Novosađani ne brinu o zdravlju zuba

Prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja, čak dve trećine Novosađana ne brine redovno o zdravlju zuba, a samo polovina svako jutro pere zube.
Prema podacima stomatološke službe Doma zdravlja, čak dve trećine Novosađana ne brine redovno o zdravlju zuba, a samo polovina svako jutro pere zube.

Kako prenose "Novosti", najzdraviji su najmlađi sugrađani, koji po zdravlju zuba i vilice prednjače čak 70 odsto u odnosu na vršnjake iz evropskih zemalja. S druge strane, građani od 30 go 65 godina starosti su najnemarniji.

Stomatolozi navode da je jedan od razloga finansijske prirode, ali je evidentno i da su Novosađani lenji po pitanju higijene zuba i usne duplje. Dodaju da je ove godine povećan broj dolazaka pacijenata kako bi im se uradilo plombiranje, lečenje ili vađenje zuba, ali je malo onih koji dolaze na preventivne preglede. Napominju da, osim karijesa i žutih zuba, nebriga dovodi i do drugih bolesti, poput gljivica, upale usta, ždrela, čak i probavnog sistema.

  • Y

    16.11.2011 16:59
    Uzrok krezubavosti...
    jeste siromaštvo.
  • Dr Petrović

    16.11.2011 13:37
    BRRRRRRZZZZZZZZZOOOOOO
    Uzme novce i troši na kozmetiku.
    Suštinski, pacijenti ostaju: PRVO bez preventive, koja je MAJKA zdravlja ( na svako dete godišnje RZZO izdvoji neverovatnih 47 dinara !!!! ) Pa za te novce dete nemože ni dva reda dlaka za četkicu da kupi, a treba da je menja svakih 2-3 meseca !!!
    Onda je omanula i integracija privatne stomatologije u zdravstveni sistem, pa sada imamo korupciju i sukob interesa, jer stomatolog je pre podne u domu zdravlja, a popodne privatnik. Da li možete uopšte i da zamislite, kakve sve to mogućnosti za zloupotrebu otvara ???
  • novosadjanka

    16.11.2011 12:33
    Brinu
    Cinjenica je da neki ne brinu o svojim zubima, ali je opet druga cinjenica da neki brinu, a nemaju finansijska sredstva da se srede. Svaki mesec placam zdravstvano osiguranje, a kod zubara ne smem da odem sa manje od 50 evra u novcaniku. Odakle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.