je da se ni u jednom trenutku nije razmišljalo da li će kampanja biti podržana i da se nada da će se i ostale kompanije priključiti i biti deo ove lepe akcije.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić najavio je da će 17. novembra Srbija prvi put učestvovati u obeležavanju Međunarodnog dana prevremeno rođenih beba. Tog dana je u Domu Narodne skupštine najavljena svečanost na kojoj će biti uručena priznanja svim hrabrim borcima, koji su svojim zalaganjem doprineli uspehu ove akcije, kao i ordenje svim kompanijama i pojedincima koji su svojim donacijama pomogli "bitku za bebe". (D.B)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti