Ujedi pasa i upadi u šaht skupo koštaju Novi Sad: Na hiljade tužbi svake godine

Grad Novi Sad isplatio je više desetina miliona dinara tokom prošle godine zbog velikog broja tužbi zbog ujeda pasa, povreda nakon proklizavanja na ledu, upadanja u šaht...
Ujedi pasa i upadi u šaht skupo koštaju Novi Sad: Na hiljade tužbi svake godine
Foto: 021.rs
Pravobranilaštvo Novog Sada je tokom 2023. vodilo više od 5.000 ovakvih predmeta. To znači da svakog dana bude više ujeda pasa, padanja u šaht i sličnog.
 
Kako se vidi iz izveštaja Gradskog pravobranilaštva za 2023. godinu, ukupan broj predmeta je povećan u odnosu na 2022. godinu.
Za pse su imali 2.562 predmeta, dok je godinu pre bilo 2.555 predmeta, a za padove 2.836 postupaka, dok je godinu pre bilo 2.562.
 
Vidi se značajnije povećanje predmeta za padove na ledu ili upadanja u rupe, ali Pravobranilaštvo nije detaljno navelo o kojim se tačno slučajevima radi, tj. da li je došlo do povećanja padanja u rupe ili klizanja na ledu ili nečeg trećeg.
U izveštaju koji je podnet Skupštini grada, a u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da u predmetima za naknadu štete i dalje sud skoro svaki put usvaja potpune tužbene zahteve.
 
Pravobranilaštvo kaže da se u skladu sa Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva za mirno rešavanje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja, pada u šaht, rupu i okliznuće na snegu i ledu na teritoriji Grada Novog Sada inicira da se postignu vansudska poravnanja, jer se time postiže da oštećeni dobije naknadu, a Grad ne mora da plaća sudske troškove postupka i time se štedi jer su često ti nameti veći od sume koja se isplati kao naknada štete.
 
U 2023. godini, Komisiji je upućeno ukupno 1.175 zahteva za mirno rešavanje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja. Pred Komisiju za vansudska poravnanja pristupilo je 958 građana i zaključeno je 928 sporazuma o vansudskom poravnanju, dok za ostale predmete nije postignut dogovor i u 22 zahteva Komisija je konstatovala da navedene povrede nisu nastale kao posledica ugriza psa ili mačke.
 
Prosečna visina novčane naknade na ime naknade štete zbog ujeda kreće se od 40.000 do 80.000 dinara.
Kada je reč o tužbama za naknadu štete nastale zbog pada u šaht, rupu i okliznuće na snegu i ledu na teritoriji Grada u 2023. godini, Komisiji je upućeno 1.872 zahteva za mirno rešavanje sporova. 
 
Pred Komisiju pristupilo je 1.642 građana i zaključena su 1.634 sporazuma, dok za ostale nije postignut dogovor i u tri slučaja je Komisija konstatovala da se radi o povredama koje nisu nastale usled oštećenja javnih površina niti okliznuća na snegu i ledu.
 
Prosečna visina novčane naknade na ime naknade štete koja je isplaćena kreće se od 60.000 do 100.000 dinara.
  • Дуле

    19.04.2024 07:23
    @Vanja
    Da li si ti uopšte pročitala šta si napisala. Nigde u propisima ne piše da se plaća naknada za lažni ujed psa ili lažni upad u šaht. Šta onda da se ukine. Da su lažni to se dokazuje na sudu u sudskom postupku.
  • Aaaaa

    18.04.2024 20:05
    Upadnem u novembru u neki saht ili sta vec pored semafora. I gle cuda jos saht nije zatvorena rupa. A bogme tuzicu ih lepo za slomljeno stopalo
  • Šanel od Kokoa

    18.04.2024 20:02
    Moj otac je pre tri nedelje pao u našem dvorištu i slomio ruku. Nakon što smo bili u urgentnom centru gde je dobio gips, zvao nas je čovek koji je rekao da radi tamo te da bi otac mogao da dobije lepe novce od grada ako kaže da je pao na javnoj površini i ponudio da pošalje advokata da se s njim dogovorimo o tužbi. Isprva je otac hteo to da uradi i advokat je došao za 15 minuta, ali je otac brzo i sam shvatio da je u pitanju prevara grada pa je odustao. Počnite da hapsite likove kao što su ova dvojica gore pomenutih i odmah više neće biti takvih tužbi i grad će mnogo da uštedi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti