Ministarstvo šalje nadzor u Betaniju

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prikupila je činjenice i dokumentaciju i predložila da se u slučaju smrti nerođene bebe u novosadskom porodilištu uradi spoljni stručni nadzor.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prikupila je činjenice i dokumentaciju i predložila da se u slučaju smrti nerođene bebe u novosadskom porodilištu uradi spoljni stručni nadzor.

To znači da će ministar zdravlja ovlastiti nekoliko nadzornika sa liste Lekarske komore Srbije da podrobno ispitaju slučaj, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, a prenosi RTV.

Vršilac dužnosti upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dragan Budakov odbacio je optužbe Sanje i Branislava Spasojevića da su izgubili bebu zbog greške lekara. "Majka je imala zakazan carski rez za 17. oktobar, ali je 15. oktobra usledila iznenadna smrt deteta u materici", rekao je Budakov i dodao da je reč o nepoznatom uzroku smrti nerođenih beba koji se u svetu događa jednom u 200 slučajeva.

Bračni par Spasojević je optužio četiri lekara novosadskog porodilišta za smrt nerođenog deteta i podneo krivične prijave protiv njih. Oni tvrde da je lekarska komisija odlučila da carski rez izvede tri dana nakon datuma koji je predložio lekar koji je pratio trudnoću. Doktor Budakov je ustvrdio da je sve urađeno kako treba.

"Prilikom prijema uradili smo ultrazvučni pregled i svi pokazatelji su bili u redu. U kasnim popodnevnim satima urađen je i CTG pregled i otkucaji bebinog srca bili su potpuno u redu", rekao je Budakov. Sutradan ujutro je došlo do iznenadne smrti deteta, a prema rečima načelnika porodilišta rezultati obdukcije tela nisu ukazali na uzrok smrti, dok mikroskopski pregled nije pokazao bilo kakva oštećenja na posteljici. "To je nešto što se može desiti jednom u 200 slučajeva, a u našem porodilištu imamo i manji procenat smrtnosti. Naravno da je svakom roditelju to teško objasniti, ali je toga nažalost bilo i biće", rekao je Budakov.

  • Taca

    30.11.2011 16:15
    Strasno!
    Sad čitam vaše komentare i hvata me jeza. Ja sam se porodila u Betaniji pre mnogo, mnogo godina i bilo je jezivo. Zbog njihove nemarnosti obilazili smo razne lekare nakon porođaja, fizijatre, ultrazvuk mozga za dete i sl. Nisu hteli na vreme da urade carski rez a onda kada to rade u poslednjem momentu (ja sam već uveliko imala temperaturu) zbog infekcije....to je uzas. Prođeš sve faze običnog porođaja a onda izmučen na operaciju. Dete je primalo antibiotike čim se rodilo...posle imunitet katastrofa, kandida i sve ostalo. Sada je srećon veliki i zdrav dečak, a meni je trebalo više od 10 godina da se uopšte nakanim da zatrudnim znajući da me oni opet čekaju....nadam se da će se u ovih par meseci nešto promeniti i da su bar malo uvideli da prave katastrofalne greške...kada je reč o lekarima. Sestre ima ih raznih, gadnih i divnih, vrednih i besnih...kao i u svakoj struci.
  • jaca

    14.11.2011 16:14
    humanost
    pa sta ce vam video kontrola? ako covek nevezano da li je doktor ili cistac ulice nema nikakva osecaja kao sto je humanost ,ljudskost ,odanost svom pozivu,da sluzi opstem dobru drustva nista vam ne vrede kontrole ,a ni video nadzori .
    Po svemu sto sam procitala zlo vlada na takvim mestima ,sto se cudimo onda sto vlda anarhija i bahatost na ulici ,danju ili nocu nije bitno.
  • Samo vas posmatram

    14.11.2011 15:56
    Tuga
    Cinjenica da u Svajcarskoj jedan grad ima veliki broj klinika. Godisnji budzet njihove JEDNE klinike iznosi kao celokupni budzet CELOG zdravstva u Srbiji....

    O cemu vise da se pise?
    Nema nama skoro napretka.

    Mene lekar ne salje privatno iako ima ordinaciju i nemam vezu, niti sredstva za mito, a oko 8 marta mi je termin pa sta bude-bice.....



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.