Formirana radna grupa za most u produžetku Bulevara Evrope, vodi je Goran Vesić

Vlada Srbije u ostavci je ove nedelje formirala radnu grupu koja je zadužena za realizaciju gradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope.
Formirana radna grupa za most u produžetku Bulevara Evrope, vodi je Goran Vesić
Foto: 021.rs
Detaljnijeg obrazloženja za formiranje radne grupe nema.

Navodi se da je njen zadatak praćenje realizacije projekta "Izgradnje mosta – obilaznice oko Novog Sada, sa pristupnim saobraćajnicama", a naročito procesa eksproprijacije i rušenja, kao i odobravanja projektnih rešenja.
Dozvole za izgradnju za ovaj projekat još uvek nisu izdate. Problem je i to što mnoge parcele ili pak njihovi delovi još uvek nisu u vlasništvu Republike Srbije ili Novog Sada, te se očekuje da rešavanje ovog pitanja bude jedan od početnih prioriteta radne grupe.
 
Na čelu radne grupe je odlazeći ministar građevinarstva Goran Vesić, a članovi su v. d. direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, te još dvoje radnika ovog preduzeća, sedam zaposlenih u Ministarstvu građevinstva, dvoje predstavnika Ministarstva finansija, članica Gradskog veća zadužena za budžet Adrijana Mesarović, te njen kolega zadužen za propise Milovan Amidžić, te profesor Fakulteta tehničkih nauka Igor Peško.
 
U rešenju o formiranju se navodi da Vesić može da pozove predsednike drugih organa i organizacija da učestvuju u radu. 
Ova radna grupa je formirana mesec dana nakon što se Srbija odlukom parlamenta i zvanično zadužila kod kineske "Export-Import" banke zbog izgradnje mosta u vrednosti od 175.500.000 evra.
 
Kako će izgledati most poznato je od ranije, ali konačan projekat nije prezentovan javnosti i građevinske dozvole još uvek nema. Više o idejnom projektu 021.rs je pisao u OVOM TEKSTU.
 
Pre nekoliko meseci je organizovan i javni uvid tokom izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, što je dokument koji je neophodan da bi se izdala građevinska dozvola, a više o studiji na OVOM LINKU.
 
Iz baze podataka građevinskih dozvola vidi da se Koridori Srbije nisu podneli zahtev za dobijanje dozvole za početak radova na izgradnji.
 
Iako izgradnja mosta s vijaduktom još uvek nije blizu, kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja će raditi taj posao, već duže od godinu dana izvodi pripremne radove, za šta su u međuvremenu ishodovane sve dozvole. Ovaj proces pratili su protesti aktivista na Šodrošu. 
Za više od godinu dana od pojave radnika i mašina, i pored protesta aktivista, koji su doveli i do sukoba sa policijom, završena je izgradnja privremenog mosta sa obe obale Dunava. 
 
Takođe, u toku je i izrada procene uticaja na životnu sredinu za postavljanje privremene fabrike betona u okviru Brodogradilišta, jer su aktivisti i na to imali više prigovora zbog mogućeg zagađenja Dunavca.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Trole

    23.11.2023 22:26
    Svi projekti koje je vodio Vesić bili su skloni prevrtanju.
  • Zbogom pameti

    23.11.2023 09:58
    evo zamoljavam grad i skupstinu grada da konacno i deo bulevara severno od futoške ulice ili futoskog puta dobije zvanicno naziv Bulevar evrope!
    nikad taj severni deo nije dobio naziv!
    osim ako necete da ga nekako drugacije nazovete
  • Dibidus

    23.11.2023 08:24
    Pa Bravo Sićve, Samo jako!

    Zapamtite, samo smo krivi za sve što nam se dešava :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti