VIDEO Novosađani o tome kako podnose vrućine: "Pakleno je u gradu na ovom betonu"

Toplotni talas u Srbiji uveliko je u toku, a pred Novosađanima je danas najtopliji dan ove nedelje - biće čak 38 stepeni u gradu.
VIDEO Novosađani o tome kako podnose vrućine: "Pakleno je u gradu na ovom betonu"
Foto: 021.rs
Reporterka 021.rs razgovarala je sa građanima koji su tokom podneva šetali centrom Novog Sada, a pitanje je bilo jednostavno - kako podnosite ove vrućine i kako se rashlađujete?
U centru grada, logično, bilo je manje građana nego uobičajeno, ali su se mogli videti turisti koji šetaju, građani koji sede u baštama kafića, oni koji su izašli iz stana samo da kupe nešto u radnji ili na pijaci, a poneko je pokušao da se rashladi u Dunavskom parku. 
Većina građana sa kojima je reporterka 021.rs razgovarala kažu da teško podnose vrućine, ali i da se na sve načine pokušavaju rashladiti. Nasuprot tome, malobrojnima toplota ne pada teško. 
 
Kako kaže jedna Novosađanka za 021.rs, razlog za ovako "paklene temperature" u centru jeste i nedostatak drveća.
 
"Ova vlast je sve drveće posekla i zabetonirala. Samo jedna česma radi, a zbog toga u centar dovoze onaj strašni kamion sa pijaćom vodom, što je bruka i sramota. Snalazimo se, bežimo od vrućine, oblivamo se, pijemo sokove, vode ne možemo da se napijemo jer moramo da je kupujemo i sve se izgleda svelo na novac", kaže ona.
 
"Sunce mi prija u svakoj prilici i na svakom mestu", kaže jedan stariji Novosađanin.
 
"Idem na kupanje, tako da lepo se osvežim i ne treba mi klima", dodaje jedna Novosađanka.
 
Šta ostali Novosađani kažu pogledajte u videu.
 
@021.rs_novisad Prva tri dana ove sedmice biće veoma topla i RHMZ je izdao upozorenje da je cela Srbija u "crvenom" do srede, 19. jula #fyp #foryoupage #foryou #tiktoksrbija #novisad #serbia #srbija #toplotnitalas #heat #rhmz ♬ Babel - Gustavo Bravetti
Podsećamo i da će prva tri dana ove sedmice biti veoma topla i da je RHMZ izdao upozorenje da je cela Srbija u "crvenom" do srede, 19. jula.
 
Prema prognozi, u utorak i sredu maksimalna temperatura biće 35 stepeni, pa onda malkice svežije, sa temperaturama do 32 stepena. Ove nedelje mogući su i povremeni pljuskovi.
 
Biće i visok indeks UV zračenja - RHMZ kaže čak 10. Preporučuje se korišćenje sunčanih naočara i zaštitne kreme sa visokim faktorom, pokrivanje tela tkaninom i korišćenje kapa i šešira. Izbegavati izlaganje suncu od 11 do 16 časova. 
 
Kod većine hronično obolelih su moguće uobičajene tegobe usled očekivane biometeorološke situacije. Oprez se savetuje astmatičarima i kardiovaskularnim bolesnicima. Preporučuje se adekvatna zaštita od UV zračenja, kao i izbegavanje većih fizičkih napora usled termičkih uslova znatno iznad prosečnih za ovo doba godine.
  • @@duško

    17.07.2023 19:46
    A koliko je tek komaraca bilo za vreme onih bivših.
  • usput

    17.07.2023 19:38
    komentar
    Pored vrućine Gradjanima koji žive ne Adicama u blizini ulice Desanke Maksimović problem predstavlja što se u vazduhu oseća koncentracija topljenja metala i da se oseća sumpor.Gas izaziva glavobolju , sušenje usta što za ove vremenske prilike predstavlja veli problem jer ne možemo izvršiti privetravanje stanbenog prostora.Sličan problem imali smo i prošle godine pa smo po pisanju i Vašoj objavi u rubrici o zagasjenosti vazduha prestali sa tim.Neznamo više kome da se obratimo jer niko ne haje za problem,
  • @Dusko

    17.07.2023 18:55
    Ne samo da su leta bila toplija za vreme "onih bivśih" nego su i zime bile hladnije.
    "Oni bivši" su sve upropastili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti