Kako su novosadske stranke prikupljale i overavale potpise: Vikendom i daleko od očiju javnosti

Podaci Gradske izborne komisije pokazuju da je za do sada četiri proglašene izborne liste većina prikupljenih potpisa overena tokom vikenda kod Gradske uprave.
Kako su novosadske stranke prikupljale i overavale potpise: Vikendom i daleko od očiju javnosti
Foto: 021.rs
Ono što je zajedničko kod ovih lista je da ne postoje javno dostupne informacije o pozivanju članova da daju podršku, a osim u slučaju SNS i Istine, nema ni fotografija tog čina.
Podsetimo da su ranije iz Građanskog pokreta Bravo, koji je deo širokog opozicionog bloka koji čini 12 stranaka i pokreta u Novom Sadu, upozorili na pojavu fantomskih lista u vojvođanskoj prestonici, kao i da su pojedini predstavnici opozicionih stranaka naveli da u gradovima i opštinama širom Srbije vladajuća SNS preko satelita pravi lažne izborne liste kako bi u lokalnim izbornim komisijama imali dovoljno glasova da uvek nadglasaju opoziciju.
 
Podatke o tome gde su overili potpise GIK je okačio na sajt Republičke izborne komisije pet do šest dana nakon što su izborne liste proglašene, a Novi Sad je među nekoliko lokalnih samouprava koje to ne rade odmah kada se proglasi lista.
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u informaciju GIK-a, Srpska napredna stranka je prikupila 3.370 potpisa, od kojih je skoro polovina overena od strane Gradske uprave, tj. tačno 1.490. Ostali potpisi su overeni kod 12 notara, od čega najviše kod Siniše Soro 403, Riste Trvara 330 i Miroslava Obradovića 244 i Mirjane Simović Aleksić 212. Kod ostalih je overeno od dvadesetak do preko 140 potpisa.
 
Dodajmo da je potpisivanje za listu SNS-a bilo organizovano u prostorijama Master centra Novosadskog sajma neposredno nakon što je Gradska izborna komisija donela odluke o izgledu dokumenta za kandidovanje, a ta praksa brzog sakupljanja potpisa podrške je kod naprednjaka prisutna već nekoliko izbornih ciklusa i dobro su organizovani. Ovaj put sa njima su bili i drugi koalicioni partneri.
 
Koliko je poznato, potpisi su sakupljani i u Futogu.
 
Iako je SNS omogućio da deo medija zabeleži potpisivanje, ostaje kao i svih prethodnih godina neobjašnjivo kako hiljade pristalica naprednjaka samo nekoliko minuta nakon sednice izborne komisije zna da treba da dođu i da podrže izbornu listu, kao i kako odmah notari i službenici uprave budu spremni u tolikom broju da omoguće overu.
 
GIK prilikom proglašenja liste SNS-a u zapisniku je naveo da u elektronskoj formi nedostaje tri izjave birača, da je za 43 imalo nedostatke, da je 58 izjava odbijeno nakon provere u Jedinstvenom biračkom spisku, tako da je ostalo 3.269 izjava birača od kojih je obrađeno 1.000 kako bi lista bila prihvaćena u skladu sa zakonom.
 
Druga lista koja je proglašena je Savez vojvođanskih Mađara i kako se vidi iz informacije GIK-a, oni su svih 555 potpisa podrške overili u Gradskoj upravi.
 
Kako su oni i gde sakupljali potpise nije poznato, jer nisu imali ikakve informacije koje su date javnosti o tome, a poznato je samo da su se pojavili u GIK-u u nedelju, 28. aprila u 22:55 časova, tj. malo više od 24 časa nakon što su usvojeni dokumenti potrebni za kandidovanje.
 
Gradska izborna komisija je proverom podnetih 555 potpisa utvrdila da njih 14 ima nedostatke, pa je potom obrađeno 500, što je i dovoljno za proglašenje liste manjine u ovom slučaju mađarske nacionalne manjine.
 
 
Treća na listi je Ruska stranka koja potpise podrške predala neposredno nakon SVM-a, takođe u nedelju 28. aprila i to u 23:10 časova, dakle isto u roku od malo više od 24 sata kako je omogućeno sakupljanje potpisa za kandidovanje.
 
Oni su na osnovu podataka GIK-a overili svih 725 potpisa podrške birača kod Gradske uprave, a ne postoje javno dostupni podaci o tome gde i kako su skupljali potpise.
 
Iz zapisnika sa sednice GIK-a se vidi da je kontrolom ustanovljeno da u elektronskoj spisku birača nedostaje šest izjava, da 13 ima nedostatke i da je 27 izjava odbijeno nakon provere u Jedinstvenom biračkom spisku. Od preostalih 679 potpisa podrške, obrađeno je 500 koji su bili ispravni i tako je lista Ruske stranke proglašena kao lista manjine u ovom slučaju ruske nacionalne manjine.
 
Dodajmo i da za proglašenje ove liste nije glasao opozicioni član GIK-a ispred LSV-a Branislav Antić.
 
Četvrta lista koja je proglašena je stranka Istina, koja se pojavila u GIK-u u ponedeljak, 29. aprila ujutru u 09:05 časova, tako da su i oni 1.065 predatih potpisa sakupili za tek nešto preko 24 sata otkako je to bilo moguće.
 
"Stranka Istina je svoje potpise skupljala 28.04.2024. i oni su skupljeni krajnje transparentno i javno. Mi nismo dužni niti imamo nameru da ikome išta dokazujemo ili da se pravdamo, ali ništa i ne krijemo. Odmah posle toga na društvenim mrežama smo objavili fotografije sa skupljanja potpisa", naveli su u ovoj stranci za 021.rs, nakon prvobitnog teksta da ne postoje javno dostupni podaci o sakupljanju potpisa ove manjinske liste.
 
 
 
Foto: Stranka Istina
 
Oni su prema podacima GIK-a sve potpise overili kod javnog beležnika Siniše Soro.
 
Proverom je izborna komisija dve izjave odbila zbog nedostataka, a 24 nakon provere u Jedinstvenom biračkom spisku, tako je od 1.039 izjava obrađeno 500 ispravnih koliko je potrebno da se proglasi manjinska lista, u ovom slučaju vlaške nacionalne manjine.
 
Takođe, kao i za listu Ruske stranke, za proglašenje liste stranke Istina nije glasao opozicioni član GIK-a ispred LSV-a Branislav Antić.
U prethodnih nekoliko dana nije bilo novih predaja ili proglašenja lista, a u nedelju 5. maja u 10:55 časova se u GIK pojavila Grupa građana "Sasvim druga priča - Grad građanima" koja je predala kandidaturu. Za sada nije poznato koliko potpisa imaju, a na društvenim mrežama se vide snimci i fotografije kako su skupljali potpise.
 
Takođe, u nedelju 5. maja u 20:19 časova je listu predala stranka Zajednica Srba i to pod imenom "Prof. dr Zoran Milošević - Zajednica Srba". Podataka o tome koliko su potpisa i kada sakupili za sada nema, a tih podataka nema ni na njihovim nalozima na društvenim mrežama koji su uglavnom neaktivni nekoliko godina.
 
Ovome dodajmo da je rok za predaju kandidatura 12. maj i da se očekuje bar još pet lista da budu predato, tj. da se za toliko njih zna da aktivno radi na kandidovanju.
 
Na osnovu saopštenja, kao i objava na društvenim mrežama i aktivnostima na ulicama poznato je da u Novom Sadu potpise za kandidovanje za Skupštinu grada skuplja koalicija "Narodna stranka-Dveri", Grupa građana "Mi - Snaga naroda - Bransislav Nestorović", Grupa građana "Kreni-Promeni", a da od utorka kreće Grupa građana "Budi Heroj - Miša Ronin Bačulov", kao i koalicija 12 opozicionih stranaka i pokreta koju čine "Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranke, Stranka centar Srce, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranke Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokreta za Preokret".
  • Dušan

    07.05.2024 14:10
    Opet teorije zavere
    Ljudi radili, bili na terenu, skupili potpise, nisu sedeli. Znamo mi dobro u gradu ko je ko. Opozicija nije mogla do sad da se grupiše, čas bi zajedno čas ne bi, do juče se pljuvali međusobno a sad svi zajedno.Pa im sad smeta što su neki "mali" već predali liste. Licemerno
  • @Đuka

    07.05.2024 11:30
    @Đuka
    Imate moj glas. Neka shvate neradnici da ne prolazi više ona priča koga više oklevetam pred izbore ja sam veća faca i skupim glasove. Promenila su se vremena, rad i disciplina daju rezultate.
  • Miroslav

    07.05.2024 10:24
    Ovo što čitam je proizvod istorijskih poteza nesposobnih političara koji sad moraju da jure građane po ulicama da im daju potpis. Možda da im pokušate da stavite malo soli na rep, pa da stanu i potpišu za vas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti