Učestali napadi na čuvare prirode na Fruškoj gori: Posetioci da se suzdrže od nepoštovanja

Verbalni napadi na čuvare prirode u Nacionalnom parku Fruška gora u poslednjih mesec dana su sve učestaliji, navode iz ovog javnog preduzeća.
Učestali napadi na čuvare prirode na Fruškoj gori: Posetioci da se suzdrže od nepoštovanja
Foto: 021.rs
Kako dodaju, ovaj trend ne samo da predstavlja neprihvatljivo ponašanje prema javnim službenicima, već može dovesti i do fizičkih povreda, što otvara pitanje krivično-pravne odgovornosti napadača.
 
"Ovi napadi se manifestuju kroz psovke, uvrede i poniženja, a često ih prate i nasilničke vožnje automobilima u blizini ovih punktova", navode iz JPNP "Fruška gora".
Ističu da je važno da se ova situacija odmah adresira i da se spreči dalje eskaliranje problema.
 
"Čuvari prirode imaju status službenog lica i igraju ključnu ulogu u očuvanju naše prirodne baštine. Smatramo da je neophodno da se javnost upozna sa njihovom ulogom i odgovornostima koje imaju prilikom vršenja svog posla. Čuvari zaštićenog područja su u obavezi da primenjuju Zakon o zaštiti prirode, a s obzirom da rade u Nacionalnom parku dužni su da i primenjuju Zakon o Nacionalnim parkovima", navode u saopštenju.
Dodaju i da su prava i obaveze čuvara jasno i precizno definisane u određenim članovima zakona.
 
To su: praćenje kretanja i aktivnosti svih posetilaca i korisnika u zaštićenom području, posebno transporta građevinskog materijala i izgradnje objekata, korišćenja mineralnih sirovina, šume, flore i faune, uključujući divljač i ribe, upotrebu motornih vozila i plovila, postavljanje objekata na vodi i ulazak u objekte i zone gde su posete ograničene ili zabranjene, loženje vatre na otvorenom, odlaganje otpada, odvijanje sportskih takmičenja i drugih manifestacija.
 
Zatim, u obaveze i prava se ubrajaju i praćenje stanja biljnih i životinjskih vrsta kao i drugih vrednosti zaštićenog područja; pružanje pomoći i saradnja sa lokalnim stanovništvo; pružanje podataka, pomoć i usluge posetiocima pri obilasku i razgledanju zaštićenog područja, naučnim istraživanjima i obrazovnim aktivnostima; saradnja sa korisnicima prirodnih resursa u zaštićenom području; saradnja sa nosiocima stvarnih prava na nepokretnostima u zaštićenom području u cilju zaštite prirode; saradnja sa drugim čuvarskim službama, inspekcijama i organima unutrašnjih poslova.
 
Ističu da, ukoliko dođe do narušavanja unutrašnjeg reda ili zaštite prirode, čuvar je dužan da legitimiše lica koja su u nedozvoljenim radnjama, izvrši pregled svih vozila i plovila, privremeno oduzme predmete i sredstva kojima je izvršen prekršaj ili krivično delo, i da naloži počiniocu vraćanje narušene prirode u prethodno normalno stanje.
 
"Svaki čuvar u zaštićenom području poseduje službenu legitimaciju na kojoj se nalaze njegovi osnovni podaci kao i podaci o licenci za obavljanje stručnih poslova. Svi čuvari imaju status službenog lica, nose službenu odeću čiji izgled i oblik je propisan pravilnicim. Čuvari zaštićenog područja i čuvari šuma su ravnomerno raspoređeni duž Fruške gore", ističu oni.
Iz uprave JPNP "Fruška gora" pozivaju posetioce prirodnih lokaliteta parka da poštuju rad čuvara prirode i da se uzdrže bilo kakvog nepoštovanja i nasilničkog ponašanja.
 
"Uzmimo u obzir da su čuvari prirode tu da nam pomognu i da nas usmere ka pravilnom ponašanju u prirodi. Njihov posao je zahtevan i često podložan stresu, stoga je važno da im pružimo podršku i poštovanje koje zaslužuju", istakli su u saopštenju iz ovog preduzeća.
 • Voja

  24.04.2024 09:07
  Čuvari
  Realno čuvar na FG može samo da bude posmatrač.Bez ovlašćenja, bez opreme, bez mogućnosti da privodi, a treba da održava red.
 • Aca

  23.04.2024 22:36
  Čuvari čega?
  Najbolji su oni što traže pare na Vencu od vozača automobila, a kvadovi i kroserice divljaju po šumi kad šetam sa decom. Jedan tako mi je tražio pare i ja kažem da mi pokaže legitimaciju i uzmem telefon da uslikam. Kad je to vide, povuče legitimaciju i propusti me bez reči.. ko zna šta je uopšte pisalo na legitimaciji..
 • @ssss

  23.04.2024 18:31
  Gde su bili u Slobino vreme? Možda se pre 35 godina nisu ni rodili, možda su išli u osnovnu školu. Kakogod, ako ne rade posao treba ih otpustiti ali vredjati - to nije opravdano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.