Krpelji sve ranije u Novom Sadu i okolini: Temperature iznad proseka im odgovaraju

Zbog promenjenih klimatskih uslova u Novom Sadu i okolini je povećana aktivnost krpelja za ovo doba godine, kažu za 021.rs u "Ciklonizaciji".
Krpelji sve ranije u Novom Sadu i okolini: Temperature iznad proseka im odgovaraju
Foto: 021.rs
Ove godine "Ciklonizacija" beleži i povećan broj poziva građana za tretmane privatnih dvorišta, što je i očekivano zbog vremenskih uslova.
 
Iz ovog preduzeća dodaju da se, ipak, ne može govoriti o "najezdi krpelja".

"Zbog natprosečno visokih temperatura za februar i početak marta, 'Ciklonizacija' ove godine ranije nego što je to uobičajeno startovala sa sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja. Prvi tretmani su izvedeni već u prvim danima marta, a akcijom su obuhvaćene sve uređene zelene javne površine u gradu i prigradskim naseljima", ističu u "Ciklonizaciji".
Činjenica je, kažu u ovom preduzeću, da iz godine u godinu tretmani počinju sve ranije. Tako su tretmani ove godine počeli čak tri nedelje ranije nego prošle godine, a prošle godine desetak dana ranije nego pretprošle.
 
"Tako da je sada već izvesno da nam se klima promenila, da već godinama uzastopce imamo izuzetno blage zime, rana proleća i kasne jeseni sa letnjim temperaturama. Sve to je dovelo do ranijeg početka i kasnijeg završetka sezone tokom koje se izvode tretmani protiv krpelja", navode u "Ciklonizaciji" za 021.rs.
Krpelji su najaktivniji u proleće i jesen, jer im odgovaraju umereno topli dani, ali ne i letnje žege i spaljena vegetacija.
 
"Teško je dati dugoročnu prognozu po pitanju brojnosti i aktivnosti krpelja, jer će to zavisiti od toga kakvo će biti proleće, leto i jesen, a za to nemamo pouzdane dugoročne meto prognoze", ističu u "Ciklonizaciji".
 
Ono što može da se uradi je stalni monitoring uređenih zelenih javnih površina i pravovremeni tretmani protiv krpelja na osnovu tog monitoringa.
 
"Tokom prve polovine marta već je urađen jedan krug monitoringa i tretmana na uređenim zelenim javnim površinama - parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca, šetališta i slično. Ove nedelje je u toku drugi krug monitoringa, a novi krug tretmana možemo očekivati već od početka sledeće nedelje", najavljuju u ovom preduzeću.
 
Planirano je da ovaj krug monitoringa bude završen pre prvomajskih praznika, ako to vremenski uslovi dozvole. 
 
"Takođe, u martu su izvedeni i monitoring i tretmani na izletištima na Fruškoj gori, a planirano je da budu ponovljeni još jednom pre prvomajskih praznika. Tretmani obuhvataju definisane prostore uz Grebenski (Partizanski) put i sva izletišta", piše u odgovoru ovog preduzeća.
U "Ciklonizaciji" navode da je svaki boravak u prirodi potencijalni susret sa krpeljima.
 
"Naravno, mogućnost kontakta je mnogo manja na uređenim zelenim površinama koje se redobno održavaju i tretiraju. Mogućnost kontakta u visokoj travi i žbunju je mogo veća. Zato se savetuje odeća svetlih boja, dugačkih rukava i nogavica i korišćenje repalenata i za ljude i za kućne ljubimce", savet je za građane.
 
Iz ovog preduzeća zaključuju da je nakon boravka u prirodi neophodno da se i ljudi i ljubimci pregledaju. Ukoliko se tokom pregleda primeti krpelj, građani treba da se obrate lekaru, a ljubimce da odvedu kod veterinara. 
  • zgađen

    11.04.2024 20:47
    Drugi su štetniji
    Krpelja ima puno, i onih pravih, i onih drugih.
  • Grbavica

    11.04.2024 19:48
    Niko ne piše ono najbitnije, da je 50% krpelja zaraženo lajamskom bolesti, kada ih izvade i šalju na analizu. Deca imaju ozbiljne komplikacije ako ih slučajno stisnu odmah se ispovrćaju u krvotok i budu zaraženi.
  • Ns

    11.04.2024 16:54
    @Šangaj
    Pa lepo su rekli tretiraju uredjene gradske površine.
    Obzirom koliko i kako su uredjene tako ih i tretiraju, a za ostale ih baš briga.
    Više mi je muka "uredjenosti" svega! Nisu uredili nego baš sve udesili!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti