U Novom Sadu porastao broj ateista i agnostika, ali i građana kojima je maternji jezik ruski

Prema poslednjim rezultatima popisa stanovništva iz 2022. godine, u Novom Sadu ima najviše građana pravoslavne veroispovesti.
U Novom Sadu porastao broj ateista i agnostika, ali i građana kojima je maternji jezik ruski
Foto: 021.rs

Skoro 283.000 građana izjasnilo se kao pripadnici pravoslavne veroispovesti, što čini 76,6 odsto ukupnog stanovništva.

Ovo je mala razlika u odnosu na rezultate na nivou države, gde se 81,1 odsto građana izjasnilo kao pravoslavni hrišćani.

Podaci koji se odnose na maternji jezik i veroispovest, a koji su danas objavljeni pokazuju da je druga po brojnosti veroispovest katolička, sa 15.882 građana.
 
Treći po brojnosti su ateisti, odnosno građani koji su naveli da nisu vernici. Njih je 10.945, što je povećanje od 18,6 odsto u odnosnu na prethodni popis iz 2011. godine. Ateisti, tako, čine tri odsto stanovništva Novog Sada. 
 
Novosađani su se izjašnjavali kao agnostici, i to njih 1.260. U odnosu na prošli popis, to je porast broja agnostika za čak 169 odsto.
 
Broj građana pravoslavne veroispovesti porastao je za 4,4 odsto.
 
Broj građana protestanstke veroispovesti smanjio se za skoro 23 procenta u odnosu na prethodni popis i danas ih ima 6.657.
 
Građani su se izjašnjavali i kao pripadnici ostalih hrišćanskih religija, islama, istočnjačkih veroispovesti i judaizma. 
 
Više od 19.000 Novosađana odbilo je da se izjasni o pripadnosti religiji. 
 
Što se maternjeg jezika tiče, najveći deo stanovništva, odnosno 85,5 odsto, govori srpski kao maternji jezik.
 
Drugi po zastupljenosti je mađarski, potom slovački, pa ruski. Ovo je još jedan pokazatelj koliko se Rusa doselilo u Novi Sad, od napada Rusije na Ukrajinu, s obzirom na to da je, u poređenju sa 2011. broj stanovnika Novog Sada koji govore ruski kao maternji porastao za više od 1.000 odsto.
 
Od brojnijih maternjih jezika koji su u Novom Sadu zastupljeni, tu su i rusinski, albanski, romski, hrvatski i rumunski. 
Podsetimo, kako je 021.rs već pisao i kako su pokazali ranije objavljeni rezultati prošlogodišnjeg popisa, u Novom Sadu živi najviše Srba, zatim Mađara, Slovaka, pa Hrvata.
 
U odnosu na poslednji popis, u Novom Sadu je manje Srba, Mađara, Hrvata i Slovaka nego ranije, ali je zato Rusa i Jugoslovena više. 
  • Vojvodjan Jugosloven

    01.07.2023 03:43
    Ja sam pravoslavni katolik ali postujem I ateiste I potpuno ih razumem s obzirom kakve su nam (cast izuzecima) svestenstvo.
  • 002211

    19.06.2023 08:33
    Ma, stvarno ti vernici nisu ono što jesu. Među njima ima i rogatih. :)
  • Goran

    18.06.2023 03:43
    Црква
    Гледам ове коментаре и видим колико људи појма немају религији. Нити знају и разумеју шта је то Хришћанство ,ни шта је смисао и суштина истог. Нису читали а камоли разумели Свето Писмо. Тотално незнање у народу ,зато и пропадају у сваком погледу ,а да тога нису ни свесни. Туга.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti