Srbija se zbog mosta u Novom Sadu zadužuje kod Kineza za skoro 150 miliona evra: Donosi se zakon

Pred poslanicima Narodne skupštine Srbije danas se našao i Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu od kineske banke za izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu.
Srbija se zbog mosta u Novom Sadu zadužuje kod Kineza za skoro 150 miliona evra: Donosi se zakon
Foto: 021.rs

Kako se navodi u tekstu Zakona i u ugovoru koji je uz njega priložen, glavnica zajma je 149.175.000 evra, a ukupan iznos predviđen za izgradnju mosta je 175.500.000 evra. 

Republika Srbija mora da plati i premiju osiguranja kineskom osiguravajućem društvu u iznosu od skoro sedam miliona evra, dok je naknada za obradu kredita blizu 746 hiljada evra.

Kao razlog za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku navodi se činjenica da je povlačlenje sredstava za finansiranje projekta uslovljeno stupanjem na snagu ovog zakona.
 
Ugovor koji je priložen uz zakon su potpisali kineska Export-Import banka i Ministarstvo finansija kao zastupnik Vlade Republike Srbije, 10. oktobra ove godine. 
 
U ugovoru se, između ostalog, navodi da će zajmoprimac, odnosno Republika Srbija, koristiti celokupna sredstva kredita isključivo za plaćanja u svrhu projekta koja ne prelazi 85 odsto od ugovornog iznosa. Preostalih 15 odsto će se obezbediti iz budžeta Republike Srbije.
 
Rok dospeća kredita je 15 godina, a zajam će se otplaćivati u 20 jednakih uzastopnih rata.
 
Jedan od uslova koji se navode u ugovoru je da udeo ukupnog izvoza koji razultira relevantnim uslugama, kao što su kineska oprema, materijali, tehnologija, kao i usluge rada, menadžment, projektovanje, revizija, konsultacije, vođenih u okviru projekta u ukupnom ugovornom iznosu ne sme biti manji od 15 odsto.
 
Ako zajmodavac utvrdi da je izvršavanje sporazuma nemoguće ili zabranjeno zakonom, sankcije mogu biti otkazivanje svih raspoloživih sredstava zajma, momentalno dospevanje na naplatu svih iznosa, direktno oduzimanje neisplaćenog iznosa duga i ostvarivanje drugih prava. 
 
U Zakonu se navodi da je saradnja sa kineskim kompanijama u projektima izgradnje transportne infrastrukture intenzivna i "generalno zadovoljavajuća".
 
Most u produžetku Bulevara Evrope, kao i pristupne saobraćajnice gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation). Radovi su počeli još prošle godine, a osim privremenog mosta, gradiće se i fabrika betona za potrebe izgradnje.
Planirani most sa pristupnim putevima treba da bude namenjen za kretanje automobila, vozila javnog prevoza, teretnog saobraćaja, pešaka i biciklista. 
 
Most je ukupne dužine 2.267 metara i podeljen je na glavnu konstrukciju preko Dunava, dužine 880 metara i prilazne konstrukcije, dužine 1.387 metara.
 
Planirani most ulazi u zonu plavljenja Dunava kod Ulice Ribarsko ostrvo pored brodogradilišta, zatim prelazi preko rukavca Šodroš, pa glavnog korita na sremsku stranu i izlazi iz zone plavljenja priključenjem na državni put u Sremskoj Kamenici.
  • dragan

    27.10.2023 11:58
    sta reci
    sto nije srbija htela da evropska unija radi taj most? Bio bi cvrst kao bunker. i bolje da su sklopili ugovor sa nemackom. nas naveci partner i najvise nase ljude zive u nemacku i austriju. komsiju plujemo a stranac sa drugom kulturom i verom se klanjamo
  • Lokalac=mohikanac

    27.10.2023 09:16
    Glasaci da se raspitaju o kvalitetu stanova Beograda na vodi i nocnim posetama onima koji se odluce da prodaju taj stan. Mada, nije mi ih zao.
  • Radojko

    27.10.2023 07:45
    Ova pljacka vlasti mora vise stati, ojadise nas vucic i njegova banda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti