Tribina o mostu u Novom Sadu: Posledice su neotklonjive, ugroženi su ekosistemi

Ministarstvo zaštite životne sredine prošlog meseca je donelo Rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope.
Tribina o mostu u Novom Sadu: Posledice su neotklonjive, ugroženi su ekosistemi
Foto: 021.rs
Tim povodom Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) organizovao je tribinu o nezakonitostima koje su pratile izdavanje dozvole za projekat izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu, prenosi N1.
 
Na tribini su govorili arhitekta urbanista RERI-ja Dragomir Ristanović, advokatica RERI-ja Ljubica Vukčević, programski direktor RERI-ja Mirko Popović, kao i predstavnici nevladinih organizacija Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, Marijana Mutavčieva iz Ekološkog fronta, kao i Daniela Stojković Jovanović iz NVO Svet i Dunav.
Svi učesnici tribine su saglasni da postoji niz problema koji su prethodili ovom Rešenju, kao i da postoje brojni problemi i unutar same studije.
 
Programski direktor RERI-ja Mirko Popović postavio je pitanje: čemu uopšte studija u kojoj se analiziraju uticaji na životnu sredinu, ukoliko je realizacija projekta već počela.
 
"Mi govorimo o mestu gde su strogo zaštićene vrste, samim tim što su zaštićene, znači da je država u nekom trenutku makar deklarativno prepoznala njihovu vrednost. Studije postoje i rade se kako bi se smanjila potencijalna šteta životnoj sredini i zato se rade pre nego što se odobri realizacija projekta", naveo je Popović.
Arhitekta urbanista RERI-ja Dragomir Ristanović objasnio je da je sve što je rađeno pre Odluke o davanju saglasnosti koja je doneta 7. novembra ove godine – realizovano je protivzakonito.
 
"Sve ovo govori o brzopletoj, rizičnoj, nezakonitoj realizaciji projekta na koji se čeka sedam decenija. Kroz sedam meseci izazvana je velika šteta po životnu sredinu, posledice su neotklonjive, ugroženi su ekosistemi, zaštićena prirodna dobra na Šodrosu, a sada prisustvujemo scenama intenzivne gradnje koju obezbeđuje policija", rekao je Ristanović.
 
RERI je od početka realizacije ovog projekta pokrenuo više sudskih postupaka, međutim, po rečima advokatice ove organizacije, Ljubice Vukčević – RERI je po svakom pokrenutom postupku dobio negativnu odluku.
 
"Oni dobijaju na vremenu, završavaju posao, a mi smo blokirani u postupcima koji traju nerazumno dugo. Posebno kad dođete pred Upravni sud, na odluku se čeka godinama, a ona može biti besmislena ukoliko je projekat izgrađen ili gotov", upozorila je Vukčević.
 
Aktivista Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, ocenio je da je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, za koju je Ministarstvo životne sredine dalo Rešenje o davanju saglasnosti – na "srednjoškolskom nivou". On je napomenuo da na ovoj Studiji nije radio ni jedan biolog, niti ekolog.
 
"Ovakav projekat se mogao uraditi po zakonu. Vidimo da ljudi koji su pisali studiju ne znaju ni površinu, ni koliki je most. Što se biodiverziteta tiče, pisali su imena biljaka i životinja sa greškom u latinskim nazivima", izjavio je Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Zaključeno je i da je studija procene uticaja na životnu sredinu koja je usvojena prošlog meseca usvojena mimo propisa, uz niz propusta, ali i da je njena sadržina protivna zakonu i principima zaštite životne sredine.

Zbog toga je RERI podneo i tužbu Upravnom sudu sa zahtevom da se poništi rešenje o davanju saglasnosti koje je izdalo resorno ministarstvo.

  • @Zika

    28.12.2023 23:13
    Novosađani su i glasali "drugačije". Okupatori nisu.
  • PaorNS

    28.12.2023 14:10
    Iskreno
    Fali nam još tri mosta u NS-u.
    Tek tada će biti dovoljno veza sa Sremom, naravno uz onaj novi bačkoplanački most.
  • Opa

    28.12.2023 12:09
    Onda svojevremeno nije trebalo graditi ni most Slobode, koliko je tu tek vrsta bilo ugroženo a nije se dizala dževa. Samo neka se gradi most, treba ih još...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti