Tužilaštvo posle šest godina obustavilo istragu protiv Branislava Švonje

Obustavljena je istraga protiv Branislava Švonje i Dušana Šaponje zbog navodnih prevara prilikom poslovanja preduzeća "Nacionalni privredni operater".
Tužilaštvo posle šest godina obustavilo istragu protiv Branislava Švonje
Foto: 021.rs

Švonja je redakciji 021.rs dostavio dopis iz Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se navodi da se obustavlja istraga koja je pokrenuta 2017. godine. 

Bivši direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima je dostavio saopštenje sa pečatom organizacije "Zajednica Srba". 
Kako navodi, 2017. godine je bio brutalno uhapšen, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor zbog navodnih malverzacija i prevara koje je navodno učinio preko svoje privatne firme. Dodaje da je sve bilo praćeno medijskom kampanjom protiv njega, što je nanelo veliku štitu njemu lično, kompaniji koju vodu, ali i organizacijama "Zajednica Srbija" i "Zajednici Srba Hrvatske i BiH".
 
"Posebno želim da istaknem da od tog momenta pa do danas, niko me nikada nije kontaktirao od strane OJT Beograd da bi napokon posle više od šest godina koliko je prošlo od tad, OJT Beograd donelo rešenje o odustajanju od daljnjih istražnih radnjí nakon kojeg je taj postupak napokon završen. Dakle OJT Beograd je u to vreme izdalo nalog za privođenje, hapšenje i pritvor, potom od tog momenta prolazi više od šest godina da bi napokon Tužilaštvo donelo rešenje o odustajanju, jer nema osnova za podizanje optužnice. Postavlja se pitanje, ako Tužilaštvo nema osnova za podizanje optužnice, kako je onda bilo osnova za hapšenje i određivanje pritvora? Jasno je svima da se ovde radilo o sasvim drugačijim motivima", navodi Švonja.
Švonja i Šaponja su 2017. godine uhapšen jer se sumnjalo, kako je naveo tada MUP, da su se lažno predstavljali u ime ministarstava i drugih državnih institucija, čime su doveli u zabludu odgovorna lica u više od 30 firmi iz Srbije. 
 
Prethodnih godina Švonja se uglavnom povukao iz javnog života, baveći se poslovima svoje kompanije "SB Company".
  • Novosadjanin

    06.09.2023 20:34
    Udruzeni kriminal
    Onaj njegov galerista i ekipa nijedan sud ne gube ,nicija nije do zore.
  • Mačku o rep

    06.09.2023 12:06
    Čekam aplikaciju na bazi veštačke inteligencije koja će mi ovakav članak „prevesti”, a da ne nagađam šta se zapravo desilo.
    Jer prema vestima iz 2016. bilo je dokaza za optužnicu.
    Jer prema vestima iz 2023. tužilaštvo nam je šareno.
    Jer prema vestima od juče, izbori i kombinatorike su opet aktuelni.
  • posmatrac

    06.09.2023 11:39
    Svi mi iz Veternika znamo ko je Brana Svonja i sta je radio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti