VIDEO: Iz kancelarije u viljuškar: Zašto Zora iz Temerina uči da upravlja građevinskim mašinama

Sa svoje 43 godine, Zora Klisura iz Temerina odlučila je da kancelarijski posao zameni radom na viljuškaru i bageru. Nove veštine Zori mogu da donesu i lepu zaradu.
VIDEO: Iz kancelarije u viljuškar: Zašto Zora iz Temerina uči da upravlja građevinskim mašinama
Foto: 021.rs
Zora je jedna od retkih žena koje u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama pohađaju besplatne obuke za rukovanje građevinskim mašinama.

Stručne obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije namenjene su građanima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a u ponudi su brojne obuke iz zanimanja koja su trenutno tražena na tržištu. Osnivač Edukativnog centra je Pokrajinska vlada i postoji od 2010. godine.
 
"Rekla bih svim devojkama i ženama da dođu i nauče kako da rukuju viljuškarom ili bagerom jer nema tu ništa muško-ženski posao ili veština. Žene još i bolje rade ovaj posao", smatra Zora, nekadašnja administrativna radnica.
Žene se sve češće odlučuju za zanimanja koja su nekada smatrana tipično ili čak ekskluzivno muškim. Odlučuju se za profesije koje ih zanimaju i u kojima tradicionalno ima više muškaraca, stiču nove veštine, iskustvo i šanse za karijeru i zaradu.
 
To ne znači da problema nema - žene su i dalje manje plaćene od muškaraca jer vlada jaz u zaradama, koji u Srbiji iznosi oko osam odsto.

Zora Klisura jedna je od žena koje svojim izborima ruše barijere. Za 021.rs priča kako je došla do toga da sedne u bager i šta bi poručila drugima.
 
"Saznala sam za ovu obuku od referenta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kad sam otišla da se prijavim na biro. Pitao me je da li sam zainteresovana za neku obuku, a nisam ni znala da imam tu opciju u Edukativnom centru. Prijavila sam se za znakovni jezik i završila ga - bila sam u divnom kolektivu, sa sjajnom profesoricom i nikad u životu nisam razmišljala da ću znati znakovni jezik. Nisam ni imala dodirnih tačaka sa gluvim i nagluvim ljudima", priča Zora.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
Dobila je sertifikat sa pečatom Pokrajinske vlade, ali tu se njen put nije završio.

"S vremena na vreme organizujemo druženja sa gluvima i nagluvima, zaista je divno iskustvo i osećam se ispunjeno. Potom sam videla da su počele prijave za obuke za viljuškariste i bageriste, a pošto imam rodbinu i prijatelje koji rade na mašinama i lepo zarađuju, odlučila sam da probam i ja", kaže Zora.
 
 
Priznaje da nova znanja stiče zbog para - nema potrebu da se trenutno ostvaruje u nekim novim profesijama ili da upisuje studije. Želja joj je, kako kaže, da zaradi i ostavi novac svojim ćerkama.

Prvo se prijavila za obuku za rukovanje bagerom i utovarivačem, ali je njen profesor na obuci Aksentije Nikolić, kako kaže, uticao da se prijavi za viljuškar.
 
"Iako ne biste to možda pomislili, upravljati viljuškarom je zapravo komplikovanije od bagera. Bager zahteva učenje komandi i preciznost, ali viljuškar je još malo kompleksniji zbog tereta kojim upravljate i mogućnosti da nešto pođe po zlu. Svaka obuka podrazumeva teorijski i praktični deo, gde nam je ta teorijska obuka vrlo bitna kad uzmete u obzir da sam ja, recimo, potpuni laik. Upravljanje mašinom na terenu postane malo lakše i posle je sve bolje kako se usavršavate. Učite da radite sa peskom, crnicom i drugim materijalima i vrlo je zahtevno, ali i zanimljivo i izazovno", priča naša sagovornica.
 
 
Cela obuka traje 195 časova i uključuje ispit, za koji se Zora priprema. Njena obuka počinje rano ujutro i podrazumeva oblačenje uniforme i pregledanje "ček liste" svih mašina s kojima će se raditi, a kako bi ulje bilo sveže promenjeno i sve na svom mestu. 
"Aksentije je sjajan profesor i igra ogromnu ulogu zašto sam uopšte prihvatila da idem i na viljuškar. Kad oseti da je neko u našoj grupi malo 'pao' i postane na terenu dosadno, prebaci priču na neko iskustvo ili šalu i vrati nas na zadatak. Smatram da ljudi dosta gube time što ne znaju za ovakve stvari. Možda sede kod kuće i ubijaju vreme, a mogu da nauče nešto novo od iskusnih predavača i da nađu brže posao", stava je Zora Klisura iz Temerina, jedina žena trenutno u grupi od devetoro polaznika obuke za rukovanje građevinskim mašinama.
 
Inače, Zora pohađa obuku Edukativnog centra koju je priznala Agencija za kvalifikacije Republike Srbije, a nakon što je ovaj centar 2022. godine dobio status JPOA - javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih. Uverenje koje se dobija nakon obuke upisuje se u radni dosije.
 
O ženama koje pohađaju slične obuke iz "muških" zanata, poput obuke za zavarivanje, 021.rs je pisao i pre dve godine.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Ina NS

    15.11.2023 14:03
    @zemlja cudesa ja ne znam gde i sa kim radis, ali ja redovno slazem robu sa paleta (kante sa uljima od 25-30 kg) pa tako stigne oko 60-70 kanti. Jedino bure od 200 kg ne prebacujem sama nego imam pomoc, mada kad bih morala mogla bih i to. Davno smo mi prestali biti slabiji pol (tacnije nikad nismo ni bile) samo nismo placene za to. A Zori svaka cast!
  • Novosađanka

    15.11.2023 11:05
    Odgovor za Klisurnu
    Pa daj joj ti besplatni kurs! Šta će joj Mađarski za vožnju viljuškara?
  • Ja

    15.11.2023 08:46
    Ma dajte..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti