Pitali smo Grad da li će platiti privatno obezbeđenje za decu u Novom Sadu - čini se da neće

Iako je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić najavio preispitivanje mogućnosti da gradska vlast preuzme finansiranje privatnog obezbeđenja u novosadskim školama, ishod ove analize nije poznat.
Pitali smo Grad da li će platiti privatno obezbeđenje za decu u Novom Sadu - čini se da neće
Foto: 021.rs
Obezbeđenje u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu oslanja se na finansiranje od strane roditelja.

Zbog slabe naplate ove obaveze, koju u školama formalno izglasavaju Saveti roditelja, mnoge ustanove ostaju bez obezbeđenja jer im privatne firme otkazuju saradnju.

Bezbednost u školama ogromno je pitanje otkako je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu bila masovna pucnjava, sa ukupno devetoro ubijenih - osmoro đaka i radnikom obezbeđenja.

Usledilo je masovno ubistvo u okolini Mladenovca sa osmoro mrtvih i 14 povređenih, za koje je odgovoran dvadesetjednogodišnji U. B.

Na tu nesreću su počele da se nižu lažne dojave o bombama, koje nisu zaobišle ni novosadske škole. Pitanje bezbednosti dece i zaposlenih u školama aktuelizovano je više nego ikad, sa nekoliko inicijativa da Grad Novi Sad počne da finansira privatno obezbeđenje dece u školama, kao i da se podnese izveštaj o bezbednosnoj situaciji u gradu.
 
Prema rezultatima nedavne ankete na 021.rs, 91,54 odsto čitalaca smatra da Grad Novi Sad treba da plaća privatno obezbeđenje u novosadskim školama. Za ovu opciju glasalo je 1.591 građana.
 
Da uslugu privatnog obezbeđenja u školama treba da pokrivaju roditelji, kao i do sada, označilo je 8,45 odsto glasača, odnosno njih 147.
 
Gradonačelnik je za 021.rs početkom maja poručio da će naložiti ispitivanje mogućnosti finansiranja obezbeđenja iz budžeta. Da li je ispitivanje sprovedeno i do kakvog zaključka se došlo ne otkrivaju za 021.rs u Gradskoj upravi za obrazovanje, već naglašavaju da, po zakonu, obavezu finansiranja obezbeđenja - nemaju.
 
"Članom 108. Zakona o osnovama sistema obazovanja i vaspitanja nije obuhvaćeno finansiranje fizičko  - tehničkog obezbeđenja, već zaštita i bezbednost dece propisana aktom kojim se propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika koji donosi škola, a u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika", poručuju u upravi.
 
Dodaju da roditelji plaćaju radnike obezbeđenja iz razloga što odluku o angažovanju obezbeđenja u školama donosi Savet roditelja škola na svojim sednicama, ceneći potrebu za ovom uslugom. Nakon toga, Savet roditelja bira agenciju za obezbeđenje i sa njom zaključuje ugovor ili drugu vrstu sporazuma o obezbeđenju.
 
"Grad Novi Sad obezbeđuje sredstva za zdravstveno higijensku - zdravstvenu zaštitu i bezbednost učenika, te čišćenje i održavanje objekata školskih ustanova. Mere koje neposredno obezbeđuju zaštitu i bezbednost dece i učenika u školama u vidu video nadzora, te sredstva za tekuće popravke objekata škola i opremanje školskih zgrada. Zaštita i bezbednost učenika obezbeđuje se u skladu sa bližim uslovima, oblicima, merama, načinu, postupku i smernicama za zaštitu i bezbednost učenika, koje propisuje ministar nadležan za poslove obrazovanja", navode u Gradskoj kući na pitanja 021.rs.
Prijavite vršnjačko i bilo koje drugo nasilje:
 
Policija: 192
 
Prijava nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja: Nacionalna platforma ČUVAMTE
 
Prijava vršnjačkog nasilja Školskoj upravi Novi Sad: 021/452-853, 021/529-277
 
Prijava Prosvetnoj inspekciji Ministarstva prosvete: 011/2401-911
 
Savetovanje pri Odseku za ljudska i manjinska prava u obrazovanju: 011/3622-471 ili zastitaodnasilja@prosveta.gov.rs
  • Savet roditelja

    05.10.2023 01:47
    021.rs:
    "Nakon toga, Savet roditelja bira agenciju za obezbeđenje i sa njom zaključuje ugovor ili drugu vrstu sporazuma o obezbeđenju."
    .....
    Savet roditelja nije pravno lice i ne može da zaključuje pravne poslove.
    Savet roditelja može (i treba) da izrazi svoje mišljenje u pogledu potrebe za angažovanjem agencije za obezbedjenje.
    Ali, ugovor sa agencijom može da zaključi samo Škola, kao pravno lice, odnosno direktor, kao njen zakonski zastupnik.
    Direktori pojedinih škola to vrlo dobro znaju, ali pokušavaju da "podmetnu kukavičje jaje" Savetu roditelja da predsednik Saveta potpiše ugovor sa agencijom o angažovanju obezbedjenja. Oni, koji treba da štite zakonitost u radu škole, postaju svesno saučesnici (sa direktorom agencije) u nezakonitom radu i škole i agencije. Otvoreno je pitanje samo jedno: ko je inicijator ovakvog nezakonitog rada: direktor agencije ili direktor škole. Ili je to zajednički projekat?
    Roditelji su upozoravali na to, ali se isti na to ne obaziru.
    Neophodno je da se prosvetna inspekcija pozabavi ovom problematikom i obave nadzor rada svih škola u Novom Sadu, počevši od škola sa najviše učenika.
  • Дадо

    04.10.2023 22:09
    Дадо
    Тако вам треба када шаљете децу у државне школе! Лепо у приватну и неболи вас глава за ништа као и за обезбеђење! Имају родитељи пара него све то навикли за ђабе! Нема тога више...оћеш сигурност за дете изволи плати ко свуда у свету не да плаћају порески обвезници!
  • ma daj

    04.10.2023 19:40
    Neću da grad plaća obezbeđenje.
    Neću ja da plaćam obezbeđenje.
    Hoću da roditelji vaspitavaju svoju decu!
    Hoću da se ne odgajaju zapuštena i zapostavljena deca odrasla pod staklenim zvonom na telefonskim igricama.
    Ne treba nama obezbeđenje MI smo izgubili sebe i svoju decu, to je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti