Otkaz u Pasterovom zavodu dve godine pred penziju: Stručnjak "oteran zbog ukazivanja na probleme"

Nekada dugodišnji direktor Pasterovog zavoda, prof. dr Dušan Lalošević, nakon kako kaže dve godine mobinga i pretnji dobio je otkaz u ovoj instituciji, dve godine pred odlazak u penziju.
Otkaz u Pasterovom zavodu dve godine pred penziju: Stručnjak "oteran zbog ukazivanja na probleme"
Foto: 021.rs
Kako ističe jedan od naših najeminetnijih stručnjaka u ovoj oblasti, koji je na čelu Zavoda bio sedamnaest godina, od devedesetih do 2003. godine u prvom, te od 2009. do 2018. godine u drugom mandatu, u obrazloženju njegovog otkaza stoji da nije poštovao radno vreme, što nije moguće, jer je radio kao svi drugi zaposleni koji su kao i on u dvojnom radnom odnosu, piše Danas.
Otkaz je dodaje, zapravo odmazda zbog više njegovih prijava nadležnim inspekcijama (zdravstvena, inspekcija rada, budžetska..) i tužbi državnim organima, poput Višem sudu u Novom Sadu odeljenju za korupciju, za razne nezakonitosti koje se dešavaju u Zavodu.
 
Laloševiću je četiri puta uručeno upozorenje pred otkaz, koji su pravno bili neosnovani i odbačeni u sudskim postucima što njega, objašnjava, nije sprečilo da konstantno upozorava kako smo uništili domaću proizvodnju vakcine protiv besnila, a od 2017. godine, prestali i da proizvodimo serum protiv besnila.
 
"Situacija je vrlo žalosna. Čak postoji napismeno plan resornog Ministarstva da se ukine Pasterov zavod u Novom Sadu koji je nacionalna referentna laboratorija za besnilo, kooperant sa Zavodom za transfuziju krvi u proizvodnji seruma koji se proizvodio uspešno preko 30 godina. Sva domaća proizvodnja je uništena i potpuno smo se okrenuli uvozu i ta praksa se i dalje nastavlja kao što sada vidite sa Torlakom. Pasterov zavod više ne učestvuje u proizvodnji seruma, a država uvoz godišnje plaća oko milion evra", rekao je za Danas Lalošević koji je do pre uručenja otkaza obavljao poslove šefa laboratorije za dijagnostiku besnila.
Kada nas je zadesila korona, kako ističe, u Pasterovom zavodu razvili su domaći test na antitela protiv korone, ali je uskoro stigla pismena zabrana da to više ne rade, kao i pretnje otkazom za njega i dvoje njegovih kolega koji su na tom projektu radili.
 
Prvo upozorenje pred otkaz je dobio kada je za potrebe televizijske emisije dao izjavu o osnivaču Pasterovog zavoda, Adolfu Hemptu kom je inače i kao istoričar medicine posvetio dve knjige. Obrazloženje je bilo da za to nije tražio dozvolu direktorice.
 
Sledila je tvrdi dr Lalošević serija raznih mobinga, zabrana rada, menjanja brava da ne može da uđe u zaštićeni spomenik kulture i muzejsku zbirku koju je najvećim delom sam skupio, s ciljem da ga navedu da sam ode kad već oni ne mogu da ga oteraju.
 
Lalošević tvrdi da mu je rad u Pasterovom zavodu fizički onemogućen. Da nema gde da bude nakon isteka mandata direktora, da su sve brave na vratima promenjene, a da od novih nije dobio ključeve.

V. d. direktorka Pasterovog zavoda Dragana Gazibara za Danas poriče sve Laloševićeve tvrdnje.

Komentari 81

  • MIROSLAV

    07.01.2024 21:58
    Bez brige
    Blago njima sa nama,a i nama sa njima.
  • Sunčica

    07.01.2024 21:35
    Je li moguće?
    Da li je moguće da još uvek ima toliko aktivnih botova, iako su najčistiji izbori od kada je veka i čoveka prošli?
    Kako vas nije sramota da klikćete tolike "minuse" na potpuno normalne i ljudske komentare? SRAM DA BAS BUDE!
    Umesto da pružite podršku čoveku koji je častan i pošten i koji je želeo da doprinese boljitku ove naše tužne države, vi sedite i klikćete... Ma, ne mogu. Nemam živaca!

    DR. LALOŠEVIĆU - NA SUD IH IZVEDITE. OBARATE OTKAZ SIGURNO. PODRŠKA!!!
  • Lobi

    07.01.2024 19:04
    @ Zdravko
    "Naša država se obavezala da će da uvozi vakcine."
    Bravo. Postoji li nešto što nećemo uvoziti?
    Zato sve stručne rasterujemo. Da ne smetaju i da postoji "opravdanje" za uvoz i onog boljeg i kvalitetnijeg što možemo da imamo i sami, ovde.
    Zato su kupci diploma "na ceni" i pogodni za sve kombinacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti