Dani za predaju izborne liste teku: Koja je uloga notara u procesu i koliko ih je?

Na teritoriji Novog Sada i bliske okoline ima ukupno petnaest registrovanih notara koji bi trebalo da rade na overi potpisa za izborne liste na predstojećim pokrajinskim izborima.
Dani za predaju izborne liste teku: Koja je uloga notara u procesu i koliko ih je?
Foto: 021.rs
Uz njih, na overi potpisa za izborne liste samostalno mogu raditi i javnobeležnički pomoćnici, saradnici i pripravnici upisani u imenike koje vodi Izvršni odbor JKS.
 
Prema podacim Javnobeležničke komore Srbije (JKS), na teritoriji Novog Sada ima 12 notara, dok se po jedan nalaze na teritoriji Beočina, Temerina i Sremskih Karlovaca.
Koalicije političkih stranaka, koje podnose zahtev za overu potpisa birača za podržavanje izbornih lista za izbor poslanika u Skupštini APV dužne su javnom beležniku da podnesu zahtev radi overe potpisa, sa tačno naznačenim mestom i datumom.
 
Prema odluci o sprovođenju overe potpisa birača za izbore raspisane za 17. decembar, notari treba da rade u toku i izvan radnog vremena, kao i u dane praznika i druge dane kada se ne radi.

Svoju službenu radnju može da uradi u svojoj kancelariji i izvan nje, uz prethodno odobrenje predsednika JKS.
Za ovo je notaru predviđena naknada od 30 dinara, koja obuhvata i porez na dodatnu vrednost. Ističe se i da mu ne pripradaju druge nagrade ili naknade koje su predviđene Javnobeležničkom tarifom. Evidencija o overi potpisa birača i naplata naknade rade se u skladu sa zakonima.
 
Predsednik poslaničke grupe koalicije NADA u prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine Goran Ivančević je pre raspuštanja skupštine i raspisivanja pokrajinskih izbora rekao da se očekuje "prljava kampanja i problem sa brojem javnih beležnika dostupnih strankama".
 
"Već imamo najave da će svi javni beležnici i u Pokrajini, kao i na drugim nivoima, prvo morati da završe taj posao kod vladajuće stranke, pa i kod svih njihovih koalicionih partnera", rekao je Ivančević.
 
Učesnicima na pokrajinskim izborima ostalo je još samo devet dana, do 26. novembra u ponoć, da podnesu izborne liste sa overenim izjavama podrške građana.
 
Obrasci za podnošenje izbornih lista već su objavljeni i to u četvrtak popodne. Odmah nakon što su objavljeni i postali dostupni, prvi su ih preuzeli članovi SNS, koji su odmah krenuli sa prikupljanjem potpisa i u kratkom roku predali overene izjave Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK).
Čim se preda izborna lista, PIK ima rok od 48 sati da istu proglasi, odbaci ili da naloži podnosiocima da uklone nedostatke.
 
Kandidati mogu da povuku izborne liste do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, što će se najkasnije dogoditi 1. decembra.
 
O ostalim rokovim koji se tiču pokrajinskih izbora čitajte OVDE.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Joko

    18.11.2023 20:44
    Hitno
    Jasno je da je neophodno i hitno potrebno povecati broj javnih beleznika (notara) u N.Sadu za najmanje 100%.
  • Dendi

    17.11.2023 21:18
    Očigledno
    Uloga notara je da ekspresno izađu u susret vlastima i uspore sve ono što je u vezi opozicije.
  • Poređenja radi

    17.11.2023 20:32
    100 puta manje pisara nego advokata ima u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti