Sistem štitio zlostavljača: Komandir iz Novog Sada mobingovao policajku - "videćeš kako ćeš proći"

Policijska službenica D. S. iz Rume tužila je i pravnosnažno dobila slučaj za višemesečno zlostavljanje na radu, za koje je odgovarao njen tada nadređeni, komandir u PU Novi Sad Z. R.
Sistem štitio zlostavljača: Komandir iz Novog Sada mobingovao policajku - "videćeš kako ćeš proći"
Foto: 021.rs

Nakon što je policajki zbog dokazanog mobinga isplaćeno oko 400.000 dinara i zateznu kamatu, MUP sada tu sumu potražuje nazad od komandira zlostavljača, na šta ima i zakonsko pravo.

D. S. za 021.rs kaže da, iako je dobila slučaj na sudu, nije vraćena na svoje radno mesto - nju je komandir u svojoj "osveti" spustio na dva mesta nižu poziciju, sa umanjenom platom.

"Uprkos presudi Upravnog suda, mene MUP ne vraća na moje radno mesto i oglušava se, zbog čega i dalje imamo aktivne postupke, ali protiv poslodavca", kaže D. S, koja je zajedno sa suprugom i drugim kolegama iz Policijske ispostave za bezbednost na železnici vodila dug postupak dokazivanja zlostavljanja na radnom mestu.

Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu doneta je 22. novembra 2022. godine, a prvostepena presuda Višeg suda bila je 10. juna 2022. godine.
 
Portalu 021.rs je poznato puno ime komandira koji je mobingovao policajku, a razlog njegovog neobjavljivanja je taj što je Apelacioni sud u Novom Sadu u potpunosti sakrio identitet pravnosnažno osuđenog pripadnika MUP-a. 
 
U dostavljenoj presudi sakriveni su identiteti svih osoba uključenih u ovaj postupak, svih onih koji su mogli da odluče i zaustave zlostavljanje policajke, a to nisu učinili. U ovom slučaju, umesto toga da su identiteti sakriveni, ispravnije je reći da su oni zaštićeni, baš kao i nadležni u sistemu koji nije stao u zaštitu podređenih. Uostalom, pogledajte kako to izgleda: 
 
  
 
Zaposlene nazivao neandertalcima, policajku konstantno vređao
 
D. S. je bila vođa smene u Policijskoj ispostavi za bezbednost na železnici. Početkom 2018. godine neposredni rukovodilac joj je bio policijski oficir Z. R, raspoređen na radno mesto v. d. komandira u Policijskoj upravi u Novom Sadu u ispostavi za bezbednost na železnici.
 
On je mobing počeo već pri prvom susretu sa njom, 4. januara 2018. godine, kad joj je rekao da je došao "da ih sve rašćera i da onda ode odatle" i da za to ima podršku u policiji, navodi se u presudama koje je putem zahteva za dostupnost informacijama od javnog značaja 021.rs dobio od Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu. 
 
Rekao je da se priprema nova sistematizacija zbog koje će svi biti iznenađeni - da će svim zaposlenima uzeti rešenja po kojima su raspoređeni na radna mesta i da će nju konkretno degradirati na dva mesta nižu poziciju, sa manjom platom. 
 
Vikao je na nju u više navrata, a kada ga je pitala zbog čega se tako ponaša, rekao je da joj je komandir i da će da "radi šta hoće i kako hoće".
 
Krajem tog januara 2018. godine, optužio ju je da nije obavila posao koji D. S, kako kaže, jeste obavila, rekavši joj da je "nesposobna i da ne zna da radi 60 odsto svog posla".
 
Narednog meseca, februara 2018. godine, ponovio je te optužbe pred svedocima - trojicom njenih kolega iz ispostave i dodao da je "glupača" i da će "videti kako će da prođe", navodi se u pravnosnažnoj presudi. Kada je jedan od kolega upitao komandira zašto se tako ponaša, on je rekao da će oni svi isto proći - i da su svi "neandertalci".
 
Vređao je i druge zaposlene. Govorio im je da će ih sve rasterati i da je on "ođe glavni, da može da radi šta hoće jer mu se može", vikao je, stvarao tenziju, vulgarno govorio, vređao i ponižavao, pretio izmenama sistematizacije - a naročito je "pikirao" policajku D. S.
 
Žalili se nadređenima, oni žalbe prosleđivali komandiru
 
Ona je sa još sedam kolega policajaca 27. februara podnela žalbu na njegov rad načelniku policije P. V. On nije odgovorio na dopis, već ga je prosledio onome na kojeg su se zaposleni žalili - komandiru Z. R.
 
Z. R. se potom na nju derao i pretio joj oduzimanjem posla, da će moći da se žali "ali da žalba neće imati efekta". Iste kolege obratile su se sektoru unutrašnje kontrole 14. marta 2018. godine, a sektor je putem mejla tražio od njih i komandira da izaberu posrednika za mirno rešavanje spora. Razlog - komandir je poručio da je on glavni i da ne želi nikakvo mirno rešavanje spora, iako su oni odabrali posrednika. Konstatovano je da mirno rešavanje nije uspelo.
 
Grupa policajaca se potom u maju 2018. godine obratila Odseku za praćenje i kontrolu zakonitosti u radu PU Novi Sad, navodeći da sumnjaju da Z. R. krši zakon i kodekse policijske etike, kao i druge akte. Zaključak kontrole je bio da su navodi D. S. neistiniti, kao i da se za deo njenih tvrdnji ne mogu utvrditi činjenice.
 
Konstatovano je da komandir jeste odgovoran za pogoršanu radnu atmosferu u ispostavi, te da su preduzete mere iz nadležnosti starešine. Nepoznato je, doduše, kakve su mere preduzete.
 
Trpela i deca
 
On se potom okomio na D. S. i njenog supruga B. L, s kojim je radila i s kojim ima dvoje dece. Zbog dece su oni uobičajeno radili suprotne smene, ali ih je komandir rasporedio u iste smene, kako ne bi imali kome da daju decu na čuvanje. Rekao je da će učiniti sve da ona bude prinuđena da da otkaz, navodi se u presudi.
 
Njen suprug je pokušao da razgovara sa komandirom Z. R, ali mu je on rekao da će, ako slučajno decu dovedu na posao, zvati Centar za socijalni rad. Stavio ih je u iste, dvanaestočasovne smene i D. S. je bila prinuđena da otvori bolovanje kako bi čuvala malu decu. 
 
Kad se vratila s bolovanja, zlostavljanje se nastavilo.
 
Inače, stavljao ju je da radi sama smene kao vođa smene, iako je uobičajeno da se taj posao radi s pomoćnikom.
 
Dana 26. septembra 2018. godine ponovo ju je nazvao "glupačom" i rekao da će joj se osvetiti, da se njoj i njenom kolegi "crno piše" i da nikome neće biti dobro. Drugi policajci su se potom obratili nadređenima i žalili se na komandira Z. R, dok je u međuvremenu on ponovio da će je naterati da da otkaz.
 
D. S. je počela da oseća glavobolju i mučninu, tresle su joj se ruke, plakala je, bila u stanju šoka, bleda, a kolega ju je odvezao kod doktora u Rumu i dobila je dijagnozu akutne reakcije na stres, zbog čega je morala da pije lekove za smirenje. 
 
Policajka D. S. je narednog dana dostavila izveštaj tadašnjem načelniku policije Miloradu Šušnjiću. Šušnjić je pokrenuo istragu i, slično svom prethodniku, u oktobru zaključio da izvršene provere ne potvrđuju njene navode o neprimerenoj komunikaciji komandira prema njoj.
 
Ona je komandiru Z. R. dostavila svoje lekarske nalaze, ali je on vikao na nju i rekao da će pokrenuti protiv nje disciplinsku prijavu. Ismevao ju je rečima da "ju je voleo, ali da je više ne voli i da ga je za srce ujela".
 
Pošto je krajem jedne smene ona krenula kući za Rumu nekih 15-20 minuta pred kraj svoje smene, on ju je zvao pred kraj smene da se uveri da je i dalje tu, a pošto je saznao da je krenula, najavio joj je disciplinsku prijavu. D. S. je te večeri završila u hitnoj pomoći.
 
Sledećeg dana, 4. oktobra 2018. godine, otvoreno joj je bolovanje. Konstatovani su problemi s njenim zdravljem, a tokom narednog pregleda bilo joj je bolje. Bila je na bolovanju do kraja te godine. 
 
Rešenjem direkcije policije je od 1. januara 2019. godine raspoređena na radno mesto Policajac I u ispostavi za bezbednost na železnici, a utvrđen joj je koeficijent plate 1,587.
 
Uvidom u rasporede rada, dokazano je da je komandir u čak 12 navrata rasporedio da radi sama u smenama. Kad se 2019. vratila s bolovanja, nameravala je da da otkaz jer se mobing nastavio, ali pošto je bila raspoređena na radno mesto na kojem je bila zadovoljna, nije više imala problema.
I Viši i Apelacioni sud su utvrdili zlostavljanje na radu, a od policije se tražilo da dokaže da mobinga nije bilo. Ipak, Policijska uprava u Novom Sadu to nije učinila jer nije nikada ni dovodila u pitanje da je mobinga bilo. 
 
Policija se, preko Državnog pravobranilaštva kao svoje odbrane, pozivala na to da D. S. nije tužila za mobing u aprilu 2018. godine, kad nije uspelo mirno posredovanje, pa samim tim komandir Z. R. ne može da odgovara jer su sve njegove radnje zastarele.
 
Sud je stava da nikako nije došlo do zastarevanja jer je on mobing kontinuirano sprovodio gotovo godinu dana. Zato je i dosuđena naknada štete.
 
Kako za 021.rs navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, novosadska policija je postupila po pravnosnažnoj sudskoj odluci i isplatila je D. S. dosuđeni iznos. Sada se od komandira Z. R. traži ta suma i to pomoću tužbe.
 
"Tužba za naknadu prouzrokovane štete protiv osuđenog policijskog službenika podneta je u zakonskom roku, budući da je Policijska uprava u Novom Sadu dostavila svu dokumentaciju potrebnu za podnošenje regresne tužbe Državnom pravobranilaštvu, kao zakonskom zastupniku Ministarstva unutrašnjih poslova", poručuju za 021.rs u Ministarstvu.
 
Državno pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik MUP-a, nije odgovorilo na pitanja 021.rs.
  • Vreme cuda

    20.08.2023 13:03
    Mi smo mi
    5 dana je star tekst i niko iz PU Novi Sad da se oglasi povodom napisanog teksta, govori da gore pomenuti policijski sluzbenik ima debelu zastitu u odeljenju za praćenje i zakonitosti na radu. Njihov šef je zreo za razrešenje.
  • Sova

    19.08.2023 18:52
    Hapsi milicijo moja ,hapsiii!da sw uhapsi komandir koji je zlostavljao neduznu DS.
  • NN

    19.08.2023 16:31
    Tresla se gora...
    Kao što kaže stara narodna: "Tresla se gora, rodio se miš."

    Zar mislite da je to jedina presuda u MUP-u za mobing?!

    E, to se zove tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti