Trgovci smanjuju marže, trebalo bi i cene

Novosadski trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, proizilazi iz dosadašnje kontrole inspekcije.

Novosadski trgovci poštuju Uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, proizilazi iz dosadašnje kontrole inspekcije.

Tržišni inspektori su u Južnobačkom okrugu u prva dva dana prekontrolisali više od 50 radnji i nisu utvrđene nepravilnosti, kaže za Radio 021 načelnica Tržišne inspekcije odeljenja u Novom Sadu Senka Knežević. Ona navodi da je na terenu svih 30 inspektora. Krenuli su od velikih trgovinskih lanaca u kojima se pretežno snabdevaju građani, a kontrolišu se i specijalizovane prodavnice - mesare, ribarnice... "Sve radnje će biti prekontrolisane i kontinuirano će se raditi kontrole", tvrdi Senka Knežević.

Marža je ograničena na 10 procenata na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu. Uredba je stupila na snagu poslednjeg dana prošle godine i važiće šest meseci. Prema procenama stručnjaka, ova mera trebalo bi da snizi cene osnovnih životnih namirnica od 10 do 15 procenata. Kazne za nepoštovanje Uredbe su do dva miliona dinara, a može se izreći i zabrana obavljanja određene delatnosti do 12 meseci.

Poslednja istraživanja su pokazala da marže u našoj zemlji u proseku iznose 23 odsto. Za razliku od Srbije, marže se, kako kaže ekonomista Dragovan Milićević, u evropskim zemljama kreću najviše do 10 procenata. "Francuski lanac "Karfur" obračunava marže od 0,5 odsto, američki "Volmart" 3,6, a britanski "Tesko" 4,1 odsto. Ovi lanci imaju ogromne promete, broj kupaca i realizaciju i ne bi ni mogli da se uklope u veće marže", kaže Milićević.

  • asdf jklč

    07.01.2012 22:48
    bruka
    Ovo je samo jedna od mera kojom se ugnjetavaju mali privatnici...A Petrovic veli sad ce biti prava trzisna utakmica :)
    Zamazuju oci narodu, pred izbore...a ustvari haos prave.
    Sve vise ljudi bezi iz ove j... drzave a oni i dalje nezajazljivo i halapljivo trpaju u svoje dzepove. N E V E R O V A T N O !!!
  • AleksandarVojvodjanin

    07.01.2012 00:00
    Čivijaš
    Šta Šabačka čivija začivija,to hiljadu njih neće moći rasčivijati.....
    Teško nama svima,pa i njima ako ovde uskoro ne počne stvarno da deluje konkurencija...
  • 06.01.2012 18:18
    @Putar2
    Ili možda iz Belgije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.