Dobra vest ako završite u pritvoru u Novom Sadu: Sređuju se prostorije, spremna čista posteljina

Nakon prošlogodišnje posete Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) Policijskoj upravi u Novom Sadu, odlučeno je da se postupi po preporukama ombudsmana.
Prilikom posete, NPM je kontrolisao postupanje policijskih službenika u vezi sa ostvarivanjem osnovnih prava zadržanih lica, koja su ujedno i zaštitne mere od zlostavljanja, pravo na pristup lekaru i advokatu i pravo da o privođenju obaveste blisku osobu.
 
Postupajući po preporukama, Policijska uprava u Novom Sadu će u sve zapisnike o zadržavanju unositi podatke o tome kada su obišli zadržano lice, kao i podatke o lekarskom pregledu koji je obavljen pre otpočinjanja zadržavanja.
U pojedinim policijskim stanicama započeti su i radovi u prostorijama za zadržavanje kako bi se omogućili humaniji uslovi. U policijskoj stanici u Titelu je zbog neadekvatnih materijalnih uslova propisano da se ne sprovodi zadržavanje lica duže od 24 sata. Takođe, postupljeno je po preporuci da se u svim stanicama obezbede svi delovi posteljine za ležajeve u prostorijama za zadržavanje.
 
Šta je utvrdio NPM? 
 
Nacionalni mehanizam za prevenciju torture obišao je ispostave za dežurstvo i policijske stanice u Vrbasu, Srbobranu, Bečeju, Baču, Bačkoj Palanci, Temerinu, Titelu i Žablju. Sve ove jedinice pripadaju Policijskoj upravi u Novom Sadu.
Tim ombudsmana obišao je i odeljenje pritvora Okružnog zatvora u Novom Sadu.
 
Kako se navodi u izveštaju, u Policijskoj ispostavi za dežurstvo, intervencije i obezbeđenje nalaze se dve prostorije za zadržavanje i to su, i dalje, jedine prostorije za zadržavanje na teritoriji Grada Novog Sada. U PU su timu zaštitnika građana rekli da će u novoj policijskoj stanici čija izgradnja je u toku, biti šest prostorija za zadržavanje.
 
NPM je imao zamerke na ove dve prostorije koje se koriste u Novom Sadu.
 
"Navedene prostorije za zadržavanje izgledaju prljavu, neuredno i zapušteno. Zidovi su prljavi i oguljeni, a u mokrom čvoru, zbog trenutnog kvara nije bilo vode. Obe prostorije imaju po dva ležaja - drvene klupe sa strunjačama, a zatečena su ćebad i jastuci bez posteljine. U svakoj prostoriji postoji po jedan radijator. Obe prostorije su pod video nadzorom, o čemu je istaknuto obaveštenje", navodi se u izveštaju.
 
Dodaje se i da su prozori prekriveni metalnom pločom sa rupama, te da je veoma zagušljivo. 
 
U izveštaju se ističe da prostorije za zadržavanje moraju biti čiste, suve, adekvatno provetrene i dovoljno osvetljene.
 
U policijskoj stanici u Bačkoj Palanci, komitet je zatekao ležajeve i dušeke u lošem stanju i nedostatak kompletne posteljine u dve prostorije za zadržavanje.
 
"Unutar prostorija ne postoji mokri čvor već se nalazi u hodniku ispred prostorija i on je takođe u lošem stanju. Ne postoji dotok svežeg vazduha ni prirodne svetlosti, ali je veštačko osvetljenje dobro", piše u izveštaju.
 
Prema navodima policijskih službenika, u planu je da se prostorije za zadržavanje u Bačkoj Palanci renoviraju, ali preciznijih podataka o tome kada će iste započeti nemaju.
 
Dve prostorije za zadržavanje u Titelu "deluju čisto", ali u njima nema ni odgovarajućeg dotoka svežeg vazduha, ni prirodne svetlosti. Takođe, nema ni veštačke svetlosti. Veštačko osvetljenje dopire iz reflektora koji je postavljen u hodniku ispred prostorija. Prostorije nemaju mokre čvorove, pa pritvorenici koriste službene toalete. 
 
U stanici u Bečeju nema dostupne pijaće vode za osobe na zadržavanju, pa je policijski službenici donose na zahtev lica. Nema ni veštačkog osvetljenja, već ono dopire iz hodnika ispred prostorija, što ne omogućava dovoljan dotok veštačke svetlosti kad padne mrak.
Tokom posete, NPM tim je u Okružnom zatvoru na Klisi obavio razgovore sa 19 pritvorenih lica o postupanju policije prema njima tokom njihovog dovođenja, hapšenja i zadržavanja. Tokom ovih razgovora, NPM je primio dva navoda o lošem postupanju od strane policajaca.
 
"Jedna maloletna ženska osoba istakla je da su joj pri hapšenju lisicama vezane ruke na leđima i da je tako boravila u ispostavi za dežurstvo oko dva sata, dok je u kancelariji sa dva policijska službenika i majkom čekala da bude sprovedena u sud. Pri prijemu u pritvor, na prvom lekarskom pregledu nisu konstatovani tragovi lisica", navodi se u izveštaju.
 
U izveštaju piše i da je jedan pritvorenik naveo da su ga trojica policijskih službenika u policijskom automobilu udarala otvorenom šakom po glavi i pesnicama po telu.
 
"Takođe je naveo da nije zatražio pregled lekara po dolasku u PI za dežurstvo, da se njegove povrede nisu videle na pregledima u Okružnom zatvoru, kao i da zavodskom lekaru nije izjavio da je bio tučen od strane policije, zbog čega napred navedeno nije ni evidentirano", ističe se u izveštaju. 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo je preporuke NPM koje se odnose na odmah rešive probleme, kao što su dostupnost i čistoća posteljine i ograničavanje vremena zadržavanja u neadekvatnim prostorijama. Takođe, najavljeno je da će više pritvorskih jedinica biti rekonstruisano. 
 
Nacionalni mehanizam za prevenciju torture redovno i vanredno posećuje ustanove u kojima se nalaze pritvorene ili zatvorene osobe, u cilju odvraćanja državnih organa i službenih lica od bilo kakvog oblika mučenja ili zlostavljanja, kao i radi usmeravanja državnih organa ka stvaranju smeštajnih i ostalih životnih kapaciteta u skladu sa važećim standardima.
  • Cale

    19.03.2024 09:45
    Nije zatvor nego pritvor
    Da se objasni ljudima koji komentarisu kako nemamo preca psola nego da sredjujemo zatvore - ne radi se o zatvoru nego o prostorijama za pritvor. Pritvor mogu olako da odrede bilo kome bez ikakvog realnog osnova i to koriste cesto za obracun sa nepodobnima i "politickim" protivnicima. Onda vas strpaju u ovakvu sobu da dobro ramislite da li hocete da dizete glas i dalje.
  • Vladimir

    19.03.2024 07:17
    E super što ste mi javili, dobro nisam ranije opljačkao ovu prodavnicu koju merkam, ležao bih na prljavoj posteljini bezveze ...
  • xqt

    19.03.2024 06:34
    Bar nešto
    Imaćemo bar pristojne zatvore kad već nemamo bolnice, škole, ambulanze,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti