Zaposleni na Filozofskom traže da se sankcionišu nasilnici na izborima za Studentski parlament

Nastavnici, saradnici i istraživači sa Filozofskog fakulteta najoštrije osuđuju nasilje prilikom jučerašnjih izbora za Studentski parlament i traže disciplinske postupke protiv počinilaca.
Zaposleni na Filozofskom traže da se sankcionišu nasilnici na izborima za Studentski parlament
Foto: 021.rs
Do sada je oko stotinu nastavnika, saradnika i istraživača potpisalo Apel kojim se osuđuje nasilje i zahteva pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka protiv počinilaca. 
 
Kako se navodi u apelu, mediji su objavili snimke na kojima se jasno vidi da je student doktorskih studija Aleksandar M. Gajić, inače potpredsednik komisije za izbore za Studentski parlament, grubo odgurnuo studentkinju Milu Pajić i predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak, a potom šakama udarao i druge studente. 

"Tome je prethodilo i međusobno guranje studenata, kada je predsednica Studentskog parlamenta, Ivana Macak, ošamarila studentkinju Milu Pajić iz neformalne organizacije STAV. Studenti iz organizacije STAV pokušavaju da spreče izbore za Studentski parlament jer je, zbog pravilnika koji je Studentski parlament usvojio, samo Savezu studenata omogućeno da na tim izborima učestvuje. Iz tih razloga, Savez studenata je već godinama jedina studentska organizacija u parlamentu", stoji u apelu zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Dodaje se da su napadi na studente iz organizacije STAV "deo nasilja koje je na fakultet dospelo prilikom blokade fakulteta od 28. do 31. marta, kada su zgradu okupirale osobe među kojima je bilo i onih koji nisu studenti Filozofskog fakulteta, niti su uopšte studenti". 
 
Smatraju i da je ovo posledica i neadekvatne reakcije Rektorata i Senata univerziteta, koji "ne samo da nisu ništa učinili da zaustave blokadu fakultetu, već su podržali počinioce nasilja i tako ozvaničili nasilje na univerzitetu kao legitiman metod 'rešavanja' sporova".
"U znak solidarnosti, stojimo uz studente koji su bili izloženi nasilju, koje je bez presedana na našem fakultetu i u akademskoj zajednici Srbije", poručuju zaposleni.
 
Podsećaju i da se sve ovo dešava u godini kada Filozofski fakultet u Novom Sadu treba da proslavi 70 godina postojanja.
  • Ja

    22.05.2024 14:58
    @gramrazuma
    Dragi grame, ponekad je dobro pročitati tekst i malo još pročitati pre nego se javite da komentarišete. Prvo, grupa zaposlenih ne traži disciplinske mere, nego pokretanje disciplinskog postupka. Da li će biti mera, to procenjuje disciplinska komisija, ali neko mora da pokrene postupak. Prst su na sebe uprli oni koji su pred kamerama šamarali, pesničili i laktom odarali svoje koleginice i kolege. Ne vidim kako drugačije nazvati ovo nego nasilni čin koji mora biti sankcionisan.
    Drugo, objasnite kako je mogla da se spreči blokada kada na jednoj strani imate studente i zaposlene, a na drugoj dobro plaćenu bandu koja ima podršku policije, tužilaštva, rektora i, najavažnije, režima, od "gradonačelnika" Đurića do predsednika države?
    Treće, fakultet neće i ne može da obezbedi bezbednost glasanja pošto ne postoje izbori, a pogotovo ne "regularni izbori". Postoji neka trećerazredna farsa kojom SNS pokušava da učvrsti pozicije svojih pulena na fakultetu stalno menjajući pravila igre i mala grupa iza koje ne stoji niko i koja u ime svih zaposlenih i svojih koleginica i kolega brani čast Filozofskog fakulteta.
    Hajde po još gram razuma, pa onda prst na čelo.
  • Vuĺe

    22.05.2024 14:06
    Ako je meni jasno ko je tu bio nasilnik...
  • gramrazuma

    22.05.2024 13:48
    Sve zaposlene FF bi izgleda trebalo podvrgnuti vanrednom testu poznavanja pravnih akata fakulteta i univerziteta. Počev od onih koji su blokadu fakulteta dočekali iščekujući od univerziteta kao drugostepenog tela da 'preuzme' problem koji je trebao da rešava dekanat. Dalje, zaposlene koji su propustili da kao odgovorna lica 'reše' blokadu, a potom i regularno održavanje studentskih izbora 3 puta za redom, i na kraju one koji 'javno apeluju' na disciplinske mere protiv studenata i zaposlenih, preskačući disciplinski postupak i unapred uperujući prstom ko treba da bude kažnjen i kako.

    Sve to na stranu, ova histerija bi mogla da se reši kroz nedelju dana sa bilo kojim ishodom, kada bi volja za tako nešto. Apsolutno niko ovde nije lud kao što se predstavlja. Ni dekan, ni savez, ni neformalna grupa studenata, ni bilo ko drugi. Zašto svi ovu trivijalnu stvar rastežu bez kraja, pumpajući novinske naslove koječime, zapitajte se sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.