Saniranje poslednje deonice biciklističkih staza u Futoškoj ipak ove godine: Spremljeno 18 miliona

Grad Novi Sad će ove godine ipak sanirati poslednju deonicu biciklističkih staza duž Futoške ulice, od koje se prethodno bilo odustalo zbog nedostatka novca u gradskoj kasi.
Saniranje poslednje deonice biciklističkih staza u Futoškoj ipak ove godine: Spremljeno 18 miliona
Foto: 021.rs

Na potrebu da se posao ne ostavlja nezavršenim na ovoj deonici nedavno je upozorila Novosadska biciklistička inicijativa.

Deonica od Antona Čehova do Bulevara oslobođenja nalazi se već godinama u planovima gradskih urbanista, ali do realizacije po planu prošle godine nije došlo jer bi ova, kompletna rekonstrukcija Grad previše koštala. 
 
Na tenderu je "Put invest", koji je radio rekonstrukciju svih deonica duž Futoškog puta i Futoške ulice, ponudio cenu koja nije bila prihvatljiva, te je cela zamisao odložena.
"Put invest" je ponudio cenu od oko 57 miliona dinara bez PDV, što je za sedam miliona dinara skuplje od procene. Inače, rekonstrukcijom bi bile obuhvaćene ne samo biciklističke staze, već i pešačka staza, urbani mobilijar, parking prostor i okolno zelenilo.
 
Kada je nedavno gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio da će uskoro početi radovi na uređenju biciklističke staze na deonici Antona Čehova - Bulevar oslobođenja, što će koštati 18 miliona dinara, bilo je jasno da ovi radovi neće biti toliko obimni, niti će biti kompletna rekonstrukcija.
 
Na pitanje 021.rs da li su se urbanisti opredelili da saniraju samo biciklističku stazu, bez svih pratećih elemenata poput pešačke staze, u kabinetu gradonačelnika navode da će se urediti biciklističke staze, s obe strane.
 
Radovi će, kako navode početi u najskorijem vremenskom periodu. 
 
"Radovi će biti realizovani u okviru Programa održavanja putne privrede i obuhvatiće uređenje postojećih biciklističkih staza kroz tekuće održavanje, kako bi se stvorili uslovi za bezbedno odvijanje biciklističkog saobraćaja, do privođenja ove deonice planom predviđenoj nameni", poručuju u Gradskoj kući.
Pomenuta deonica jedna je od dve koje su godinama bile najopasnije za kretanje biciklista. Ostala je poslednja neuređena na Futoškom putu i u Futoškoj ulici, što je uslovilo Novosadsku biciklističku inicijativu (NSBI) da upita nadležne zbog čega se posao ostavlja nedovršenim. Tom pitanju bila je posvećena i aprilska masovna vožnja bicikala Kritična masa.
 
"Kao grad koji pretenduje da postane biciklistički grad, potrebna su veća ulaganja u razvoj biciklističke infrastrukture. Neki projekti su većeg prioriteta od drugih, međutim Futoška se pored Mosta slobode smatra izuzetno važnim projektom. Razloga za ovo je mnogo – ona predstavlja jedan od najvećih biciklističkih koridora u Novom Sadu koji spaja zapad i istok grada, povezuje centar grada sa Novim naseljem, Sajmištem, Grbavicom i Telepom, pa dalje sa Veternikom i Futogom. Dnevno ovom trasom prođe na hiljade biciklista", podsetila je nedavno NSBI.
  • Voldi

    30.05.2023 21:32
    Molim vas obnovite i onaj deo ispred GSPa.
  • Odgovor: Marjanu

    30.05.2023 20:41
    Subvencije za bicikle
    Ove godine će Unija studenata univerziteta NS sprovoditi konkurs, koliko sam čuo....
  • Bioshoes

    30.05.2023 20:05
    Pa i naglašeno je da će se raditi prvi deo i drugi deo a to je Futoska (Antona Čehova -Bul.Oslobodjenja) i radiće se Futoški put(Ilariona Ruvarca-Bul.Evrope)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti