Studenti u Novom Sadu lako do kupljenih radova: Izlažu se plagijatima i prevarama

Studenti u Novom Sadu znaju da lako mogu da dođu do onih koji bi im, umesto njih, napisali seminarske, diplomske i master radove. Za takvu "uslugu", naravno, moraju da plate.
Studenti u Novom Sadu lako do kupljenih radova: Izlažu se plagijatima i prevarama
Foto: 021.rs
Pisanje radova reklamira se na raznim sajtovima i društvenim mrežama. Neki se odlučuju za veštačku inteligenciju, a drugi da plate. U oba slučaju izlažu se i riziku.
 
Cene seminarskih radova se kreću od 1.500 do 3.000 dinara, eseji su sličnih cena u zavisnosti od same dužine, dok diplomski, master i ostali ozbiljniji radovi dostižu sume veće od 100 evra.
 
"Cene radova zavise od mnogo faktora. Nije isto napisati esej od nekoliko stranica i diplomski rad za neku stručnu temu. Neke radove i analize koje se traže recimo za određene smerove sa FTN-a nisam prihvatao, jer zahtevaju ozbiljna znanja i veštine koje poseduju samo osobe koji studiraju takve smerove ili se time bave", kaže sagovornik portala 021.rs.
Kako se otkrivaju prevare?
 
U otkrivanju prevara u pravljenju radova ne postoji jedinstven mehanizam. Od pomoći može da bude i antiplagijat softver. 
 
Docent na Filozofskom fakultetu Stefan Janjić objašnjava za 021.rs i da svaki dokument sadrži informaciju o vlasniku računara na kojem je sastavljen, zbog čega može da bude indikativno ako u metapodacima rada jednog studenta vide ime drugog studenta sa istog studijskog programa. 
Ipak, to samo po sebi nije dokaz, jer bi student na kojem se sumnja mogao rad da piše i na pozajmljenom računaru. 
 
Ono što takođe može da bude slučaj jeste da "prodavac radova" dvema osobama proda isti rad, što će antiplagijat softver detektovati.
 
Ponekad u "podmetačini" može da pomogne i intuicija.
 
"Kada je reč o intuiciji, naravno da ću primetiti ako mi student koji kontinuirano predaje manje kvalitetne radove odjednom donese besprekoran tekst. U takvim situacijama mogu jedino da postavim dodatna pitanja u vezi sa onim što je napisano, kako bih video koliko je student upućen u detalje rada koji je predao", dodaje Janjić.
 
Moral je jedina prepreka kod onih koji te radove prave, jer ne postoje pravne sankcije, dok studenti koji se odluče na kupovinu mogu da snose posledice, ali najčešće samo na fakultetu, no i to se retko dešava. 
 
"Sankcije zavise od toga koliko čvrste argumente predavač ima da je rad napisao neko drugi. Ipak, nisam čuo da su kolege ikada išle dalje od toga da traže ponovnu izradu rada", kaže Janjić.
 
I studenti budu prevareni
 
Mnogi su se po studentskim fejsbuk grupama žalili na prevare i loše urađene radove, kao i na to da se kasni i stalno odlaže završetak rada. Studenti često te profile objave na studentskim grupama kako bi upozorili druge na "prevaranta" koji uzme deo para, a ne uradi dogovoreno.
 
Bojana koja je platila diplomski rad 10.000 dinara je u sklopu diplomskog trebalo da dobije i prateću prezentaciju.
 
"Poslala je ona meni prezentaciju, ali to je bio jedan slajd i na njemu pet nepovezanih pet reči. Na kraju sam sama napravila prezentaciju", navodi Bojana.
 
Dodaje i kako su joj profesori i mentori često vraćali diplomski rad na korekciju kao nedovoljno kvalitetan, te da je na kraju ipak sama bila primorana da nekoliko dana pre odbrade diplomskog rada ispravlja tekst i prezentaciju.
Pomenuta etičnost svakako predstavlja osnovnu prepreku u primeni ove prakse. 
 
"Etički se ovaj način poslovanja ne može smatrati potpuno ispravnim, ali znam da sam pomogao velikom broju studenata kada su bili u gustim situacijama i rasporedima, a i za one poput mene koji pišu radove i studiraju u isto vreme, ovo je način finansiranja", kaže Aleksandar, opravdavajući to čime se bavi.
 
Važan i pristup predavača
 
Možda bi i pristupi profesora i asistenata na fakultetima mogli da doprinesu smanjenju ove nesavesne prakse.
 
"Ne postoji način da sprečite nekoga da podmetne tuđi rad, ako ta osoba sama po sebi nema čvrsto uverenje da je to pogrešno i nedopustivo. Svoju nastavu pokušavam da organizujem tako da potpuna 'podvala' bude teško ostvariva - kontinuirano pratim razvoj rada - od izbora teme do predaje finalne verzije, insistiram na radnim verzijama i u više navrata nudim svoju pomoć u razrešavanju nedoumica", zaključuje Janjić.
  • Mrgud

    27.03.2024 15:12
    Studenti
    Sad ste se okomili na studente studenti treba vas da tuze
  • Sasa

    27.03.2024 07:56
    Tata & sin
    @Max and Tax
    Kod njegovog tate, krajem 90tih nisi mogao da izađeš na ispit ako ne kupiš knjigu. Ne pozajmljena ili kopirana. Ne. Ima čovek spisak ko je kupio. Prijaviš ispit, dođeš na polaganje, a brat proveri svoj spisak pa tek onda možeš da izvlačiš pitanja. Nije znao da sastavi prosto proširenu rečenicu... Sin tada bio student. Njegove zemare ipak nisu morale da kupe knjigu iz nekog razloga...
  • Nana

    27.03.2024 07:00
    @Nikola
    Kada sam ja studirala to je bilo na novou ststističke greške ali sada je toliko rašireno da sam šokirana. Nije dobro što pokušavate da to minimizujete. Ne znam koji tip roditelja mi je gori, oni koji to podržavaju i traže ljude za taj posao, her eto treba detetu ili oni koji negiraju da to postoji, pogotovo ovi čija su deca na FTN-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti