FOTO Akcija "Ptice moje hranilice": Najviše ljudi brojalo ptice u Novom Sadu

U akciji "Ptice moje hranilice" učestvovalo je 811 posmatrača koji su, širom Srbije, izbrojali i dostavili podatke o 21.540 jedinki preko 75 različitih vrsta ptica.
U akciji "Ptice moje hranilice" učestvovalo je 811 posmatrača.
 
Foto: Olja Simović
 
Oni su, širom Srbije, izbrojali i dostavili podatke o 21.540 jedinki preko 75 različitih vrsta ptica, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Ove godine posmatrači su ptice brojali tokom sat vremena od 19. do 21. januara. 
 
Foto: Miodrag Zlatarov
 
Najbrojnija vrsta je velika senica (Parus major) sa 5.305 jedinki, okretan i snalažljiv posetilac naših dvorišta. Na drugom mestu je dobro poznata vrsta kojoj brojnost opada, vrabac pokućar (Passer domesticus) sa 2.793 jedinki, a na trećem njegov rođak, poljski vrabac (Passer montanus) sa 2.036 jedinki. 
U deset najčešćih vrsta nalaze se još, redom po brojnosti, divlji golub, siva vrana, plava senica, zelentarka, gugutka, svraka i zeba.
 
"Od 190 opština u Srbiji imali smo makar jednog učesnika u 90 opština. Najviše ljudi, čak 59, brojalo je ptice u Novom Sadu, zatim u Beogradu gde prednjači optina Novi Beograd sa 24 učesnika. Po broju učesnika još se izdvajaju Zrenjanin, Pančevo i Kikinda. Ti rezultati nas ne iznenađuju, poznato je da se na teritoriji Vojvodine još iz ranijih vremena baštini interesovanje za ptice. Zanimljivo je i da je učešće uzelo gotovo duplo više žena nego muškaraca, a četvrtina učesnika brojala je zajedničkim snagama, u krugu porodice", kaže Nataša Jančić, koordinatorka ove akcije.
 
Foto: Mihailo Simović
 
Veliki broj učesnika se odazvao i pozivu Društva da ptice prihranjuje tokom zime. Na hranilicama je bilo raznovrsnog zrnevlja,  najzastupljeniji je bio suncokret, a bilo je i orašastih plodova, masnih kugli, svežeg voća. Učesnici su se postarali da pticama bude dostupna i voda, koja im je od izuzetne važnosti u zimskim danima. 
 
Organizovan je i foto-konkurs na koji je pristiglo preko 250 fotografija, 93 autora. 
 
Foto: Julija Joksimović
 
Za pobedničku je odabrana fotografija plavih senica u pravom zimskom ambijentu, autorke Jelene Ivković iz Niša, a tročlani žiri je dodelio i nekoliko pohvala. 
  • Milan

    08.02.2024 18:20
    Datum
    Datum nije bio prikladan.
    Meni je slava 20. januara i imao sam pripreme
    i goste tih dana pa nisam imao vremena da
    slikam moje ptičice. Inače dođe čak desetak
    senica na terasu gde ima vode i suncokreta.
    Piju, kupaju se i naravno jedu.
    A ja ih obožavam. Divne su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti