Reciklažno dvorište u planu i u Futogu: Deset miliona za izradu dokumentacije

Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u Futogu uskoro bi trebalo da počne da se izrađuje, a gradska vlast je za ovu potrebu izdvojila 10 miliona dinara sa PDV-om.
Reciklažno dvorište u planu i u Futogu: Deset miliona za izradu dokumentacije
Foto: 021.rs
Ovaj tender Gradske uprave za zaštitu životne sredine raspisan je prema Lokalnom planu upravljanja otpadom za period od 2023. do 2032. godine.
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
Prema ovom dokumentu, kao optimalno rešenje za upravljanje otpadom predlaže se izgradnja tri reciklažna dvorišta na teritoriji Grada Novog Sada.
Jedno reciklažno dvorište biće deo buduće regionalne deponije, dok se izgradnja preostala dva predviđa u Futogu i Petrovaradinu.
 
Odabran ponuđač ili grupa ponuđača imaće zadatak da izradi urbanistički projekat, idejno rešenje, projekat za građevinsku dozvolu, studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, što se navodi kao opciono, projekat izgradnje reciklažnog dvorišta, kao i projekta za izvođenje radova.
 
"Izgradnjom reciklažnog dvorišta biće obezbeđeno razvrstavanje i odlaganje neopasnog i opasnog kućnog otpada fizičkim licima, kao i njegovo privremeno skladištenje", navodi se u konkursnoj dokumentaciji.
Projektovano reciklažno dvorište treba da se sastoji iz prijemne zone gde će biti kolska vaga za merenje dopremljenog otpada i prostorija za zaposlene, reciklažnog ostrva i prostora za posebne tokove, hale za postojenje za tretman, odnosno drobljenje kabastog otpada i infrastrukturno opremanje kompleksa.
 
U okviru reciklažnog ostrva trebalo bi da postoji nadstrešnica za sekundarne sirovine, prostor za skladištenje na otvorenom gde će biti skladišten elektronski otpad, tečni kućni otpad, nadstrešnica sa boksovima za otpadne gume, kao i prostor za skladištenje ostalih vrsta otpada.
 
Rok za izradu dokumentacije, odnosno ishodovanje građevinske dozvole, ne može biti duži od 150 kalendarskih dana.
 
Navodi se i da je u toku postupak prenosa javne svojine sa Republike Srbije na Grad Novi Sad za potrebe reciklažnog dvorišta, kao i prenosa za pristupne saobraćajnice.
 
Ponuđači ili grupe ponuđača se na ovaj tender mogu prijaviti do 4. decembra, nakon čega će biti poznato ko će raditi ovaj posao.
Izgradnja prvog reciklažnog dvorišta trebalo je da počne još 2010. godine, kada je tadašnji Fond za zaštitu životne sredine opredelio veliki novac za obaveze "Čistoće".
 
Posao je počeo, kupljena je skupocena oprema, ugovoreni su radovi, ali je Fond 2012. godine ugašen zbog ustanovljenih finansijskih malverzacija.
  • @cveta

    03.12.2023 08:38
    A ne može,kaže da mora još vuci bolovanje zbog provere diplome
  • Cveta

    02.12.2023 08:30
    Onaj sa bolovanja da se vrati jer će biti imenovan za glavnog čeprkača ovde,savrseno radno mesto su mu našli
  • Fića

    29.11.2023 09:27
    "Reciklažno dvorište"
    Nosite to na Avalu, kod "mame i čike..."...! ...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti